Cilt kızarıklıklarının çeşitli sebepleri bulunmakla birlikte açık tenli ve alerjik yapıdaki bünyelerde kendini daha çok hissettiriyor. Özellikle açık tenli ve genetik olarak hassas bünyeye sahip olan kişilerde çevresel etkenler cilde daha çok zarar verebiliyor.
Hemen her bireyi etkileyebilen hava değişiklikleri; sıcak, soğuk hava, güneş, buhar, ilaçlar, stres, bazı gıdalar özellikle aşırı baharatlı olanlar cildin kan dolaşımını hızlandırabiliyor. Kılcal damarların cilt yüzeyine yakın olması ve hızlanmış kan dolaşımı ciltte kızarıklıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Mevsimsel değişiklikler dışında ani olarak ortaya çıkan cilt kızarıklıklarının altında genellikle strese bağlı nedenler görülüyor. Flushing olarak adlandırılan bu kızarıklıklar dermatolog gözetiminde herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilemiyorsa genellikle ataklar halinde ciltte kalıyor. Tansiyon yükselmelerine bağlı kızarıklıklar ve ani duygu değişikliklerinde görülen kızarıklar bu kızarıklıkların ortaya çıkmasına örnek olarak verilebilir.
Kuruluk, kızarıklık, ciltte kepeklenme, koyulaşma yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin ortaya çıkması egzama hastalığının ilk belirtileridir. Egzamada; kızarma, kaşıntı ve bazen sulanma da görülebiliyor. Egzama bazen kendiliğinden geçebildiği gibi yine de bir uzman tarafından incelenmesi gerekiyor. Soğuk hava, su, acılı baharatlı gıdalar, bazı parazit ve bakteriler ve hassas bünyeye sahip olmak bu döküntüleri arttırabilir. Egzama cildiye bölümünde kolaylıkla tedavi edilebiliyor ancak mikrop kapmış ve enfekte olmuş egzamalarda antibiyotik tedavisi de gerekebiliyor.
Bazı gıdalar cilt için oldukça fayda sağlıyor. Alerjik bir bünyeye sahip değilseniz aşağıdaki önerilere kulak verebilirsiniz. Basit yöntemlerle ışıltılı bir cilde sahip olabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?