Çocukluk çağı aşılarının yaptırılmaması kansere zemin hazırlıyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Kanser, Sağlık Gündemi Print

Aşı reddi sadece enfeksiyonlar için değil, kanser için de ciddi bir risk!
Viral enfeksiyonların kanser için çok önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyen Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Neriman Sarı, aşı reddinin sadece enfeksiyonlar için risk yaratmadığını, kanser gelişimi için de çok ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti. Kanser ve yanı sıra pek çok hastalık açısından, doğum anından itibaren çocuğun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için gereken tedbirlerin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Sarı, bunların başında da çocukluk aşılarının geldiğini kaydetti.

Antalya’da yapılan 23. Ulusal Kanser Kongresi’nde Medikal Akademi’nin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Neriman Sarı, şu uyarılarda bulundu: “Viral enfeksiyonların kendileri kanserojendir, ama ayrıca immün yetmezliğe sebep olarak da kansere zemin hazırlarlar. İmmün yetmezlik zemininde gelişen kanserler malesef çok ölümcüldür.”

“Burada şunu vurgulamak gerekli; özellikle, Avrupa’da, Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de aşı karşıtlığı artmaya başladı. Çocuklarını aşılatmayan anne babaların sadece ufak bir enfeksiyon geçirir gibi düşünmemeleri gerekiyor. Yine bu enfeksiyonlara bağlı gelişen immün yetmezlik, bağışıklık sistemi bozukluğu çocuklarda ilerleyen dönemlerde kanserle sonuçlanabilir. Bu da ülkemiz için özellikle çocuklar için ciddi bir sağlık sorunudur.”

Aşı karşıtlığı tehlikesi! Türkiye’de aşı kararsızlığı 6 yılda 128 kat artti!

Aşı reddi ve kanser ilişkisi

Doç. Dr. Neriman Sarı, aşı yaptırılmaması-kanser ilişkisine yönelik olarak yaptığı değerlendirmede “Aşı yaptırmazsanız çocuğunuz hemen kanser olur tabi ki diyemeyiz ama çocukluk çağı aşılarının yaptırılmaması kanser için zemin hazırlayıcı, vücudun savunmasını bozan bir takım hastalıklara neden olur. Ona bağlı olarak da o zeminin üzerinde hemen yakın zamanda değil ama ilerleyen zamanlarda kanser gelişebilir” dedi.

Doç. Dr. Neriman Sarı şunları kaydetti: “Ailelerin çocukluk çağı aşılarını yaptırmazsak çocuk en fazla suçiçeği, kızamık, kabakulak geçirir gibi düşünmemeleri lazım. Vücudun bağışıklık sistemi yeterince olgunlaşmamışsa, birtakım viral enfeksiyonlar çok ciddi seyredebiliyor. Yine viral enfeksiyonların çok ciddi seyretmesi vücudun bağışıklık sistemini ekstradan bozuyor. Bağışıklık sistemi bozulduğu zaman da dolaylı olarak özellikle bağışıklık sistemi bozuk kişileri seven kanserlerin gelişimine sebep olabiliyor.”

HPV aşısı çocukluk döneminde yapılmalı

Bu ilişkiye yönelik olarak Türkiye’de bilimsel araştırma yapılmadığını ancak gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalar ile rutin çocukluk çağı aşılarının lösemi, lenfoma ve sarkom gibi kanserlere karşı koruyuculuğunun gösterilmiş olduğunu kaydeden Doç. Dr. Neriman Sarı, “Bu nedenle hem çocukluk çağı dönemindeki aşıların yapılması önemli, hem de erişkin dönemde serviks kanserinin en önemli nedeni olan, HPV olarak bilinen insan papillom virüsü aşısı, karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsü aşısı gibi direkt kanser yaptığı bilinen enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu olan aşıların yapılması gerekli” dedi.

Prof. Dr. Ceyhan uyardı: Aşı karşıtı konuşanların hepsinin çocukları aşılı

Çocuklara HPV aşısının yapılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Sarı, 9 yaşından itibaren bu aşının yapılabileceğini söyledi. HPV’nin geri ödeme kapsamına alınması gerektiği görüşünü savunan Doç. Dr. Neriman Sarı, az sayıda kişinin kendi isteğiyle bu aşıyı yaptırdığını bildirdi.

Aşı reddi kabul edilebilir değil

Aşı reddine ilişkin “Bir çocuk hekimi olarak aşı reddi kabul edilir değil” diyen Doç. Dr. Neriman Sarı, çocukların bu konuda kendileri karar veremediği için ebeveynlerin bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Aşı reddine konu itiraz gerekçelerinin geçerli olmadığına yönelik bilimsel çalışmalar yapıldığını bildiren Doç. Dr. Neriman Sarı, aşıların yeni teknolojik yöntemlerle geliştirilip üretildiğini kaydederek sözlerini şöyle noktaladı:

“Son yıllarda kanser tanısında yaşanan gelişmeler nedeniyle, çocukluk çağı kanserlerinin sayısında artış görülmektedir. Aşı reddinin toplumsal bir sağlık sorunudur. Aşı ile korunabilen kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi enfeksiyonlar hızla artmaktadır. Bu enfeksiyonlar aynı zamanda kanser tedavisi gören ya da nakil yapılmış, bağışıklık sistemi bozuk çocuk ve erişkin hastalar için de çok ölümcül olabilen ciddi problemlere yol açabiliyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla