Kanunların belirli konularda görevlendirdiği resmi bilirkişiler öncelikle atanırlar. Hekimlerin gerek Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda gerekse Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanunda, gerektiğinde bilirkişilik yapacakları ifade edilmiştir. Sağlık ocaklarındaki pratisyen hekimler adli olaylar bakımından sadece kendi sağlık ocaklarının bölgesindeki adli olaylar için resmen görevlendirilmişlerdir.
Türk Hukuku’na göre, Hekim Sorumluluğu’nun tür ve şekilleri nelerdir?
Ceza Muhakemesi Kanununa göre aşağıdaki kişiler bilirkişiliği kabul etmek zorundadır. Bunlar:
Dikkat edilirse, hekimler resmi bilirkişi olarak görevlendirilmiş olabilirler. Sağlık ocaklarındaki hekimler buna örnektir. Ayrıca hekimler kendi alanlarında bilgi tekeline sahiptir. Başka hiçbir meslek mensubu bu bilgilere sahip değildir. Bu bakımdan da hekimlerin bilirkişi olarak atandıklarında kabul zorunlulukları bulunmaktadır.
Hekimlerin bilirkişiliği kabul zorunlulukları bulunduğu gibi, bilirkişilikten çekinme hakları da bulunmaktadır. Bilirkişilikten çekinme tanıklıktan çekinme gibidir. Hekim hastasıyla ilgili bir konuda bilirkişilik yapmak zorunda değildir.
İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?