Çikolata kistleri ve kısırlık arasındaki ilişkinin dikkat çekici olduğunu ve kısırlık tanısı konan kadınların neredeyse %40’ında çikolata kisti tespit edildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ulun Uluğ, çikolata kisti olan kişilerde kısırlık teşhisi ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi.
Endometriozis sorununda, kadının adet döngüsü içerisinde oluşan davranışlar, rahim dışında meydana gelir. Rahim dışına yerleşmiş olan odaklar, adet döngüsünde rahimde sergiledikleri davranışı olduğu gibi sergilemeye devam eder. Bu nedenden dolayı da, kanama ve dökülme işlemi olduğu gibi devam eder. Bu alanda meydana gelen kanamalar rahim dışında gerçekleştiğinden dolayı, vücut içerisinden atılamaz ve depolanmaya başlar. Bu dökülme ve kanamaların sınırlandırılabilmesi amacı ile karın içinde iltihabi savunma hücreleri gelişir.
Bu hücreler endometriozis hücrelerine karşı savunma içerisinde olurlar. İyileşme ve düzeltmeyi sağlama amaçlı olan bu hareketlerden dolayı da, ilgili alanda enfeksiyon durumu gelişim gösterir. Bu durum zaman içinde ilerledikçe, etrafında bulunan dokuları da kendine doğru çeker. Bu nedenden dolayı da bu bölge içerisinde yapışıklıklar oluşmaya başlar. Bu davranışlar her adet döneminde yeniden tekrarlanır. Ancak bu durumun ilerlemesi halinde, kadının üreme fonksiyonları olumsuz bir şekilde etkilenir.
Endometriozis ve kısırlık, genellikle beraber incelenen bir konudur. İlk evrede, yani hafif ve orta şiddette olan çikolata kistlerinin kısırlığa sebebiyet verip vermeyeceği ile alakalı olarak, şuan için yeterli araştırma ve görüş birliği bulunmamaktadır. Ancak ileri evre çikolata kistlerinin kadınları hamile kalma konusunda zorladığı da bilinmektedir.
Çikolata kistleri ve kısırlık arasındaki ilişki mutlak suret ile birbiri ile ilişkilidir denemez. Ancak kısırlık tanısı konan kadınların neredeyse %40’ında çikolata kisti olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen bu çalışma ve araştırmalar sonucunda, çikolata kistinin kısırlığı tetikleyebileceğini de ortaya koymuştur.
Kısırlık dışında herhangi bir sebepten dolayı uygulanan laparoskopide endometriozis tespit edilme oranı, yaklaşık %1 ile %5 arasındadır. Ancak, kısırlık sebebi ile uygulanan laparoskopide bu oran yaklaşık olarak %20 ile %48 oranında görülmektedir.
Bknz:
Çikolata kistlerinin saptanması gerçekleştiği zaman gerekli olan tedavi gerçekleştirilmez ise, kısırlık sorunlarının meydana gelmesine neden olur. Özellikle de ileri evrelerde olan çikolata kistleri, hamile olmayı ciddi anlamda güç hale getirmektedir. Kadınlarda özellikle adet döneminde çok fazla ağrı ve sancı yaşanıyor ise, cinsel ilişkiye girilmesi sırasında ağrı duyuluyor ise, ağrı kuyruk sokumuna doğru hissediliyorsa, çikolata kistinin varlığından söz edilebilir. Bu çeşit kistlerin tedavi edilmemesi halinde ise, çocuk sahibi olma konusunda çok önemli sorunların meydana gelmesine neden olabilir.
Çikolata kistinin teşhisinin koyulması için, az önce sayılan belirtileri olan hastanın ultrason muayenesi ile incelenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında laparoskopi uygulanması ve örnek parçanın biyopsiye sokulmasına ihtiyaç duyulur. Kesin tanının koyabilmesi için, hastaya cerrahi operasyon yapılması gerekebilir. Yumurtalıkta bulunan çikolata kistleri, ultrason muayenesi ile beraber, ileri evrelerde çok daha rahat bir şekilde tespit edilebilir.
Endometriomada ayırt edici tanının gerçekleştirilebilmesi amacı ile yumurtalıkta yerleşmiş olan kistlerin içinde, tümör belirteçlerinin olmasına ve doppler kan akımında bulunan direnç ve akım indekslerinin araştırılmasına ihtiyaç duyulur. Ancak kesin tanının koyulabilmesi için, işlem aşamasında alınan örnek dokunun patolojik incelemeye yollanması gerekir. Çikolata kisti tedavisi esnasında cerrahi operasyonlarda, genellikle laparoskopi tercih edilir. Bu tedavi kadının yaşına, belirtilerine, çocuk isteğinin olup olmamasına ve kistin özelliklerine göre değişebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?