Diyet Uzmanı Gizem Köse, okul döneminde sağlıklı beslenme ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Çoğu özel okulların artık kantini yok, yemekhanedeki ana öğünlerle beraber ara kahvaltılar da veriliyor. Devlet okullarındaysa kantinler için yapılan son düzenlemelere göre gazlı içecekler, cips, kızartmalar, şekerlemeler ve çikolata gibi abur cubur grubuna giren besinler kaldırıldı. Sağlıklı beslenme konusundaki bilinç arttıkça çocuklar daha sağlıklı beslenebiliyor”
“Bizim tahıl tüketimine dayalı bir beslenme alışkanlığımız var. Son yapılan çalışmalarda tahıl tüketimi genel beslenmenin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu yüzden çocuklara özellikle tahıl grubunu çeşitlendirerek tükettirmekte fayda var. Ekmek diğerlerine göre masum bir karbonhidrattır, pişiriminde yağ eklenmez. Ancak ekmeğin çeşidine ve miktarına dikkat etmezseniz uzun dönemde ağırlık artışına sebep olur.
Tahıllı ekmekler tüketilebilir, bunun dışında çocuklar için özel vitamin eklenmiş ekmekler piyasada bolca bulunuyor. Makarna grubuna baktığımızda sebzeli makarnalar, pirinç yerine ise bulgur tercih edilebilir.”
Hem faydalı hem de iştah kapatmayacak sağlıklı atıştırmalıkların çocuklara ara öğün olarak verilebileceğini belirten Köse, şöyle devam etti: “Çikolata ezmesi gibi besin değeri az ve enerjisi yüksek olan yiyecekler yerine, bir yemek kaşığı tahin-pekmez ve bir dilim tam tahıllı ekmek ile bir bardak süt, besin ve enerji içeriği açısından uygun bir ara öğün olacaktır. Masum grubuna giren örnek öğünler; bir avuç kuru meyve + iki adet ceviz, bir kase meyveli yoğurt, bir bardak muzlu süt, yarım simit + bir bardak ayran gibi sıralanabilir.
Çocukların besin tercihleri ailelerin yiyecek tercihleri ve beslenme alışkanlıklarıyla birlikte şekillenir. Tek yönlü beslenen ailelerde başta obezite olmak üzere birçok kronik hastalık gözlenmektedir. Yemek masasında dört besin grubundan da yiyecekler olursa besin tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olacaktır. Süt, et, tahıl ve meyve-sebze grubu ‘besin yoncası’ olarak adlandırılan bir sistemde yer almaktadır. Süt grubunda süt ürünleri, et grubunda yumurta, et, tavuk, balık, tahıl grubunda ise ekmek, makarna, pilav gibi besinler yer alır. Her öğünde tabağı dörde bölerek, çocuğu her bir gruptan besini tüketmesini sağlayabilirsiniz.
”Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimleri için günde iki- üç su bardağı süt veya yoğurt tüketmeleri gerekiyor. Konsantrasyon ve öğrenmeyi arttırmak için düzenli balık tüketimi çok önemli. Haftada en az iki kere hem çocuklar hem de yetişkinler balık tüketmelidir. Günün her öğünü önemli ancak kahvaltı en önemlisi.
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için 4 altın kural
Çocuğunuza mutlaka kahvaltıyı öğretin. Bir dilim peynirle hazırlanan sandviç hem zamandan kazandırır hem de kahvaltıyı alışkanlık haline getirir. Haftada en az iki kere haşlanmış yumurtayı da eksik etmeyin.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?