Kafaya alınan darbelerde yapılması gereken ilk müdahale nedir? Çocuğunuz daha yeni yeni hareketlenmeye başladıysa ve bu süreçte sık sık düşüp başını bir yerlere çarpıyorsa bu yazıyı okumanızda fayda var. Kafaya alınan darbelerle ilgili bilinmesi gerekenleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Ay’a sorduk: Çocukluk çağında geçirilen kafa travması acil servislerde sık karşılaştığımız bir durum ve birçoğu ciddi sağlık problemi oluşturmaz. Yine de anne baba olarak evde bu sorumluluğu üzerinize almamalı ve en kısa zamanda çocuğunuzu bir sağlık merkezine götürüp muayene ettirmelisiniz.
Sağlık merkezine ulaşmadan önce evde yapabileceğiniz basit ama önemli şeyleri:
Kafa travması sonrası travmanın nasıl gerçekleştiğini detaylı olarak sorgulayarak hastayı muayene ederiz. Muayene sonrası Direkt Kafa Grafileri (Röntgen), Bilgisayarlı Tomografi veya MR isteyebiliriz. Muayene sonucunda herhangi bir problem görmediğimizde; hastadan bazen hiçbir tetkik istemeyebilir ve hasta yakınlarını travma konusunda bilgilendirerek evine göndeririz.
Kafa travması sonrası çocukta bilinç düzeyinde bozulma veya koma, geçici bilinç kaybı, davranış değişiklikleri, bulantı ve/veya tekrar eden kusmalar olayı ciddiye almanıza yönelik belirtilerdir.
Direkt kafa grafileri ve bilgisayarlı tomografide hasta radyoaktif ışına maruz kalır. MR’da böyle bir durum söz konusu değildir. Pek çok anne baba bu nedenle travma sonrası çocuğuna tomografi çektirmek istemez. Oysa tomografi, travma sonrası çok kıymetli bilgiler veren, hayat kurtaran bir tetkiktir. Daha çabuk sonuç vermesi, kırıkları daha iyi göstermesi, MR’a kıyasla çocuklara daha kolay ve daha hızlı uygulanabilir olması tomografinin avantajlarıdır. Çekim sırasında kafa dışındaki vücut bölümleri kurşun bir örtü ile örtülür ve vücudun diğer kısımları ışına maruz kalmaz. Bir tomografi sonrası alınan ışın miktarı yıllık alınması gereken maksimum dozun çok altındadır. Burada unutulmaması gereken; doğru zamanda çekilen bir tomografinin hayat kurtarıcı olduğudur.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?