Çinko eksikliği yumurta gelişimini bozarak kısırlığa neden oluyor

Kategori: Beslenme ve Diyet, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Çinko eksikliği olan kadınların gebe kalma konusunda güçlük çektiğini çünkü çinko eksikliğinin yumurta gelişimini bozarak kısırlığa neden olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Çinkonun bir adı da ‘üreme minerali.’ Gebe kalmak isteyen kadınlarda yaklaşık üç ay önce çinko seviyelerine bakmak, gebeliğin oluşumunda güçlük yaşanmaması açısından önemli. Çünkü çinko, üreme açısından çok önemli bir mineral  ve üreme sisteminde önemli bir role sahip.

Pensilvenya Devlet Üniversitesi’nde yapılan  bir çalışma çinkonun özellikle yumurta gelişiminin başlangıç aşamasında önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Son zamanlarda gittikçe artan sayıda çiftin kısırlık sorunuyla karşılaşmakta olması ve sebebi bilinmeyen kısırlığın gittikçe artması bu konuda yeni araştırmaların yapılmasına öncü olmuştur.

Çinkonun faydaları nelerdir? Eksikliği ve çinko içeren besinler

Bu araştırmalarda yoğunlaşılan bir  alan da minerallerin yumurtalara  ve yumurta kalitesine etkisidir. Çinko bu mineraller içinde en önemlisidir. Çinko hormonları düzenler, yumurtalıklarda hücre bölünmesi ve fonksiyonların sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardım eder. Yumurtalıklar, yaklaşık bir milyon kadar  folikül adı verilen  yapılardan meydana gelir. Bu yapılar vücut hücreleri tarafından desteklenir. Her ay  birkaç folikül  olgunlaşmak için aday olur. Ancak bir tanesi ovulasyon (yumurtalıklardan yumurta atılması) şansına ulaşır ve döllenebilir.

Yumurtlamadan önceki 90 gün

Günümüzde çoğu çalışma, antral dönem olarak bilinen ve her ay olgunlaşma süreciyle başlayıp, ovulasyonla sonlanan sürece odaklanmaktadır. Oysa bu yeni çalışma, yumurta büyümesinin, preantral dönem denen çok erken aşamalarına odaklanan bir çalışmadır. Ve bu erken dönem yumurtlamadan önceki 90 günü kapsar. Önceki çalışmalar antral dönem foliküldeki  kritik çinko seviyelerine odaklanmışken, bu çalışma önceki dönemdeki çinko seviyesini test etmektedir. Araştırmacılar, sıçanlardaki preantral follikülleri toplamışlar ve bunları iki farklı ortamda olgunlaşmaya bırakmışlardır.

Gebelikte bilinçli ve dengeli beslenme

Bu ortamlardan birinde çinko seviyesi normal, diğerinde eksiktir. Çinko eksik ortamda folikül gelişimi bozulmuş ve gelişim daha küçük ve az hücre sayısı olan yumurtalarla sonuçlanmıştır. Bu da kalitesiz yumurta anlamına gelir. Ayrıca çalışma sonucunda, çinko eksikliğinin zararının, beklenenden daha önce ve geri dönüşü zor olarak yumurtaları etkilediği görülmüştür. Bu hem doğal gebelik hem de tüp bebek için önem taşımaktadır.”

En fazla çinko içeren besinler:

İstiridye, buğday rüşeymi, kuzu eti, kabak çekirdeği, kaju, yer fıstığı, yulaf, keten tohumu, kefir, yoğurt, mantar, ıspanak, tavuk, kakao, nohut, dana eti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla