Çikolata kistinde yeni tedaviler yüz güldürüyor

Kategori: Kadın Hastalıkları Print

engin-oralToplumun yüzde 10’luk bir kısmını etkileyen ve Türkiye’de 2 Milyon kadında görülen endometriozis hastalığının seyri ve tedavisi kadınlar tarafından çok bilinmiyor.
Hastalığa karşı bilinç oluşturmak, bu hastalıkla savaşan kadınlara tedavi yöntemlerini anlatmak ve onların yaşam kalitelerini artırmak amacıyla kurulan Endometriozis Derneği’nin başkanı olan,  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı ve Tüp Bebek Ünitesi Prof. Dr. Engin Oral, Endometriozis hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

 

cikolata-kisti-gorselHalk dilinde çikolata kisti olarak bilinen endometriozisin aslında rahim içinde endometrium denilen ve rahimin içini döşeyen dokunun karın içinde başka yerlere yerleşmesiyle oluştuğunu belirten Prof. Dr. Oral; bu dokunun en çok yumurtalıklara yerleştiğini ve bu bölgede çikolata kistlerine yol açtığını söylüyor. Endometriozis hastalığı, alt batın ve kasık ağrısı olan kadınların yüzde 60’ında ve ergenlik dönemindeki genç kızların tekrarlayan ve yanıt vermeyen ağrılarında yüzde 50 oranında görülüyor ve hastalar sıklıkla ağrı ve kısırlıkla ilgili şikayetlerle doktora başvuruyor.

cikolata-kisti-kapakHastalığın seyri ve genetik yatkınlıkla ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Oral; endometriozis hastalarında hastalığın en sık görülen belirtisinin adet öncesinde ve sırasında,  cinsel temas sırasında ve sonrasında görülen ağrılar olduğunu belirterek; bu tarz ağrılarda ağrının süresi ve şiddetinin genellikle zaman geçtikçe arttığını ve sıklıkla bel ağrısı ile birlikte seyrettiğini de anlatıyor. Endometriozisin görülmesinde en sık rastlanan risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, rahim anormalliği, ilk adet yaşının erken olması, çocuk doğurmamış olmak, adet periyotlarının kısa süreli olması ya da adet miktarının normalden fazla olması sayılıyor.

 

Tıbbın endometriozis tedavisinde büyük ilerleme kaydettiğini de belirten Prof. Dr. Oral ; tedavi sürecinde doğum kontrol ilaçları, progesteron hormonu, non steroid ağrı kesiciler ve GnRH analoglarının kullanıldığını belirtiyor.  Hastalık sürecinde seyreden şiddetli ağrının adet ağrısı ile karıştırıldığını ve kadınların bilmeden bu ağrıyı çektiğini sözlerine ekleyen Engin Oral; hastalığı tanıma ve uygun tedaviye başlanabilmesi için 15-44 yaş arası her kadının  düzenli olarak yılda en az bir kez jinekologlarını ziyaret etmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.

cikolata-kisti-ameliyatiKadınların günlük yaşamlarını kısıtlayan, gündelik işlerine ara vermelerine yol açacak kadar şiddetli ağrılara neden olan endometriozisin erken teşhisinin hasta için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Oral, hastaların şiddetli ağrıyı azaltacak medikal tedavilerle daha kaliteli bir yaşam sürebileceklerini de ifade etti.  Endometriozis derneği tarafından yıl içinde düzenlenecek toplantılarla kadınların  hastalığa karşı bilinçlendirilmesini amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Engin Oral;  derneğin en önemli misyonunun kadınları kadın sağlığı konusunda bilgilendirerek  endometriozis hastalığına yakalanan kadınlara daha ağrısız ve kaliteli bir yaşam sağlamak olduğunu belirtti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
leyla aliyeva
leyla aliyeva
9 yıl önce

Bende endemetriozıs hastasıyım 1 kere amelıyat oldum bı daha cıkdı evlı degıldım o zamanlar. SIMDI EVLIYIM COCUGUM OLMUYOR . CA-125 380-390 ARASINDA IDI. BI SEKILDE 60 VE 50 DUSURDUM.IKI DEFA DUSURE BILDIM HATTA KISTIM YOK OLDU. AMA KONTROL ALTINDA HER ZAMAN TUTAMIYORUM. ILGILENMEDIGIM BOS BURAKDIGIM ZAMANLAR BI DAHA CIKIYOR. CA-125… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla