İçindekiler
Kıl kurdu enfeksiyonu, minik parazit solucanlardan kaynaklanan ve her yıl milyonlarca insanı, özellikle de okul çağındaki çocukları etkileyen yaygın bir bağırsak enfeksiyonudur. Çocuğunuzda kılkurdu varsa endişelenmeyin. Kılkurdu kaşıntı ve huzursuz uyku dışında hiçbir yan etkisi olmayan ve çok kolay tedavi edilebilen bir parazittir.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli konu; kıl kurdu bulaşıcıdır. Mikroskobik kılkurdu yumurtaları ağız ya da nefes yoluyla vücuda girebilirler. Bu yumurtalar kirli ellerde ve yüzeylerde bulunur, örneğin; yatak örtüsü, havlu, iç çamaşırı, tuvaletler, yiyecekler, oyuncaklar, mutfak tezgahları, okul masaları veya öğle yemekleri, kum havuzu…
Bağırsak parazitleri (kıl kurdu-tenya) nasıl dökülür? Belirtileri ve tedavisi
Yumurtalar sindirim sistemine geçer ve ince bağırsaklardan çıkarak kalın bağırsağa geçerler ve kafalarını bağırsağın iç duvarına sabitleyerek orada parazit olarak yaşamaya başlarlar. Yaklaşık 1-2 ay sonra yetişkin dişi kılkurtları kalın bağırsaktan rektum çevresine doğru yol alır. Oraya, anüs etrafında kaşıntıya neden olan yeni yumurtalar bırakırlar.
Birisi kaşıntılı bölgeyi çizdiğinde, mikroskopik kılkurdu yumurtaları parmaklara bulaşır. Kirlenmiş parmak uçları daha sonra kılkurdu yumurtalarını vücuda geri taşıyabilir veya 2-3 hafta yaşayabilecekleri çeşitli yüzeylerde kalabilirler. Evcil hayvanınız varsa endişelenmeyin. Kılkurdu hayvanlardan bulaşmaz.
Kıl kurdu neden olur? Nasıl dökülür? Belirtileri ve tedavisi
Çocuğunuz uykuya dalınca yaklaşık 2 veya 3 saat sonra bakarsanız, anal bölgede solucanlar görebilirsiniz. Çocuğunuz tuvalete gittikten sonra solucanları tuvalette ya da sabahları çocuğunuzun iç çamaşırı üzerinde de görebilirsiniz. Beyaz ipliğe ya da tele benzerler ve gerçekten de çok küçüklerdir.
Doktorunuz çocuğunuzun rektumuna, temiz bir yapışkan bant koyarak teşhise yardımcı olmanızı isteyebilir. Kılkurdu yumurtaları banda yapışır ve daha sonra bir laboratuarda mikroskop altında gözlenebilir.
Bağırsak şerit ve tenyaları nasıl dökülür? Belirtileri ve tedavisi
Teyp kullanarak yumurta örneği almanın en iyi vakti, gece veya sabah banyodan önce (rektum çevresinde kılkurdunun en aktif olduğu zaman) olur. Doktor yumurta aramak için çocuğun tırnaklarının altından bazı örnekler de alabilir.
Çocuğunuz kılkurdu enfeksiyonu geçiriyorsa, kıl kurdunu dökmek için doktorunuz reçetesiz veya reçeteli anti-solucan ilaçları önerecektir. Bu ilaçlar tek doz halinde verilir ve 2 hafta tekrarlanır. Doktor, özellikle çocuğunuz daha önce de kılkurdu enfeksiyonu geçirmişse tüm ailenin tedavisine karar verebilir. İlaç solucan enfeksiyonunu iyileştirse de, kaşıntı yaklaşık bir hafta sürebilir. Bu nedenle doktor çocuğunuza kaşınmayı durdurmak için bir krem ya da farklı ilaçlar verebilir.
Ailede düzenli el yıkama ve rutin ev temizliği (iç çamaşırının sık sık değiştirilmesi ve herkesin pijama, havlu ve yatak çarşaflarının yıkanması da dahil olmak üzere), kıl kurdunun yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
– Çocuklara, özellikle tuvaleti kullandıktan sonra, dışarıda oynadıktan sonra ve yemekten önce ellerini sık sık yıkamalarını hatırlatın.
– Çocuklarınızın sık sık yıkanmasını ve iç çamaşırlarını her gün değiştirmesini sağlayın.
– Çocuklarınızın tırnaklarının kısa ve temiz olmasına özen gösterin.
– Çocuklarınızın tırnak yemesine engel olun.
– Çocuklarınızın pijamalarını her birkaç günde bir yıkayın.
Tenyalar, kişinin sindirim sisteminde yaşayan yassı solucanlardır. Yiyecek ve içecekler aracılığıyla vücudumuza girebilirler. Tıpkı diğer parazitlerde olduğu gibi başka organizmaların üzerinde yaşarlar ve beslenirler. Vücudun içine girdikten sonra, tenyanın başı bağırsakların iç duvarına yapışır ve büyümek ve çoğalmak için ev sahibinin sindireceği gıdalarla beslenir. Rahatsız edici olsalar da genellikle ciddi bir problem oluşturmazlar ve kolay tedavi edilirler.
