Bir çocuğun diş yapısı çeşitli genetik faktörler de dahil olmak üzere dış etkenlere bağlı olarak ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabilir. Her ne kadar birçok aile doğru zamanın süt dişlerinin tamamını döktüğü ve kalıcı dişlerinin çıktığı dönem olduğunu düşünse de bu durum her zaman geçerli olmayabilir. Çoğu doktor çocuklarda ortodontik tedaviye sürekli dişlerin tümünün süt dişlerinin yerini aldığında başlar.
Bununla birlikte bazı vakalarda tedaviye erken başlamak sonradan oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve çene yüz gelişiminin yönlendirilmesi açısından önemlidir. Bu anlamda, eğer çocuğunuzda ortodontik tedaviye yönelik bir ihtiyaç varsa ihmal etmeden uzman bir doktora başvurun. Hekiminiz çocuğun diş yapısındaki bozuklukları dikkate alarak uygun tedavi sürecini başlatacaktır.
Ortodonti tedavisinde en uygun dönem çocuğun diş yapısındaki duruma göre değişkenlik gösterir ve bu duruma hekim karar verir. Burada ailelere düşen görev ise vakit kaybetmeden bir hekime başvurmaktır.
Diş hekimleri genellikle ortodonti tedavisini 7 yaşından itibaren başlatırlar. Bu dönemde alt ve üst kesici dişler sürmektedir ve daimi azı dişleri genellikle sürmüştür. Çapraz kapanış, çene darlığı, asimetri, sürecek dişler için yer darlığı ve daimi dişlerin gömülü kalması gibi sık karşılaşılan problemler kötüleşmeden önlenebilir.
Söz konusu ortodonti tedavisi olduğunda erken dönmede yapılacak her müdahale diğer hastalıklarda olduğu gibi büyük öneme sahiptir. Bu anlamda yapılacak her müdahale ileride oluşabilecek sorunların önüne geçerken var olan problemlerin çözüme kavuşmasını olanaklı kılar. Henüz ortodonti tedavisine ihtiyaç olmasa bile hekim tespit ettiği işaretler nedeniyle hastayı rutin kontroller ile gözlem altında tutmayı uygun görebilir.
Ayrıca, parmak emme, uzun soluklu biberon veya emzik kullanımı, dil itimi, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu diş sorunlarının önüne geçmeyi sağlayabilir. İleride daha ağır tedavi yöntemleriyle düzelebilecek çarpıklıklar ve yer darlıklarının önüne geçip tüm dişlere rahatça yer açılmasına olanak tanır. Dar ve geride kalmış üst çene kemiklerinin rahatça genişleyip ileriye alınmasını sağlar. Bu nedenle aşağıda sıralanan belirtiler varsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak önemlidir.
Ortodonti tedavisi uzun bir süreçtir. Bu nedenle tedavi gören çocukların sabırlı olması ve belli kurallara uyması gerekir. Bu anlamda aşağıda sıralanan tavsiyeler tedavinin olumlu gidişatı için hayli önemlidir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?