Cilt sağlığı sorunları ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Çalıkoğlu, Türk Dermatoloji Derneği Derneğe yapılan hatalı işlem şikayetlerinin yarısının lazer epilasyondan mağdur olan kişilerce yapıldığını açıkladı.
Güzellik merkezi adı altında faaliyet göstermenin Sağlık Bakanlığı tarafından 2008’de yasaklandığını hatırlatan Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Şu an ülkemizde güzellik merkezi diye bir kurum yok. Çünkü 2008’de yönetmelik değişikliği ile beraber güzellik merkezleri kapatıldı. 2009 yılından beri merkez diye adlandırılan yerler aslında güzellik salonları. Dolayısıyla bir güzellik salonu içerisinde -halka bunu çok iyi anlatmak lazım- bir doktor olsa bile hiçbir tıbbi işlem yapma yetkileri yoktur. Çünkü tıbbi işlem, adı üzerinde yasada tıbbi işletme olarak tanımlanan yerlerde yapılır. Bu da en basitinden bir polikliniktir. Poliklinik, tıp merkezi, hastane, muayenehane gibi sayabiliriz ama güzellik salonu değildir” dedi.
“Medikal estetik uzmanı” adı altında çalışan kişilerin olduğunun hatırlatılması üzerine ise Prof. Dr. Çalıkoğlu şunları kaydetti: “Medikal estetik uzmanlığı” diye bir uzmanlık dalı yok. Medikal estetik sertifikası olan tabipler var. Bunlar geçmiş zamanda medikal estetik sertifikası almışlardır, uygulama yetkileri vardır. Yasa, hukuksal olarak bu yetkiyi kendilerine vermiştir. Medikal estetik sertifikalı tabip, aslında yasada geçtiği hali ama uzman dediğiniz zaman iş karışıyor. Neden? Çünkü uzmanlık ayrı bir eğitim gerektiriyor.
Melanom görülme oranı %237 arttı! Korunma ve tedavi nasıl olmalı?
Mesela; 3 aylık bir eğitime gidersiniz, o konunun sertifikasını alırsınız ama uzmanlık en az 4-5 yıllık ayrı bir eğitim gerektiriyor. Bir de biliyorsunuz TUS diye bir sınav var, o uzmanlık sınavına hazırlanıyorsunuz, geçiyorsunuz. Epey meşakkatli bir süreç. Böyle olunca bir dermatolog açısından düşünün, bir kursa gidip sertifika almış bir hekim, bir tarafta da bunun uzmanlığını yapmış bir hekim, tabii ki eş değildir. Eş de tutulmamalıdır ama sertifikalı tabip dersek sıkıntı yok, medikal estetik uzmanlığı demememiz gerekiyor ama yasal olarak uygulama hakları var mıdır, evet vardır.”
Lazer epilasyon uygulaması konusunda ciddi bir karmaşa yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, lazer ile yapılan her türlü işlemin mutlaka bir doktor tarafından yapılması, bu cihazların bir doktor tarafından kullanılmasının şart olduğu halde, yetkili olmayan kişiler tarafından lazer işleminin çok yaygın biçimde yapıldığını belirtti.
“Lazerli epilasyon deyince, işin içine bir cihaz giriyor ve bu cihaz sadece istenmeyen kılların yok edilmesinde değil başka birçok hastalıkta da kullanılabilen, dolayısıyla ciddi yan etkileri olabilen bir cihaz” diyen Prof. Dr. Çalıkoğlu, hastaların bu işlemin tıbbi bir tedavi olduğunu bilmediğini de kaydetti.
“Bu kişiler hasta olarak görülmediği ve bu uygulamalar tıbbi tedavi olarak görülmediği için diğer hastalıklarda ve tedavilerde olduğu gibi onam formu da alınmıyor. Yani hasta başına ne geleceğini bilmiyor, sonrasında ne olacağını bilmiyor ve bir sorun yaşadığında ki, en çok yaşanılan sorun burada yanık oluyor. Bize başvuran hastaların çoğu, lazer yanığı nedeniyle başvuruyor ve bu yanık ile ilgili de önceden bilgilendirilmemiş olduklarını, onam formu alınmamış olduğunu görüyoruz. Bu işlem doktor çalışmayan, doktor kontrolünde olmayan bir yerde olabilecek bir uygulama zaten değil.”
