Freedom Trial adlı çalışmanın sonuçlarına göre, Stent ile tedavi edilen hastalarda ölüm oranı %16.3 iken, Bypass ameliyatı uygulanan hastalarda bu oran % 10.9 olarak görüldü. Bypass ameliyatının bu anlamda daha avantajlı olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde aktarıyor: “Freedom Trial çalışmasının sonuçlarının da gösterdiği üzere, Bypass ve Stent tedavileri sonuçları açısından ciddi farklara sahip.
Bypass ameliyatı karar verilirken nelere dikkat edilmelidir?
Sonuçlara göre, Bypass ameliyatı ve Stent grubu hastalarının takipleri esnasında oluşabilecek komplikasyonlar açısından, Stent takılanlarda bu oran % 26.6 iken, Bypass ameliyatı uygulananlarda % 18.7 olarak tespit edilmiştir. Koroner Bypass ameliyatı ile tedavi olan hastalarda, hem kalp krizi geçirme ve hem de ölüm oranları daha düşük bulunmuştur. İnme oranı ise, Bypass olanlarda % 5.2 iken, Stent grubunda % 2.4 tespit edilmiştir. Bu oranlardan, ilerlemiş kalp damar hastalığı (çoklu damar hastalığı) olan şeker hastalarının tedavisinde, Bypass ameliyatının hala altın standarttır.”
Hastalar insülin kullansınlar ya da kullanmasınlar, erken ölümlerin en önemli sebebi olan Koroner Arter hastalığı, bu hastalarda ölümlerden ve hastaneye yatış nedeninden %80 oranında sorumlu olmasıyla dikkat çekiyor. Framingham çalışmasına göre, şeker hastalarında kalp damar hastalıklarına ait ek risk faktörü bulunma olasılığı, normal bireylere göre 4 kat fazla olarak görülüyor.
Kalp krizi geçiren hastaların %30’u şeker hastası ve şeker hastalarında hastanede hayatlarını kaybetme oranı, normal hastalara oranla 2 kat yüksek olmaya devam ediyor. Aynı zamanda bu hastalar, kalp krizinden sonra da yakın takibe ihtiyaç duyuyorlar.
Şeker hastalarında damar sertliğinin hızlanmasının beraberinde obezite, hipertansiyon, kolesterol seviyelerinin yüksekliği sigara içilmesiyle birlikte daha hızlı gelişebiliyor.
Prof. Dr. Mustafa Güler , “Burchfiel ve arkadaşları tarafından yapılan, 7000’den fazla hastanın incelendiği bir çalışmada, şeker hastalarındaki atar damarların daha yaygın tıkanma eğiliminde oldukları saptanmıştır. Bununla birlikte bu hastalarda, Koroner Arter hastalığının daha erken yaşlarda başladığı da bilinmektedir.
Şeker hastalarında, kalp damar tıkanıklığı normal insanlara göre 2 – 4 kat daha fazla görülmektedir. Kalp yetmezliği, yine şeker hastalarında erkeklerde 4, kadınlarda 8 kat’a kadar artabilmektedir. Bu sonuçlar, şeker hastalığının damar sertliğinin seyrinde ne derece ciddi etkilere sahip olduğunu açıkça gözler önüne sermektedir” diye belirtiyor.
Şeker hastalığında, Koroner Arter hastalığı geliştiği durumlarda fazla bulgu vermeyebildiği gibi, bu hastalar farkında olmadan kalp krizi dahi geçirebiliyorlar. Hastalığın doğal seyri itibari ile damar sertliğinin hem erken yaşta başlaması ve hem de normal bireylere göre daha hızlı ilerlemesi, bu hastalarda tanı konmada geç kalınmamasını gerektiriyor.
Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?
Bu yüzden, şeker hastalarının şikayetleri olmasa da, Koroner kalp hastalığı açısından dikkatli olmaları gerekiyor. Şeker hastalarına ayrıca, Koroner Arter hastalığının diğer risk faktörleri olan obezite, sigara içilmesi, hipertansiyon ve yüksek kolesterol konularında da temkinli olmaları öneriliyor.
Koroner Bypass ameliyatı, günümüzde düşük riskle yapılabilen bir ameliyat olarak görülüyor. Hastanın tıkalı damarları kendi sağlam damarları kullanılarak Bypass edilmekte ve kalp kasına oksijenlenmiş temiz kan veriliyor. Prof. Dr. Mustafa Güler, “Ameliyatlar, beating heart (çalışan kalpte)da da uygulanabilmekte, böylece iyileşme daha çabuk olmakta ve hastalar daha erken işlerine dönebilmektedir.
Ama vurgulamalıyız ki, Bypass ameliyatı ya da Stent kararı her hasta için kardiyoloji ve kalp damar cerrahi konseyinde alınan ortak kararla belirlenmelidir. Yapılan çalışmalarda, Koroner Bypass ameliyatlarının şeker hastalığı olanlarda da güvenle yapılabilmekte olduğu bilinmektedir. Sonuç olarak, geç dönemde de şeker hastalığı olan çok damar hastalığı nedeni ile Bypass olan hastalar, Stent’e göre daha şanslı gözükmektedirler” diye sözlerini noktalıyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?