Tenyalar parçalardan (segmentlerden) oluşur ve yeni parçalar büyüterek daha da uzayabilirler. Her parça, binlerce yumurta üretebilir. Her bir tenya üç binden fazla segmente sahip olabilir ve bu yüzden çok hızlı yayılabilir. 25 metreye kadar uzayabilir ve 30 yıl kadar yaşayabilirler.
Bazen tenya enfeksiyonunda herhangi bir belirti fark etmeniz aylar veya yıllar alabilir. Genelde çocuklarda hissedilen belirtiler şunlardır:
Doktorlar genellikle tenya parçaları için bir dışkı örneğini incelemek isterler ve bunun için de birkaç numune almaları gerekebilir çünkü tenya her örnekte kendini göstermeyebilir.
Doktorlar, reçeteli anti-parazit ilaçlarla bir tenya enfeksiyonunu kolayca tedavi edebilir. Çoğu zaman, sadece bir doz yeterlidir. Tenya enfeksiyonu genellikle ciddi değildir ve çoğu çocuğun komplikasyonu yoktur. Ancak nadir bulunan bazı durumlarda, büyük tenyalar bir çocuğun bağırsaklarını, apandiksiyonunu, safra kanalını veya pankreatik kanalını tıkayabilir. Bu, apandisit veya iltihaplı safra kesesi gibi durumlara yol açabilir.
Sistikerkoz çok daha ciddi bir durumdur. Bir doktor bir kişide sistikerkoz olduğunu düşünürse, beyin kistlerini kontrol etmek için CT taramasını (ayrıca CAT taraması olarak da bilinir) veya MR önerebilir. Doktorlar, sistikerkoz enfeksiyonlarında steroid gibi anti-inflamatuar ilaçlar da önerebilir. Bir çocuğun nöbetleri varsa, doktorlar anti epilepsi ilaçları reçete edebilir. Bir çocukta sistikerkoz nedeniyle hidrosefali görülürse, doktorlar fazla sıvıyı boşaltmak için şant kurabilirler. Cerrahlar gözler, karaciğer, akciğerler, kalp veya diğer organları tehdit eden kistler varsa müdahale ederek kistleri alırlar.
Tenya enfeksiyonunun yaygın olduğu bir yerde iseniz şunları yapın:
– Tüm meyve ve sebzeleri güvenli bir su ile yıkayın.
– Çiğ veya az pişmiş et ve balıktan, kabuğunu soyamayacağınız çiğ meyve ve sebzelerden ve sokak satıcılarının yiyeceklerinden uzak durun.
– En az bir dakika kaynatılmış su için, şişelenmiş su veya şişede ve teneke kutulardaki içecekleri tüketin. İçmeden önce teneke kutuları ve şişelerin üstünü silin. Çeşme suyu ve buz küplerinden uzak durun.
1) Papaya: Papaya ve suyu antiparazitiktir ve tenyalardan doğal olarak kurtulmak için iyidir. Tenyayı öldürdükten sonra, vücudunuza zarar vermeden atabilmenizde yardımcı olur. Hava ile kurutulmuş papaya tohumları ayrıca bağırsak parazitleri üzerinde önemli antiparazitik etkiye sahiptir. Tohumları öğütülüp toz haline getirilir ve iki çay kaşığı tohum tozu aç karnına balla birlikte tüketilir. Alternatif olarak, hindistancevizi sütü, papaya meyvesi ve kurutulmuş tohum tozuyla smoothie yaparak içilebilir.
2) Ananas: Ananas içinde bulunan enzimlerle tenya kütiküllerinin sindirilmesine yardımcı olur. Birkaç gün bol miktarda taze ananas suyu için. Sabahın erken saatlerinde veya sabahın ilk yarısında, aç karna içmeniz önerilir. En iyi sonucu elde etmek için bunu birkaç gün arka arkaya yapın.
3) Sarımsak: Çiğ sarımsak ve yağ, antiparazitik özelliklerinden dolayı tenya enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir. Sarımsak kükürt bileşiklerinin bu eylemden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Sadece sabahlarıaç karnına iki ila üç diş sarımsak çiğnemeyebilriniz.
4) Karanfil: Araştırmacılar tenya tedavisinde karanfil tozu süspansiyonunun toz haline getirilmiş taze sarımsaktan 4.5 kat daha güçlü olduğunu tespit ettiler. Bir çay kaşığı karanfil tozunu sıcak suyla yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirin. Yumurtaları ve tenyaları öldürmek için haftada birkaç kez bu karanfil çayını için.
Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?
5) Kabak Çekirdeği: Yapılan bir çalışmada, tenya enfeksiyonu olan deneklere, areca fıstığı özütü ile birlikte kabak çekirdeği verilmiştir. Katılımcıların yaklaşık %79’u bütün tenyalarını dökmüştür. Bütün tenyalar 3 saat içinde ölmüş hatta bazı denekler 20 dakikada tüm tenyalarını dökmüştür. Evde, çiğ balkabağı tohumlarını hindistancevizi sütü ile püre haline getirerek tüketin. Ardından bağırsak hareketi için bir ya da iki büyük bardak su için. Yapacağınız bu bir seferlik uygulama vücudunuzu tenyalardan temizlemeye yardımcı olacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?