Çocuklarda öksürük doktora başvuru nedenlerinin en başında gelir ve ebeveynleri huzursuz eden bir durumdur. Çocuğun uyku düzenini bozarak hayat kalitesini de ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Ancak her zaman ciddi bir sorunun belirtisi olmayabilir. Hatta bazen balgamı, tahriş edici maddeleri veya enfeksiyonu solunum yolundan atmasına yardımcı olarak vücudunu korur. Çocuklarda öksürüğün birçok nedeni olabilir, ancak virüsler en yaygın öksürük nedenidir. Özellikle çok kardeşi olan ya da kreşe veya okula giden çocuklar, bir yıl içerisinde altı ila 12 farklı virüs enfeksiyonu geçirebilir. Viral enfeksiyonlarda çocuklar günde birkaç kez öksürebilirler veya birkaç haftaya kadar süren öksürük dönemleri geçirebilirler. Ancak öksürük 2-3 haftadan uzun sürdüyse mutlaka bir doktor görüşünü almak gerekir.
İçindekiler
Öksüren hastanın muayenesinde orta kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre gibi bir komplikasyon yok ise antibiyotik tedavisi gereksiz ve etkisizdir. Hastalık süresini kısaltmaz, bakteriyel komplikasyonları da önlemediği gösterilmiştir. Ayrıca inatçı ve sıradışı öksürükleri olanların ve özellikle çocukların %7-15’inde rastlanan çocukluk çağı astımı göz ardı edilmemeli ve çocuklar alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.
Çocuklarda öksürük neden olur? Ne iyi gelir? Pratik öneriler
Özellikle bir aydan uzun süren öksürükte astım, alerjik rinit, reflü ve diğer nedenler açısından incelenmelidir. Öksürük, öksürüğün karekteristik özelliklerine göre ve öksürüğün süresine göre farklı tiplere ayrılır. Çocuğunuzun öksürüğü 2-3 haftadan daha uzun sürüyorsa, gün geçtikçe artıyorsa, kanlı balgam görülmüşse dikkat edilmeli ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Balgamın olmadığı daha çok irritasyona bağlı olan öksürük tipidir. Sıklıkla soğuk algınlığı nedeniyle görülür. Boğazdaki enfeksiyon nedeni ile irritasyona bağlı öksürük görülür. Bademcik iltihabı, laranjit, sinüzit gibi üst solunum yollarında enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerji nedeniyle olan öksürükler genelde kuru öksürük şeklindedir. Alerjik astımda kuru öksürük görülür. Ev tozuna bağlı, sigaraya bağlı irritasyona bağlı kuru öksürük görülebilir. Alerjik astım dışında oyuncağın bir parçası veya kuruyemişin akciğerlere kaçmasına bağlı kuru öksürük görülebilir.
Pek çok hastalığın belirtisi olabilen öksürüğü sesinden tanımak mümkün
Reflüye bağlı, bazı tansiyon düşürücü ilaçlara bağlı öksürük de kuru öksürüğe neden olabilir. Mevsim değişikliklerinde de görülebilir.
Genellikle akciğerdeki enfeksiyon nedeniyle olan öksürüklerde görülür. Öksürükle beraber balgam vardır. En önemli nedeni akciğerdeki enfeksiyondur. Zatüre bakterilere, virüslere, mantarlara bağlı olabilir. Hava yollarında sıvı veya mukus nedeniyle olur. Özellikle yüksek ateş varsa akla zatüre gelmelidir. Verem hastalığı da balgamlı öksürük yapan bir durumdur. Soğuk algınlığına bağlı zaman zaman balgamlı öksürük görülür.
Özellikle sabah kalkınca oluyorsa ve 1-2 aydan daha uzun öksürük oluyorsa akciğerlerin bronşlarında harabiyet sonrası gelişen bronşektazi nedeniyle olabilir. Özellikle büyüme gelişme geriliği varsa, bebeklikten itibaren balgamlı öksürük oluyorsa akla kistik fibrosis akla gelmelidir.
Trakea ve larinkste viral enfeksiyon sonrası bu bölgede ödem gelişmesi sonucu aniden havlama şeklinde öksürük olur. Kurup hastalığında görülen bu öksürüğe kurup öksürüğü denir. Nefes borusunun girişinde gelişen ödem nefes borusunu daralttığı için nefes almada güçlük ve sesli nefes alma görülür. Bu hastalığın tipik öksürük şekli havlama şeklinde öksürük görülmesidir.
Boğmaca mikrobu tarafında oluşan bir öksürüktür. Gribal enfeksiyon gibi başlayan öksürük 1-2 hafta içinde boğulmalar şeklinde olmaya başlar. Öksürük krizleri sonrasında derin nefes alma olur. Öksürük sırasında kusmalar olabilir. 2-3 ay kadar süren bir öksürük olur. Hafifi ateş ve burun akıntısı da genelde birlikte olur.
Astım veya bronşiolit gibi hastalıklar sırasında akciğerde bronşların daralmasına bağlı hırıltı ile birlikte öksürük vardır. Islak çalma şeklinde akciğerlerden ses gelebilir.
Fiziksel nedenlerle açıklanamayan öksürüktür. Genellikle gribal enfeksiyon sonrası devam eder. Öksürük şekli genelde tekrarlayıcı kuru öksürük şeklindedir ve farklı bir seste öksürük olur. Uykuda olmaz ve uyandığında öksürük olur.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Benim bebegimde gecmeyen bi òksürük var gıcık gibi geciyor ilaclarla sonra yine tekrarliyor tahlilleri ve akciger filmi temiz cikiyor ama öksürügü bi türlü atlatamiyoruz antibiyotik siz gdcmezmi…