Çocukları mevsim geçişlerinde etkileyen 5 hastalık ve korunma yolları

Kategori: Çocuk Sağlığı, Mevsim Hastalıkları Print

Güneşli günlerin azalması, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyor, dışarıda daha az vakit geçiriyoruz. Grip, nezle gibi salgın hastalıklarla mücadele ediyor, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Ancak çocuklar, mevsim geçişlerinde, yetişkinlerden daha fazla risk altındalar. Özellikle okul çağında olan ve haftada 5 gün en az 5 saat kapalı ortamlarda bulunan çocuklar için sonbahar ve kış demek, hastalıkların artması riski demek. Mevsimsel değişiklikler çocukları neden ve nasıl etkiler, en sık görülen 5 mevsimsel hastalık nedir ve nasıl tedbirler alınabilir. Dr. Koray Akay yanıtladı:

Neden çocuklar mevsim geçişlerinde daha sık hastalanır?

Ani sıcaklık değişimleri, havaların çabuk soğuması ve buna uygun giyilmemesi, çocukların bulunduğu sınıf, oyun alanı ve benzeri diğer ortamlardaki bakteri, toz ve polen miktarı, hasta kişilerle yakın temas ve havasız ortamlar, sık hastalanmalarına sebep olur.

Mevsim geçişlerinde çocukları hastalıklardan korumak için öneriler

Çocukların en sık yakalandığı 5 hastalık hangisi?

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları: Bu dönemde en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Çocukların sık sık, grip, nezle olması, havasız ortamlarda bakteriler ile tanışmalarından olur. Bunun yanında bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları olarak çıkar. Çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlerdir.
  • Alerjik durumlar: Toz ve polene bağlı alerjik durumlar çocuklar ve aileleri için büyün sıkıtı yaratabilir Bu dönemde, çocuklarda öksürüğü sık görürüz, muhakkak takip edilmeli artarsa hekime görünmelidir. Takip edilmezse bronşite çevirme riski vardır.
  • Astım: Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına sebep olur. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda etkilenen yer hava yollarıdır. İltihaba dönüşürse hava yollarının mukozası şişerek ödem oluşur. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alırken, ateş ve koyu renk balgamlı öksürüğün eklenmesi enfeksiyon ihtimalini düşündürtebilir.
  • Mide-bağırsak enfeksiyonları: Mevsim geçişlerinde nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte reflü, gastrit, peptik ülser, ishal, yanma, kusma gibi hastalıklarda artış yaşanır. Karnın üst kısmında ağrı ve yanma, şişkinlik, geğirme, ağza ekşi su gelmesi, bulantı, kusma ve gece uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli ağrı belirtiler arasında yer alıyor. Bu hastalıklardan korunmak için çocuklarınıza kızartma, yağlı ve baharatlı yiyecek yedirmeyin, gazlı içecek yerine bol su içirin. Temiz yiyecek ve su tükettiğinden emin olun.
  • Psikolojik rahatsızlıklar: Tüm yaz boyunca tatil yapan, güneşli günlerde tatilin tadını çıkartan çocuklarda, özellikle de okulla yeni tanışanlarda mevsim geçişlerinde bazı psikolojik sıkıntılar görülebilir. Havaların serinlemesi, güneşin azalması, ders trafiğinin ve sorumlulukların artmasıyla oluşabilecek sıkıntılardan bazıları içe kapanma, teknolojik aletlere olan ilginin artması hatta bağımlılığa dönüşmesi, huysuzluk, iştahsızlık, dışarı çıkma isteğinin azalması, iletişim kurmada zorluk olabilir. Muhakkak psikolojik yardım alınmalıdır.

Mevsim geçişlerinde çocukların sağlığını korumak için 8 pratik önlem

Genel olarak nasıl tedbirler almamız gerekir?

Her hastalığın düşmanı hareket etmek ve doğru beslenmektir. Çocuklarınızla temiz havada bol bol hareket edin, onları uykusuz bırakmayın, bol su tüketmelerini ve zararlı beslenme düzenine alışmalarından kaçının. Çocukların bulunduğu ortamların, mümkün oldukça temizliğine dikkat etmeli, kan dolaşımını hızlandırıcı aktiviteler yapmalı, ilaç yerine doğal besinleri tercih etmeli ve psikolojik olarak kötü etkileyecek durumlardan çocukları uzak tutmalısınız.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla