Çörek otunun alerji sorununu çözmek için çok faydalı olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, çörek otunun eski çağlardan beri kullanılan bir şifalı bitki olduğunu belirtti. Çörek otunun alerjik rinit, egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların tedavisinde çok faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, şu bilgileri verdi: “Özellikle bahar aylarında artan burun akıntısı, göz kaşıntısı ve yaşarması gibi alerji semptomlarını azaltmak için çörek otunu yanınızdan ayırmayın. Alerji ve astımı olan hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda, bazı astım ilaçlarından daha etkili olabildiği bulunmuştur. Astım hastalarının, mutlaka günde en az 2 kez 1 gr çörek otu kullanması gereklidir.”
Çörek otunun başka hastalıklarda da destek tedavide yararı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Coşkun Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çörek otu şeker düzeyini düşürür ve insülinin etkisini artırır. Bu nedenle şeker hastalığı ve astımı olan hastaların en iyi ilacıdır. İçerisindeki timokin adlı madde, ileride ilaç olma potansiyeline sahip bir bileşiktir.
Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Çörek otu yiyerek vücudunuza lizin, metionin, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, selenyum, B grubu vitaminleri, folik asit gibi faydalı maddeler kazandırmış olursunuz. Günde 2 kez 1 gram çörek otu yiyerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.”
Çörek otundaki esas faydalı etkiyi Timokinon adılı bileşik sağlar. Timokinon, bu şifalı bitki tohumunun uçucu yağından elde edilir ve yüksek oranda antioksidan içerir. Timokinon, düşük yan etkileri ile diğer yağlara göre çok daha avantajlıdır. Yeni yapılan araştırmalar çörek otu yağının özellikle alerjik hastalıklar için çok faydalı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Soğuk sıkım çörek otu yağı vücuttaki iltihaplanmaya karşı koruyucudur. Alerji önleyici ve ağrıyı azaltıcı etkisi vardır.
Çörek otu yağının burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntıyı azalttığı saptanmıştır. Bağışıklık sistemi üzerine yapılan başka bir çalışmada da 4 hafta süresince her gün çörek otu tohumu tüketen kişilerin, vücudunda daha fazla akyuvar olduğu belirlenmiştir.
Çörek otu, yağ şeklinde kullanılacaksa; soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi daha faydalıdır. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Hamileler için kullanımı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, doktora danışmadan tüketilmemelidir. Çörek otu yağı, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve kanama riskini artırabilir. Kanama bozukluğu veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen bir ilaç kullanılıyorsa, mutlaka bir hekime danışılarak tüketilmelidir. Çörek otu, ile ilgili daha kapsamlı bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz: >>>
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?