Lazer uygulamaları ile yanık, iltihaplanma, kalıcı iz oluşabildiğini ve hukuki sorunların da doğabildiğini belirten Prof. Dr. Çalıkoğlu, lazer cihazlarının sadece doktorlar tarafından kullanılabildiğini, uygulama öncesi de mutlaka bir dermatolog ile görüşme yapılmasını tavsiye ettiklerini bildirdi. Prof. Dr. Çalıkoğlu, ışık kaynaklı foto epilasyon uygulamasının lazer gibi pazarlanabildiğini belirterek, halkın bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Merdiven altı olarak adlandırılan ruhsatsız merkezlerin, gerçekte uygulama yapma yetkisi olmayan salonların tıbbi uygulama yapması gibi sorunların ortadan kaldırılması için Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık İl Müdürlükleri eliyle denetimi zorunlu kıldığını hatırlatan Prof. Dr. Çalıkoğlu, kendilerinin de bu denetim sürecine katkı vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Peeling nedir, ne işe yarar? Evde doğal peeling maskesi yapımı
Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Bu çok olumlu bir uygulama. Biz bunu destekliyoruz ve hatta dedik ki, İl Sağlık Müdürlüğü dermatologları da görevlendirsin, biz göreve hazırız, gideriz, beraber denetleriz. Çünkü oradaki cihazları giden görevliler bilmeyebilir, tedavileri değerlendiremeyebilir. Biz teknik açıdan da bakanlığımıza, il sağlık müdürlüklerimize bu konuda destek olmaya hazırız. Tabii büyük ekipler kurularak, çok büyük denetimler yapılması gerekiyor. Çünkü çok fazla yer var. Her gün de çok artıyor” diye konuştu.
“Kalıcı fondöten” adı altında cilt uygulanan şeyin ne olduğunu kimsenin tam olarak bilmediğini belirten Prof. Dr. Çalıkoğlu, şu uyarıyı yaptı: “Uygulanan maddeyi bilmiyoruz. Kişiye uygun mu, o kişi bir dermatolojik muayeneden geçiyor mu o ayrı bir konu. Benim önerim, her zaman biraz beklemekten yana. Çünkü bu uygulamaların kısa bir süre sonra komplikasyonları ile karşılaşıyoruz. Kalıcı fondöten uygulaması ile ilgili bir komplikasyonlarla henüz karşılaşmadık ama çok yoğun yapılıyorsa yakında mutlaka karşılaşırız.”
Medya ve dış faktörlerin etkisiyle insanların “güzellik uygulamalarıyla ilgili” talebinin uyarılıp-uyarılmadığının bütün dünyada tartışma konusuna olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Güzellik de bir algı ve her algı gibi güzelliğin de bir algı operasyonu yapılıyor. Yani sadece ülkemizde değil, tüm dünyada.
Bu adolesanlar, ergenlik dönemindekiler için çok büyük bir tehlike. Çünkü hem sosyal medyadan hem de görsel medyadan inanılmaz derecede etkileniyorlar. Her zaman genç, her zaman güzel olmak gibi bir hedef var hepsinde. Ergenlik yaş dönemi aynı zamanda sivilcelerin de yoğun olduğu dönem. Bu sefer o güzellik algısı nedeniyle bir-iki ufak sivilce bile o yaş grubunda çok büyük stres yaratıyor ve o stresi yenebilmek için bazen kendilerince çok yanlış yöntemlere başvurabiliyorlar” diye konuştu.
Botoks uygulamasının da her geçen gün popüler hale geldiğini ancak bu uygulamanın ehil ellerde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, “Bu uygulama uygun koşullarda uygun ellerde yapılırsa, bir plastik cerrahi uzmanının ya da bir dermatoloji uzmanının yapmasında hiçbir sakınca yok.
Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?
Ama biz evlerde, kuaförlerde, eczanelerde, sağlık kurumu olmayan yerlerde bu uygulamanın yapıldığını duyuyoruz. Bundan çekinmek lazım yoksa botulinum toksininin uzmanlar tarafından uygulanmasında çekinilecek bir durum yok. Yaşın çok aşağı inmemesi tabii ki istenilen bir şey ama bazen 30 yaşında çok ihtiyacı olan birine eğer psikolojisini çok bozuyorsa, uygulanabilir ama orada hastayı seçmek lazım. Genelde 35 yaş üzeri bir uygulamadır” bilgisini verdi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?