Besinlerin içerisindeki zararlı bakterilerin tüketimi ile ya da bakterilerin ürettikleri zehirli maddelerin besinlere bulaşması ile gıda zehirlenmeleri meydana gelir. Besinlerin satın alındıktan sonra uygun şekilde saklanması, pişirilmesi, soğutulması gıda zehirlenmelerinin oluşmasını engeller. Özellikle riskli yiyecekler grubuna giren besinler; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, patates, salata sosları, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, deniz ürünleri ve meyvelerdir.
Gıda zehirlenmesi neden olur? Belirtileri, ilk yardım ve tedavisi
Yemek sonrası kişi kendisinde karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler hissediyorsa gıda zehirlenmesi geçiriyor olabilir. Ateş görülmeyen gıda zehirlenmeleri genelde 5–6 saat sonra son bulur. Ateşli gıda zehirlenmeleri ise daha uzun süre devam eder ve daha risklidir.
Çocuk uzun süredir kusuyorsa, kakasında kan görünüyorsa, karında şişkinlik varsa, sulu dışkılaması günde 4 defadan fazla ise ve ateş kontrol edilemiyorsa zaman geçirmeden acil yardım istenmeli ve/veya çocuk hastaneye götürülmelidir. Okulda besin zehirlenmesinden şüphelendiğimiz çocuğun şikayetine göre ilk müdahale yapılmalıdır. Kusma, bulantı, karın ağrısı ön planda ise hasta birkaç yastıkla yaklaşık 45 derecelik açı ile yatırılır, ayaklarının altına sıcak su torbası/havlu/termafor konulabilinir. İshal, ateş ön planda ise su içirmeye çalışmak yeterli olacaktır.
Besin zehirlenmesi geçiren çocuğa iyileşene kadara çoğunluğu su olmak üzere sıvı gıdalar verilir. Ateş ve sulu dışkılama ön planda ise dışkı tahlili yapılarak çocuğun besin zehirlenmesi durumu yaşayıp yaşamadığı eğer besin zehirlenmesi var ise hangi bakterinin buna sebep olduğu tespit edilir ve tedavi ona göre düzenlenir.
– Dışarıdan alınan paketlenmiş ürünlerin son kullanma tarihleri ve paket şeffaf ise incelenerek kontrol edilmelidir.
– Yiyecek, içecek ve tüm besin maddelerini ele almadan önce eller mutlaka iyice yıkanmalıdır.
– Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
– Yenilecek yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmadığından emin olunmalıdır.
– Açıkta bekletilen yemekler tüketilmemelidir.
– Et, tavuk ve balıkların iyi paketlenmiş bir şekilde buzdolabında saklandığı kontrol edilmelidir.
– Buzdolabına yerleştirilecek besinlerin birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmesi önemlidir.
Çocuklarda gıda alerjisi ve aşırı duyarlılık: Belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?