Çocuklarda zatürreden korunma yöntemleri ve hastalık belirtileri

25 Aralık 2014   |    13 Mart 2023    |   Kategori: Çocuk Sağlığı, Enfeksiyonlar, Zatürre / Pnömoni Print

Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 150 milyondan fazla çocuk zatürreye yakalanıyor. Dünya genelinde çocuklardaki en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden birisi olan zatürre ile mücadelede erken teşhis ve aşılanmanın hayati değere sahip olduğunu söyleyen Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fazilet Karakoç, çocuklarda zatürre hastalığı ve korunma yolları hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

Zatürre önlenebilir çocuk ölümlerinin başında geliyor

Dünya genelinde her yıl 11-20 milyon çocuk zatürre (pnömoni) nedeni ile hastaneye yatırılmakta ve 2 milyondan fazlası yaşamını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre; 5 yaş altında, her yıl gerçekleşen 10,5 milyon çocuk ölümünün %19’undan zatürre sorumlu olmaktadır.

0-4 yaş arasında en sık ikinci ölüm nedeni

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, bir yaşından küçük bebek ölümlerinin %48,4’üne, 1-4 yaş grubu çocuk ölümlerinin %42,1’ine ise zatürre sebep olmaktadır. Bu veriler, gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de özellikle 5 yaş altı çocuklarda başta zatürre olmak üzere, alt solunum yolu enfeksiyonlarının yüksek ölüm oranlarına yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir.

Zatürrenin 4 önemli belirtisi ve pnömoniden korunmanın etkili yolları

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hekime başvurun!

  • Çocuklarda 39-40 dereceye çıkan  titremeli ateş
  • Çocukta Yoğun öksürük
  • Göğüs ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Nefes darlığı

Zamanında tedavi edilmezse hayati tehlike yaratabilir

Zatürre gibi alt solunum yolu  enfeksiyonlarında erken tanı konulması ve doğru tedavinin sağlanması oldukça önemlidir. Zatürre, erken tanı ve tedavi sağlandığında özel durumlar dışında kalıcı bir sağlık sorununa yol açmamaktadır. Ancak erken tanı sağlanmadığı ya da tedavi edilmediğinde de hayatı tehdit eden bir hastalık haline dönüşebilmektedir.

Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi

Hastalığın tedavisi için muayeneler önemlidir. Gerekli durumlarda akciğer filmi  çekilir, balgam ve kan tahlilleri yapılmaktadır. Zatürre olan bir çocuk, erken tanı aldığında ve uygun bir şekilde tedavi edildiğinde tamamen iyileşebilmektedir.

Anne sütü almayan çocuklar risk altında

Özellikle iki yaşın altındaki çocuklar zatürre açısından daha fazla risk altındadır. Erken doğan, yeterli beslenemeyen, kalabalık ortamlarda yaşayan, altta yatan başka hastalığı olan, sigaraya maruz kalan, anne yaşı küçük ve anne eğitimi az olan çocuklarda  zatürre daha sıklıkla görülmektedir. Yine anne sütü almayan çocuklar da zatürre açısından risk grubundadır.

Akciğerde kalıcı bir hasara yol  açar mı?

Bazı zatürre hastaları antibiyotikler ile tedavi edilebilirken, bazı zatürre hastaları ise solunum desteğine ihtiyacı olduğu için yoğun bakımda tedavi edilebilmektedir. Ağır zatürre geçiren çocukların nefes borularında (bronşlarında) genişlemeler olabilmektedir. Bu durumda altta yatabilecek ve ağır zatürreye yatkınlığa sebep olabilecek hastalıklar açısından araştırılmaları gerekmektedir.

Grip ve zatürre için aşılanma zamanı: Hangi risk grupları aşılanmalı?

Zatürre tekrarlıyorsa…

Zatürre yılda ikiden fazla ya da toplam üçten fazla oluşuyorsa ya da iyileşmesi beklenen sürede olmuyorsa bu bulgu önemlidir. Zatürrede genellikle 1-4 hafta içinde tedavi sağlanır. Eğer zatürre bu sürede geçmiyor ya da  tekrarlıyor ise kistik fibrozis, hava yollarına yabancı bir cismin kaçması, reflü, bağışıklık sisteminde yetersizlik ya da hava yollarında var olan doğumsal bazı değişikliklerin hastalıklar açısından araştırılması gerekmektedir.

En önemli kalkan anne sütü ve aşılanma

Anne sütü ile beslenme, zatürre riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Çok sayıda çalışma sigaraya maruz kalan çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık olduğunu göstermektedir. Bunun için çocukların asla sigara içilen ortamda bulunmaması gerekmektedir. Aşılanma da  zatürreden korunmada oldukça önemlidir. Zatürre aşısı ülkemizde de ulusal aşılama programında yer almakta ve çocuklara 2-4-6-18. aylarda yapılmaktadır. Yine ülkemizde kızamık, boğmaca ve tüberküloz zatürrenin en önemli etkenleri arasında bulunmaktadır. Bunun için bu aşılar uygun dönemlerde yapılmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla