Dr. Zeytinoğlu, “Çocuğunuzun acısını ve ağrısını ‘psikolojik’ olarak nitelendirmeyin. Küçümsemeyin ama abartmayın da. Benim için ideal aile, çocuğuna ‘evet canın acıyabilir ama dayanabilirsin, ben yanındayım, gel şöyle yapalım’ diyerek önerilerle çocuğu hazırlayan ailedir” dedi.
Bu süreçte hayali kahramanların da büyük katkı sağlayabildiğini belirten Psikolog Dr. Senem Zeytinoğlu, ameliyat sonrası ağrılarla baş etmede anne-babalara 10 doğru yaklaşımı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Çocuklarda ameliyat ağrılarına 10 doğru yaklaşım
• Rota çizin: Ameliyat sonrası ağrılarla baş edebilmesinin temel yolu, ameliyat öncesi ebeveynin doğru yaklaşımda bulunmasından geçiyor. Çocuğunuza bu süreçte başına gelebilecek durumları yaşına uygun ve anlayabileceği bir şekilde anlatın. Gerekirse renkli kalemlerle eğlenceli bir şekilde resmedin.
• Bırakmayın: Ameliyat sonrası süreçte de mümkün olduğunca çocuğunuzun yanında olmaya özen gösterin. Yakınında oturun ve elini tutmak gibi fiziksel temaslarda bulunun. Yataktan kalkması, duş alması ve yemek yemesi gibi günlük aktivitelerinde yardımcı olun. İlaç tedavilerini geciktirmeyin.
•Nefes egzersizini öğretin: Çocuğunuzun nefes egzersizlerini kullanarak rahatlamasına ve ilgisinin dağılmasına özen gösterin. Örneğin “Derin bir nefes al. Aldığın nefes karnını şişirsin. Şimdi aldığın nefesi yavaşça dışarı ver, karnın aşağı insin” gibi yönlendirmelerde bulunun.
• Ödüllendirin: Çocuğunuzun ağrılarıyla başa çıkabilmesi sonucunda onu sözel bir şekilde ödüllendirin ve ona ödül niteliğinde küçük hediyeler verin. Örneğin sevdiği bir kitabı alın, sevdiği çikolatalardan getirin. Ameliyat süreci bittikten sonra ailece yapabileceğiniz çocuğunuzun sevdiği bir aktivite planlayın.
• Hayali kahramanları devreye sokun: Özellikle okul öncesi dönemde ve ilkokul çağında çocuklar belli hayali kahramanlara hayranlık duyarlar. Örneğin; Süpermen, Örümcek Adam, X-Men gibi. Bu karakterlerin ağrı ve acıyla nasıl baş ettiklerini gösterir bir film, video izletmek faydalı olacaktır.
• Hayali senaryolar kurun: Çocuğunuzla birlikte onun ilgisini çekebilecek ve ona yardımcı olabilecek hayali senaryolar oluşturun. Kendisini mutlu ve huzurlu hissedeceği bir yerde hayal etmesine çalışın. Bu senaryoyu da önceden belirleyebilirsiniz. Çocuğunuza canının acıdığı zaman düşünebileceği güzel bir yer hayal etmesini söyleyebilirsiniz ve bu senaryoyu detaylandırmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz ormana gitmek istiyorsa, “Öyle mi? Nasıl bir yermiş bu orman? Hangi ağaçlar hangi hayvanlar varmış? Çiçekler nasıl kokuyormuş?” gibi sorularla onun bu hayalin içine daha fazla girmesine yardımcı olabilirsiniz.
• İlgisini yönlendirin: Çocuğunuzun ilgisini başka yerlere çekecek aktivitelere yer verin. Konsantrasyonunun başka tarafa yönelmesi acısını daha az düşünmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; televizyonda sevdiği bir diziyi/ müziği açmak, sevdiği bir oyunu oynatmak, sevdiği bir parçayı telefondan dinletmek gibi.
• Sevdiği eşyasını yanında bulundurun: Kendisini rahat hissedebilmesi için gereken ortamı hazırlayın, onun özel eşyalarını yanınızda bulundurun. Örneğin; en sevdiği battaniyeyi, oyuncağı hastaneye götürün. Evde de oda sıcaklığını onun isteğine göre ayarlayın, rahatsızlık verecek gürültülerden uzak durmasını sağlayın.
• Kararlara dahil edin: Kendisiyle ilgili verilen kararlarda yer almak ağrılarının üzerindeki kontrol hissinin artmasına yardımcı olacağından, yara bandının hangi renk veya şekil olmasını istemesinden ilgisini dağıtmak için hangi aktiviteyi tercih edeceğine dek sözü ona bırakın.
• Ameliyat sonrası ilk geceye dikkat: Çocuğunuzun uyuması ve dinlenmesi konusunda hassas olun. Özellikle ilk gece uykusu olmak üzere çocuğunuzun uykularının rahat geçmesi için evindekine benzer uygun ortamı oluşturmaya çalışın. Örneğin, hastane odasını kendi odasına benzer bir şekle dönüştürebilirsiniz. Ziyaretçilerin kaygılı konuşmaları ve tutumları da çocuğu olumsuz etkilediği için ziyarete gelenlere mutlaka motive edici konuşmaları konusunda ricada bulunun.
YORUMUNUZ VAR MI?