Cilt kuruluğu yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla görülmeye başlar. Derinin üst tabakasının yaklaşık %10’luk kısmını oluşturan suyun miktarının azalması deride çatlamaya, kaşıntıya ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Kuru cilde sahip olan kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur.
Ciltte kuruluğa neden olan çevresel etkenlerin başında; sıcak su, kimyasal maddeler içeren deterjanlar, giysilerin neden olduğu sürtünme, sık sık hava yolculuğu gerçekleştirme, rüzgara maruz kalma, hava kirliliği ve klima kullanımı gelmektedir. Bu faktörlerin dışında egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıkları, metabolik bazı faktörler ve tiroid bezinin yeterince çalışmıyor oluşu da cilt kuruluğuna neden olabilmektedir.
Yaz aylarında dışarıda uzun süreli durmak, güneş ışınlarının cildin alt deri tabakasına nüfuz etmesine, cildin nem ve yağdan mahrum kalmasına neden olabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için en 15 SPF güneş koruyucu kullanmak ve güneş ışınlarının etkisini en fazla gösterdiği 11:00- 15:00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya özen göstermek gerekiyor.
Ciltteki kuruluk probleminin ilk belirtisi, derinin parlaklığını yitirmesi, ince kepeklerin dökülmesidir. Kuruluk miktarı arttıkça ciltte gerilme hissi, pullanma ve soyulmalar, kepeklenmeler ve çatlaklar oluşur. Sonraki aşamada ise ciltte kaşınmalar meydana gelir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?