Tüm yenidoğan bebeklere sağlık bakanlığı tarafından uygulanan tarama testi ile klinik bulgular oluşmadan erken dönemde hastalığın tespiti mümkün olmaktadır.Yenidoğanlarda 1/2500 oranında doğumsal hipotiroidi görülür.Dünya geneline göre ülkemizde bu oran daha sıktır.Bu da akraba evliklerinin daha fazla olmasına ve ülkemizde iyot eksikliği gözlenmesine bağlıdır.
Hipotiroidi ile doğan bir bebek hiçbir belirti vermeyebilir ya da belirtiler çok hafiftir.Kabızlık, emme güçlüğü,uzamış sarılık,kaba sesle ağlama,kaba yüz görünümü,bıngıldağın büyük olması,göbek fıtığı,dilin büyük olması gibi belirtiler gözlenebilir.Tanı konan bir bebeğin tedavisi üretemediği eksik olan tiroid hormonunun dışardan ağız yoluyla verilmesi ile yapılır.Tedavi ucuz ve kolaydır.Önemli olan tanının gecikmeden konması, düzenli takip ve tedavisidir.İlaç dozu, izleyen hekim tarafından bebeğin durumuna göre belirlenir. Eksikliğin kalıcı olması halinde tedavi ömür boyu devam eder.
Çocukluk ve ergenlik dönemindeki tiroid yetersizliği dişlerin gecikmesi , gelişimdeki gerilik, büyümede yavaşlama, cilt kuruluğu,hızlı kilo alma,saçlarda dökülme,kabızlık,çabuk yorulma,halsizlik,uykuya eğilim,üşüme,konsantrasyon güçlüğü ve ders başarısının düşmesi gibi belirtiler yapabilir.Çocukluk ve ergenlik döneminde tiroid bezinin çalışmasını en sık bozan hastalık otoimmun tiroidit (Hashimoto)hastalığıdır. Ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha sık görülür ve bu çocukların ailelerindede benzer hastalık görülme oranı fazladır.Bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeni ile üretilen antikorların etkisi ile tiroid bezinin harabiyeti sonucu oluşur. Sonuç olarak çocuk kolay kilo alıyor ve boy gelişimi kısa kalıyorsa tiroid hormonunun tetkiki mutlak gereklidir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?