Çocuklarda hipertansiyon erişkinlerdeki sebeplerden farklı olarak çoğunlukla altta yatan başka bir hastalığa bağlıdır. En sık olarak böbrek hastalıkları, doğuştan kalp damar hastalıkları, tiroid veya böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan hormonal hastalıklar, metabolik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, öksürük şurupları ve kortizon gibi bazı ilaçlar, prematürelik, düşük doğum ağırlığı ve bazı alerjik reaksiyonlar hipertansiyona sebep olabilir. Ayrıca başta sınav stresi olmak üzere aşırı heyecan ya da üzüntülü durumlar da hipertansiyonu tetikleyebilir.
Fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen hipertansiyon, çocuklarda böbrekte, kalpte, beyinde ve gözde şiddetli hasara neden olabilir. En korktuklarımız zihinsel fonksiyonlarda bozulma, damarlarda sertleşme, görmede azalma veya görme kaybı, böbrek fonksiyonlarında bozulma veya böbrek yetmezliği, kalp duvarında kalınlaşma veya kalp kasılmasında bozulma, kalp yetmezliği, beyin kanaması ve felç gibi ciddi durumlardır. Bir çocuğun önünde uzun bir yaşam beklentisi olduğunu düşünerek bunları önlemek için erken tanı ve tedavi önemlidir.
Çocuklarda hipertansiyon kendini gizleyebilir; sürekli baş ağrısı, açıklanamayan bulantı kusmalar, kulak çınlaması, baş dönmesi, burun kanaması ve görmede bulanıklık gibi şikâyetler olması aileler için hipertansiyon açısından uyarıcı olmalıdır. Çocuklarda tansiyon süregelen bir hastalığı veya şikâyeti yoksa 3 yaştan başlayarak yılda 1 kez ölçülmelidir. Ölçüm yapılırken çocuğun yaşına göre doğru kalınlıkta manşon kullanılmalıdır. Kalın manşon kullanımı yanlışlıkla düşük, ince manşon kullanımı yanlışlıkla yüksek tansiyon ölçülmesine sebep olabilir. Yine hastanede yapılan tek ölçüme göre karar verilmemeli, hastanede olmaktan kaynaklanan beyaz önlük hipertansiyonunu engellenmek için evde de ölçüm yapılmalıdır.
Hipertansiyon tedavisi en başta yaşam tarzı değişiklikleri ile mümkün olduğundan ailenin aşağıdaki uyarıları dikkate alması gerekiyor:
– Kilo kontrolü hipertansiyon için ilk basamak olup, yağdan ve işlenmiş şekerden fakir, taze sebze ve meyveden zengin besinler tercih edilmeli,
– Enerji içecekleri ve kafeinli içecekler hem tansiyonu hem de kilo kontrolünü olumsuz etkilediğinden uzak durulmalı,
– Tuz tüketiminden kaçınılmalı özellikle yüksek tuz içeren hazır gıdaların tüketimi bırakılmalı veya çok aza indirilmeli,
– Tansiyon kontrolü için egzersiz gerekli olduğundan çocukların günlük rutini haline getirilmeli,
– Çocuklar ve aileler tütün ürünlerinin zararları hakkında bilgilendirilerek uzak durması sağlanmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?