Çocuklarda öksürük, genellikle hava yolu hastalıkları, alerjiler ve çevresel faktörler nedeniyle oluşabilir. Solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip, öksürüğe sebep olabilir. Ayrıca, astım, sinüzit, reflü veya aspirasyon gibi kimi ciddi sorunların da belirtisi olabilir. Öksürük genellikle vücudun bir savunma mekanizmasıdır; solunum yollarını mukus, duman, toz veya diğer tahriş edici maddelerden temizlemeye çalışır. Bu yüzden, hafif bir öksürük genellikle endişe verici olmasa da, uzun süren, düzelmeyen veya şiddetli öksürüğü olan bir çocuk için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Kimi zaman sıradan bir öksürük bile, eğer uzun süreli veya ağır olursa, daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.
İçindekiler
Sağlıklı çocuklar günde 10-15 kez öksürebilir. Çocuklarda, yetişkinlere göre öksürüğe neden olan bazı hastalıklar farklıdır. Çocuklarda kalıtsal hastalıklara bağlı öksürük daha fazla görülür. Yetişkinlerden farklı olarak 4 hafta üzeri öksürükler kronik olarak kabul edilir. Kısa süreli öksürüklerin en sık sebebi virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Öksürüğe parmaklarda çomaklaşma, büyüme gelişme geriliği, göğüs deformitesi, atipik yüz görünümü vb. bulguların eşlik etmesi halinde enfeksiyon dışı hastalıkların erken bulgusu olabilir.
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Ayrıca çocukların yabancı cisimleri nefes borusuna kaçırmış olabileceği mutlaka akılda tutulmalıdır. Yenidoğan döneminden beri devam eden öksürüğe kistik fibrozis gibi kalıtsal hastalıklar veya doğuştan olan hava yolu yapısı bozuklukları sebep olabilir. Uzun süren ve boğulur tarzda olan öksürüğe boğmaca enfeksiyonu neden olabilir.
Öksürüğün hafifletilmesi genellikle altta yatan sebebin tedavisini içerir. Soğuk algınlığı veya grip gibi hafif enfeksiyonlar genellikle dinlenme, bol sıvı tüketimi ve nemlendiricilerin kullanımı ile düzelir. Alerjik reaksiyonlar nedeniyle oluşan öksürük için, alerjenlerden kaçınma önerilebilir. Astım veya diğer ciddi durumlar söz konusu olduğunda, doktor kontrolünde daha spesifik tedaviler gereklidir.
Tedavideki en önemli nokta kısa süreli öksürüğü olan her çocuğa antibiyotik başlanmamasıdır. Aileler bu konuda endişeli olabilir ancak şikayetler en geç 4 hafta içinde düzelir. Soluk alıp verme sıklığının artması, ateş ve başka ek şikayetler olması halinde mutlaka kontrole gidilmelidir. Astım olan çocuklar dışında maske veya ağız yoluyla verilen bronş genişletici ilaçların (bronkodilatörler) öksürüğü iyileştirici etkisi yoktur. Alerjik riniti olan çocuklarda mevsimsel olarak artan öksürük varsa burundan verilen steroid tedavileri, ağızdan verilen antialerjik ilaçlar polen sezonu boyunca verilebilir.
Öksürük vücudun bir savunma mekanizması olduğu için öksürük şikayeti olduğunda kesmek için hemen öksürük önleyici ilaçlar kullanılmamalı, öksürüğün neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Çocuklarda öksürüğü önlemek için hiçbir ilaç doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan öksürüğü önlemek için mutlaka aşı programındaki tüm aşılar zamanında yaptırılmalıdır.
Öksürük bazen önemli hastalıkların habercisi olabileceğinden öksürüğü kesmeye çalışmadan önce mutlaka doktora gidin. Doktora danışmadan herhangi bir bitkisel ilaç kullanmayın.
Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı neye iyi gelir, nasıl yapılır?
Geçmeyen öksürüğün altında önemli hastalıklar olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Mutlaka doktora başvurulmalıdır. Astım gibi hastalıklarda öksürüğü tetikleyen alerjen maddelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sigara içmek veya sigara içilen ortamlarda uzun süre bulunmak öksürüğün geçmesini engeller.
Sigara bırakıldıktan sonra 4 haftaya kadar, ACE inhibitörü ilaçların kullanımı bırakıldıktan sonra 4 haftaya kadar, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası 2-4 haftaya kadar, reflü tedavisine başlandıktan sonra 8-12 haftaya kadar öksürük devam edebilir. Bu nedenle öksürüğe neden olan durumun tedavisi başlanınca öksürüğün hemen geçmemesi konusunda endişe edilmemelidir.
Yapılan bir çalışmada, 2 ay boyunca 4 seansta verilen, konuşma terapi programları, öksürük baskılanması manevraları, vokal hijyen manevraları gibi yaklaşımlar öksürük şiddetini azaltmada etkili bulunmuştur.
KOAH, bronşektazi ve zatürre gibi balgamlı hastalıklardan kaynaklı öksürüklere müdahale edilmemelidir. Vücut, öksürükle balgamı ve zararlı maddeleri atmaya çalışır. Müdahale edilerek öksürük kesildiğinde bakterilerin aşırı şekilde çoğalmasına neden olunabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?