İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar benzeri canlı organizma içeren kefir granülleri eklenerek elde edilir. Eğer uygun koşullarda saklanırsa yıllarca aktivitelerini korurlar. Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir. Kefir tanelerinin boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arası renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca harika bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar.
Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur. İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelir.
Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız fayda sağladığı bilinmektedir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir.
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir çay bardağıdır. İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt tüketiyorsa o kadar kefir tüketebilir. Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir. Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi.
Sütü biraz azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonra kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır. Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır. Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin. Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir. Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip iyice karıştırılır. Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?