Çocuklarda görülen bu kasık fıtığına indirekt kasık fıtığı adı verilir. Özellikle prematüre, düşük doğum ağırlıklı, ailesinde fıtık problemi, bağ doku hastalığı olanlarda ve inmemiş testis problemi yaşayan çocuklarda daha sık görülür. Doğumsal bir hastalıktır ve eninde sonunda ortaya çıkar. En temel belirti kasıkta görülen şişliktir. Bu şişlik kabızlık, ağlama gibi karın içi basıncını artıran durumlarda ortaya çıkar. Bu nedenle aileler çocuklarının ağlama nedeniyle fıtık olduğuna dair yanlış bir kanıya kapılabilirler. Aksine çocuklar ağladıkları için fıtık olmazlar; fıtık oldukları için ağlarlar.”
Fıtık nedir? Nedenleri belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri…
Erkeklerde kasık fıtıklarının dışında inmemiş testis, hidrosel ve kordon kisti de görülebilir. Eğer karın zarı tabakası, kanalın üstünde ve altında kapanır; ortası açık kalırsa kordon kisti adı verilen hastalık ortaya çıkar. Tedavisi kasık fıtıklarının tedavisi gibidir. Tanı konulduktan sonra bir süre beklenir; gerilemezse cerrahi müdahale yapılır.
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen ve en çok yenidoğanlarda ilk 6 ayda görülen hidroselde ise; zar tabakası kanal boyunca kapalıdır. Ama torbada testisin etrafı açıktır ve içi sıvı dolar. Genelde 1 yaşına kadar kontrol altında tutularak beklenir; çocuk 1 yaşını geçtikten sonra düzelmezse ameliyat edilir.
Fıtık acele cerrahi gerektiren bir problemdir. Kendiliğinden iyileşmesi söz konusu değildir. Ameliyat; doktorun, hastanın ve ailenin hazır olduğu en kısa zamanda yapılmalıdır. Eğer ameliyat edilmez ise kısa vadede en korkulan komplikasyon fıtığın boğulmasıdır. Boğulan bu organlar fıtık kesesinin içerisine ilerleyen bağırsak ve karın içi organlar olabileceği gibi; kızlarda çoğu zaman yumurtalık da olabilir. Bu nedenle erken müdahale çok önemlidir.
Erkek çocuklarda uzun vadede fıtık, testis ve damarlarına zarar vererek hücresel anlamda bozulmalara neden olur. Bu yüzden tanı konulduktan sonra en kısa sürede ameliyat gerekir. Genel anestezi altında yapılan operasyonun ardından hasta aynı gün taburcu edilir; ertesi gün ve 1 hafta sonra kontrole çağırılır.
• Ameliyat bölgesi herhangi bir travmaya maruz kalmamalıdır.
• Fıtık torbaya kadar inmişse torba şişebilir, kızarabilir, hafif morarabilir. Bu ameliyatın normal sürecidir. Endişelenmeyin.
• Ameliyat sonrası o bölgede anormal şişlik kızarıklık olursa,
• Çocukta karın şişliği görülürse,
• Büyük abdest yapamama gibi barsak sendromları ortaya çıkarsa hiç vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?