Çocuk aileden ilk kez ayrıldığında, ebeveynleri yanında olmadığında, yeni bir sosyal ortama girdiğinde kendini yalnız ve korumasız hissedebilir. Sosyal bir ortamda diğer kişilerin kendisinden beklentilerini yerine getiremedikçe yetersizlik duyguları pekişebilir. Özellikle sosyal teması az olan çocukların ebeveynlerinin, diğer aile üyelerinin ya da öğretmenlerinin en azından ilk adaptasyon sürecinde çocuğa destek olmaları yararlı olur. Özellikle aileler iyi bir gözlemci konumunda olmalı, aşırı koruyucu olmamak kaydıyla çocuğun davranışlarını yakından gözlemleyebilmelidirler.
Çocukluk dönemi zihinsel, sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimin yoğun bir şekilde sürdüğü çocuğun nasıl bir birey olacağı konusunda temellerinin atıldığı en önemli yıllardır. Çocuğun dünyayla ilişkisi erişkinlerden farklı olarak daha “ben” odaklıdır. Bu süreçte ihtiyaçlarını karşılama ve kendini güvende hissetme çocuğun en hassas olduğu konulardır.
Çocuk dünyayı tanımaya çevresinde olup biteni kendince anlamaya, olaylara karşı bakış açısı kazanmaya ve olayları yorumlamaya çalışır. Bu gelişim sürecinde çocuğun içinde bulunduğu ortamın güvenli olmayışı, ebeveynle etkileşiminde sorunlar oluşu, ihtiyaçların karşılanmaması çocuğun bunlara ulaşma arzusunu artırır. Eğer ulaşırsa rahatlama sağlayan çocuk ulaşamaması durumunda içsel olarak bu mücadeleyi sürdürür ve bu iç çatışma hali kaygıya neden olur.
Farklı yaşlarda çocuğun ihtiyaçlarının ve kendini toplumda ortaya koyuş biçiminin farklı oluşu nedeniyle çocukların kaygılandığı konular ve bu kaygılarını dışa vuruş biçimleri farklı olabilir. Çocuğun elde etmek istediklerini elde edememesi kaygısını tetikleyebilir.
Çocuğun ebeveynleri ile ilişkisini sarsabilecek faktörler de kaygıyı tetikleyebilir. Uzun mesai saatleri, tehlikeli iş koşulları, uzun iş seyahatleri, evdeki kavga ve tartışmalar, kardeşin kayırıldığının düşünülmesi, şiddete maruz kalma, duygusal açıdan yoksun bırakılma, eleştirinin yoğun oluşu, kendini ortaya koymasına engel olan baskıcı tutum, geleceğin olumsuzluklarla dolu olduğu mesajları, ayrıntıcı ve hoşgörüsüz ebeveyn, iyi şeyleri aşırı veren ebeveyn gibi…
Hazırlayan; Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?