Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı aşırı duyarlılık sonucu gelişen bir ince bağırsak hastalığıdır. Bu hastalıkta ince bağırsak hücreleri zarar görür ve besin emilimi bozulur. Bunun sonucunda diğer organların fonksiyonlarında da bozukluklar olur. Çölyak hastalığının genetik, bağışıklık sistemiyle ilgili ve çevresel nedenleri vardır. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilir. Sürekli devam eden ishal, büyüme gelişme geriliği, boy kısalığı, kilo alamama, kemik erimesi, kısırlık gibi belirtileri vardır. Çölyak hastalığından şüphelenildiğinde öncelikle kan testleri yapılır. Bu testlerin sonucu pozitifse ince bağırsak biyopsisi yapılır. Ömür boyu uygulanması gereken glutensiz diyet hastalığın tek tedavisidir.
İçindekiler
Çölyak hastalığı genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde “gluten” proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen bir ince bağırsak hastalığıdır. Gluten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunur. Yulafta da diğer tahıllara göre daha az oranda da olsa bulunmaktadır. Çölyak hastalığı “gluten sensitif enteropati, gluten enteropatisi” olarak da adlandırılır.
Türkiye’de görülme sıklığı %1 civarındadır. Her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür.
Çölyak hastalığının oluşmasında genetik sebepler, çevresel sebepler ve savunma sistemi ile ilgili durumlar etkilidir. Sağlıklı kişilerde sindirim ve emilimden sorumlu olan bağırsak epiteli yiyeceklerde bulunan çok sayıda madde ile karşılaşır. Bu maddelere karşı bariyerler, bağışıklık sistemi hücreleri, enzimler gibi savunma mekanizmaları görev alır böylece bağırsak dokusuna zarar gelmez veya bu maddeler tolere edilir.
Çölyak hastalığı olan kişilerde genetik sebepler ve bazı tetikleyici sebepler nedeniyle gluten alınmasıyla beraber vücut, gluteni yabancı madde olarak algılar. Bu antijene karşı antikor oluşturur. Oluşan antikorlar iltihabi sistemi devreye sokarak ince bağırsak yüzeyinde hasar oluşturur.
Villi denilen, besinlerin emilimini sağlayan yapılarda atrofi yani körelme oluşur. Vücudumuz için gerekli mineral ve vitaminlerin emilimi bozulur. Bu eksikliklere bağlı olarak başka hastalıklar da ortaya çıkabilir.
Çölyak hastalığının oluşmasında genetik faktörler önemli bir yer tutar. Ailesinde ve birinci derece akrabalarında Çölyak hastalığı olanlarda hastalık gelişme riski yüksektir. Ayrıca ikizlerden birinde Çölyak hastalığı varsa diğerinde de görülme riski yüksektir.
Gluten, buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan, suda çözünmeyen, yüksek molekül ağırlıklı bir proteindir. İçeriğinde bulunan giadin, glutenin sindirim sistemine zararlarının çoğundan sorumludur. Gluten, yiyecekleri bir arada tutan bir tutkal görevi görerek şekillerini korumalarına yardımcı olur.
Örneğin un suyla karıştırıldığında, gluten proteinleri tutkal kıvamında yapışkan bir ağ oluşturur. Bu tutkal benzeri özellik, hamuru elastik hale getirir ve ekmeğin piştiğinde kabarmasını sağlar. Aynı zamanda çiğnenebilir, tatmin edici bir doku kazandırır.
Gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve alerjisi
Gluten sadece tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunmaz. Birçok hazır gıdanın üretim aşamasında kullanılır. Ayrıca besin endüstrisi dışında, ilaç ve kozmetik, temizlik malzemeleri, oyun hamurları gibi ürünlerde de kullanılır.
