Akciğer kanserinin tedavisinde, özellikle ileri evre hastalıkta son yıllarda önemli gelişmeler kaydedildiğini ve yeni tedavilerin pratiğe girdiğini vurgulayan Doç. Dr. Cengiz Karaçin, “4. Ankara Hematoloji ve Onkoloji Kongresi” kapsamında Medikal Akademi’ye umut vaat eden tedaviler ve çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kongre Sekreteri Doç. Dr. Karaçin, dünyadaki onkoloji alanında 2023 yılında öne çıkan gelişmelere dikkati çekerek, “Bu yıl ‘Dünya Akciğer Kanseri Kongresi’, ‘Avrupa Medikal Onkoloji Kongresi (ESMO 2023)’ ve ‘Amerikan Klinik Onkoloji Kongresi’nde sunulan çalışma verileri bizlere özellikle bölgesel ilerlemiş (lokal ileri) evre akciğer kanseri vakalarında ameliyat öncesi kemoterapi ile birlikte immünoterapi uygulanması tümörün %25’lere varan oranda kaybolmasını sağlayabileceğini göstermiştir. Bu oran yalnızca kemoterapi uygulananlara kıyasla tam 5 kat başarı şansının arttığını göstermektedir. Bu olumlu çalışma verileri sonucunda bölgesel ilerlemiş akciğer kanserinde tedavi pratiğimiz artık değişmiştir” dedi.
Prof. Dr. Altuntaş: Yapay zeka kanser teşhisinde başarılı sonuçlar vermeye başladı
ESMO 2023’de sonuçları paylaşılan bir diğer önemli çalışma hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Karaçin, şunları kaydetti: “Ameliyat olmuş ve ALK pozitifliği olan akciğer kanseri tanılı hastalarda adjuvan olarak ALK’ya yönelik ilaç verilmesinin hastalığın tekrarlamasını ya da ilerlemesini önlemede katkı sunup sunmayacağı araştırılmıştı. İleri evrede çok başarılı sonuçlar veren bu akıllı hap tedavisi, erken evre akciğer kanserinde de oldukça etkileyici sonuçlar sundu. Çalışma sonucunda ilacı kullananlarda kullanmayanlara kıyasla nüks riskini %76 oranında azalttı. Bu önemli sonuçla birlikte ameliyat olmuş erken evre akciğer kanseri tanılı hastalarda adjuvan ALK hedefli akıllı ilaç tedavisi FDA tarafından öncelikli değerlendirme listesine alınmıştır.”
Doç. Dr. Karaçin, ESMO 2023 kongresinde ileri evre mesane kanseri tedavisinde sonuçları paylaşılan başka önemli bir çalışmaya değinerek, şöyle devam etti: “İleri evre mesane kanserinde standart ikili kemoterapiye karşı bir ilaç antikor konjugatı (akıllı kemoterapi) ve immünoterapi kombinasyonunun değerlendirildiği çalışmada, bu yeni kombinasyon tedavisinin hastaların ömrünü standart ikili kemoterapiye kıyasla tam iki kat arttırdığı gösterildi. Bu önemli ve pratik değiştirecek çalışma salonda ayakta alkışlanarak karşılık buldu. Nitekim 15 Aralık 2023’te ileri evre mesane kanserinde bu yeni kombinasyon tedavisi FDA tarafından da onaylandı.”
Prof. Dr. Fevzi Altuntaş: Yapay zeka lenfoma tedavi ve yönetiminde çığır açacak
Doç. Dr. Cengiz Karaçin, malign melanomanın nadir görülen ama agresif seyreden bir cilt tümörü olduğunu özellikle ileri evrelerde tespit edildiğinde son derece kötü seyirli bir kanser türü olduğunu hatırlattı.
Malign melanom tedavisini immünoterapi öncesi ve sonrası çağ olarak iki döneme ayırmak gerektiğini dile getiren Karaçin, “İmmünoterapi ile son derece başarılı sonuçlar elde edilmişti. İmmünopterapiye rağmen hastalığın kötü yönde seyrettiği vakaların olması yeni arayışları da beraberinde getirdi. Özellikle Covid döneminden alışkın olduğumuz mRNA aşılarının kanser tedavisi için değerlendirildiği araştırmalara önceki yıllarda başlanmış ve pankreas kanseri, akciğer kanserinde umut vaat eden sonuçlar elde edilmişti. Bu sene malign melanomda immünoterapiye mRNA aşısının eklenmesinin değerlendirildiği bir çalışmanın verileri paylaşıldı. Buna göre ameliyat ile tümörü tamamen çıkarılmış malign melanom tanılı hastalarda, immünoterapiye mRNA aşısının eklenmesi hastalığın tekrarlama ihtimalini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşürmüştür. Bu sonuçla beraber mRNA aşısının bu endikasyonda kullanılması Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA tarafından onaylanmıştır” bilgisini verdi.
İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? Kanser tedavisindeki faydaları
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?