CPhI Istanbul 2016 evsahipliğinde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Volitan Consulting CEO’su Türkay Ufuk Eren yaparken, Boehringer Ingelheim Ortadoğu, Türkiye ve Afrika 3. Parti Üretim ve Dış Tedarik Zinciri Bölümü Başkanı Mohammed Fayez Monir, Daiichi Sankyo Genel Müdürü Dr. İlker Özbay ve Gazeteci Cüneyt Toros konuşmacı olarak yer aldı.
Türkiye’nin ürün ve teknoloji olarak hedeflerine ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyen Boehringer Ingelheim Ortadoğu, Türkiye ve Afrika 3. Parti Üretim ve Dış Tedarik Zinciri Bölümü Başkanı Mohammed Fayez Monir, “Her ülkenin kendine göre problemleri var; fakat biz bunlara teknik çözümler bulabiliyoruz. Örneğin Suudi Arabistan’ın düşük fiyat, İran’ın pazar payı sıkıntıları, Cezayir’in ulaşım sorunu bulunuyor. Türkiye’ye baktığımızda sorun olarak kamusal düzenlemeleri yani regülasyonları ve maliyetleri görüyoruz” dedi.
İran ambargosunun kalkması ve akabinde pazara dahil olmasıyla ilgili yorum yapan Monir, “ Mesela İran şu an kapılarını dünyaya açtı. Eğer bu iki ülkeye bakacak olursak, Türkiye benim fikrime göre İran’la kıyaslandığında teknoloji bakımından daha iyi konumda” diye konuştu. Türkiye’deki ihracat regülasyonları üretim ve tedarik zinciri maliyetleri ve karlılık sorunlarının üzerinde duran Monir, “Türkiye’de ilaç sektörünün gelişmesi için bu problemlerin üstesinden gelinmesi gerekiyor” dedi.
Düşük fiyat politikasıyla birlikte ilaç sektörünün zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Daiichi Sankyo Genel Müdürü Dr. İlker Özbay, bu politikaların sektörü olumsuz etkilemesinin öncesinde Türkiye’nin ilaç sektöründe dünyanın en büyük 10’uncu pazarı olması beklendiğini ifade etti. Özbay, “Düşük fiyat politikası sektörü çok zorladı, ancak sonra ilaç sektörü fiyatları nasıl ayarlayacağını ve kar edeceğini öğrenmeyi başardı. Artık 10 yıl öncesine daha dışarıya dönük ve göre daha esneğiz.
Bu Türk ekonomisinin gelecek için çok umut verici. Gerileseniz de bir noktada durup yükselmeye başlarsınız. Okuduğum IMS ve BMI raporlarında Türkiye için gelecek 5 yılın çok umut verici olduğu söyleniyor. IMS, Türkiye’de sektörün yüzde 12, BMI ise yüzde 7 büyümesini bekliyor. Bence yüzde 3.5’lik bir büyüme bile yeterli.
İlaç sektöründeki fiyat politikası ihracatın gelişmesini de olumsuz etkiliyor
Belki bu rakamlar çok optimistik görünebilir fakat ben önümüzdeki 5 yılda ilaç pazarının büyüyeceğine eminim. Zaten bunun için de ilaç sektörü elinden geleni yaptı, fiyatları da düşürdü, düşen fiyatlarla kar etmeyi de öğrendi” diye konuştu.
Türkiye’nin ekonomik durumu ve ihracattaki düşüşe vurgu yapan Gazeteci Cüneyt Toros, Türkiye’nin büyüme rakamlarının genç nüfusa bakıldığında yeterli olmadığını, nedeninin ise üretime yönelmemekten kaynaklandığını belirtti. Toros, “İlaç sektörü ihracat rakamlarını yukarı çekme ihtimali çok yüksel olan bir sektör. Tekstil tarafında yaptığımız yatırımlar gibi ilaç sektörüne de yönelmemiz gerek. Devlet ihracat sektörünü desteklerse, yatırımcı da Türkiye’ye gelmek isteyecektir” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?