Çölyak hastalığı yıllarca belirti vermeden de ilerleyebilir. Çocukluk döneminde; ishal, gelişme geriliği, boy kısalığı, erişkin dönemde ise inatçı ishal, halsizlik, kilo kaybı ön plandadır. Çölyak hastalığı ayrıca bir cilt hastalığı olan dermatitis herpetiformis olarak da kendini gösterir, özellikle dirsekler ve kalça bölgelerinde kaşınma, kabarık kızarıklık olarak ortaya çıkar.
Yukarıda bahsedilen belirtiler hastalığın en temel semptomlarıdır. Bunlardan bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurun. Hastalığın kesin teşhis edilebilmesi için bir dizi test ve görüntüleme yöntemi kullanılması gerekebilir.
Eğer belirtileriniz yoksa ya da genetik olarak risk taşımıyorsanız Çölyak hastalığı rutin testlerini yaptırmanız önerilmez. Teşhis için yapılan testler:
Bu testler yapılırken testlerin doğru sonuç verebilmesi için hastanın gluten içeren yiyecekler yemeye devam etmesi gerekir. Kan testi sonuçları pozitif olsa bile, tanı kesinleşene kadar glutensiz bir diyete başlanmamalıdır.
Hastalığın teşhisinde 2 kan testinden yararlanılır:
Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Bu testlerin sonuçları çölyak hastalığını işaret ediyorsa, doktorunuz ince bağırsak biyopsisi isteyecektir. Bazen kan testi negatif olsa bile hastada çölyak belirtileri görülebilir. Bu durumda teşhisi kesinleştirmek için biyopsi gerekebilir.
Biyopsi hastanede, genellikle bir gastroenterolog tarafından gerçekleştirilir. İşlemden önce, boğazınızı uyuşturmak için lokal anestezi veya rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici verilebilir. Ağızdan sokulan bir endoskop (bir ucunda ışık ve kamera olan ince, esnek bir tüp) yavaşça ince bağırsağınıza doğru uzatılır. Gastroenterolog, ince bağırsağınızın iç kısmından örnekler almak için endoskoptan küçük bir biyopsi aleti geçirir.
Numune daha sonra çölyak hastalığı belirtileri için mikroskop altında incelenecektir. Kesin teşhisin koyulması için tek biyopsi yeterli olmayabilir. Eğer biyopsi sonucu negatifse biyopsi 1-2 yıl sonra tekrarlanır ve hasta takibe alınır.
Çölyak hastalığının günümüzdeki tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyet uygulanmasıdır. Bu tedaviye mutlaka uyulmalıdır. Günümüzde başka bir alternatif tedavi yoktur. Tanı aldıktan sonra ilk 3 ay laktozsuz diyet önerilir. Bağırsaklardaki emilim problemi nedeniyle çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri de oluşacağından demir, folik asit, B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum takviyesi yapılır.
İleri dönemlerde hastalığa bağlı oluşabilecek bazı sorunların tedavisinde steroid ve azatiopürin, siklosporin gibi bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar kullanılabilir. Hastalığın temelini oluşturan genetik ve bağışıklık sistemi bozukluklarına karşı ilaç geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Birçok hastada tedavi ile ilk iki haftada belirtilerde düzelme olur. Bazen bu süreç 6 aya kadar uzayabilir.
En az 6-12 ay glutensiz diyete rağmen hastanın belirtilerinde, çölyak testlerinde ve biyopsi bulgularında düzelme olmaması tedaviye cevapsızlık olarak değerlendirilir.
Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Çölyakta glutenli gıdalara karşı aşırı duyarlılık oluştuğu için mutlaka glutensiz gıdalar tercih edilmelidir:
Ancak bu besinlerin pişirme sırasında gluten içeren besinlerle karıştırılmamış veya temas etmemiş olması gerekir.
YİYECEK GRUPLARI | SERBEST YİYECEKLER | YASAKLANAN YİYECEKLER |
TAHILLAR | Pirinç, pirinç unu ve nişasta ile yapılmış yiyecekler, patates, mısır ve soya fasulyesi unu ile yapılmış ekmek, tarhana, karabuğday | Buğday, yulaf ve çavdar unu ile yapılmış her türlü yiyecek = bulgur, makarna, şehriye, erişte, kuskus, bisküvi, simit, dondurma külahı, ekmek, tarhana, yarma, irmik, kraker, börek, pasta, çörek, galeta unu |
ÇORBALAR | Sebze çorba, pirinç çorba, pirinçle yapılmış yayla çorba, mercimek ve mercimek unu çorba, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar | Şehriye çorba, un çorbası, tarhana çorba, düğün çorba, unlu domates çorba, erişte çorbası, her türlü hazır çorba |
TATLILAR | Buğday, çavdar unu katılmamış her türlü tatlı, şeker, bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf, sütlü tatlılar (diyet uzmanı önerirse). | Unlu tatlılar (baklava, tulumba, revani, lokma, vs) kek ve pastalar, çörek, gofret, kurabiye, çikolata, puding |
ET, BALIK, KÜMES HAYVANLARI, SAKATATLAR VE YUMURTA | Her türlü et yemekleri, etli kuru baklagiller yemekleri | Ekmek konmuş köfte, bulgurlu kıymalı yemekler, unla kızartılmış balık, sosis |
KURU BAKLAGİLLER | Hepsi | Hiçbiri |
SEBZE-MEYVE | Hepsi | Hiçbiri |
SÜT VE TÜREVLERİ | Süt, yoğurt, peynir, pirinç ve pirinç unu ile yapılan tatlılar | Buğday unu konmuş sütlü tatlılar, bulgur konmuş yoğurtlu ve sütlü çorbalar |
İÇECEKLER | Çay, ıhlamur, süt, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler, sahlep | BozaNot: Limon suyu, greyfurt, mandalina ve portakal suları ilk hafta verilmez |
Ekmek yapmak için mısır unu, pirinç unu ve nohut ununu karıştırarak veya sadece mısır ununu kullanabilirsiniz. Loprofin un ile de ekmek yapabilirsiniz.
Malzemeler ( 2 somun ekmek için):
Hazırlama Talimatı:
Saklanması: Somunları soğuduğunda bir naylon torbada paketleyiniz
Dondurulması: Ekmeği yenecek miktarlarda bölerek derin dondurucuda dondurabilirsiniz
Belirlenen diyete uyulduğu sürece hastalık ile ilgili bir sorun yaşanmaz. Diyet içeriğine dikkat edilmezse ince bağırsak lenfoma türlerinden biri olan “T hücreli lenfoma” gibi bazı kanserler görülebilir. Bu hastalarda ayrıca yeterli beslenememe (malnütrisyon), kanama, siroz gibi ek rahatsızlıklar gelişir. Kanser başta olmak üzere tüm bu hastalıkların oluşturduğu sorunlar nedeniyle ölüm görülebilir.
Bu belirtileri bilerek çocuklara çölyak teşhisi koymak mümkün…
Hastalık tedavi edilmezse, sindirim hastalığı olması nedeniyle demir başta olmak üzere kalsiyum, magnezyum, vitamin ve protein alınımında, karbonhidrat ve yağların emiliminde yetersizlik ortaya çıkar. Bütün bu bozuklukların neticesinde:
Glutenin az miktarda bile alınması bağırsakta hasar oluşturur. Özellikle hazır gıdalar alırken dikkatli olun. Bazı firmalar üzerine gluten içerdiğine ait kırmızı işaret koyarken, bazıları bunu koymaz. İçinde malt veya hidrolize bitki proteini yazan gıdaları dikkatli kullanın. Bu hastalığı hayatınızın bir parçası olarak kabul edin ve yaşam tarzınızı buna göre şekillendirmeye çalışın. Çok iyi bir etiket okuyucusu olun. Özellikle ilaçların, kozmetik ürünlerin, şampuanların ve kremlerin gluten içeriklerine dikkat edin.
Referanslar: 1- Celiac Disease, 2- What causes coeliac disease?, 3- Treatment for Celiac Disease
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?