Burun kuruluğu neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

18 Ocak 2018   |    1 Nisan 2023    |   Kategori: Kulak Burun Boğaz Print

Burun kuruluğu ve çatlakları, soğuk hava, düşük nem, alerjiler ve burun tıkanıklığı gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Ancak en önemli nedeni mevsimsel hava kuruluğudur. Burun delikleri uzun süre kuru havaya maruz kaldığında bu rahatsız edici sorun gelişir. Ayrıca çevresel koşullar, bazı ilaçlar veya kimi sağlık sorunları da burun kuruluğuna yol açabilir. Burun kuruluğu başta burun çatlakları, burun kanamaları ve burun enfeksiyonları gibi pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle, burun kuruluğu ve çatlaklarına karşı önlem almak önemlidir. Kuru burnunuzu evde hazırladığınız sıvılarla nemlendirebilirsiniz ancak kuruluk devam ederse veya ağrı artarsa mutlaka bir KBB uzmanına danışmanız gerekebilir. 

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Melih Çiçek, aşırı kuru burun rahatsızlığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler verdi:

Burun kuruluğu neden olur?

  • Özellikle kış aylarında ya da nem oranının düşük olduğu bölgelerde sık görülür,
  • Antihistaminikler, dekonjestanlar ve burun spreyleri gibi bazı ilaçlar,
  • Alerji, sinüs enfeksiyonları ve otoimmün bozukluklar gibi bazı tıbbi durumlar,
  • Yaşlılık (daha az mukus üretimi burun pasajlarında kuruluğa neden olabilir),
  • Duman, toz ve kirlilik gibi çevresel tahriş edici maddelere maruz kalmak,
  • Sık burun kanaması burun kuruluğuna neden olabilir.
  • Burnunuzda sürekli kuruluk yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora danışmanız önemlidir.

Burun tıkanıklığı neden olur? Tedavisi ve doğal çözümler

Psikiyatrik ilaçlar da kuruluğa neden olur

Anti-anksiyete ve depresyon ilaçları bazen burun ve boğazda kuruluğa neden olabilir. Kuruluk sizi rahatsız ediyorsa kullandığınız ilaçları değiştirmek için doktorunuza danışın. Kuru bir burun, mikroplara karşı özellikle hassas olduğu için, dikkat edilmesi gereken bir husustur. Mikroplar, çatlaklardan içeri kolayca girebilir. Bu yüzden burun nemlendirilmelidir.

Burun kuruluğu belirtileri

Aşırı kuru bir buruna işaret edebilen çeşitli belirtiler vardır. Havayı vücuda girmeden önce koklamak ve temizlemek gibi burun işlevleri bozulabilir. Burun geçidindeki cilt, ağrıyan çatlaklardan dolayı çatlayabilir. Burun içinde ve dışında deride ve mukusta kabarma meydana gelebilir. Bu kabuklanma belirtilerinizi daha da kötüleştirebilen bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir.

Burun kuruluğu için tuzlu burun spreyleri kullanabilirsiniz.

Burun kuruluğu nelere yol açar?

Burun kuruluğu aşağıdaki sorunlara yol açabilir ya da ağırlaştırabilir:

  • Burun tıkanıklığı
  • Sinüzit
  • Burun kanamalarında artış
  • Hapşırma ve kaşınma gibi alerji semptomlarında kötüleşme
  • Horlama ve uyku apnesi, uyku sorunları
  • Astım semptomlarında kötüleşme
  • Kronik rinit

Sinüzit neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Burun kuruluğuna ne iyi gelir?

Burun kuruluğu ve çatlakları için en önemli tedavi yöntemi ortam neminin arttırılmasıdır. Burun içindeki kabukların yumuşamasına yardımcı olmak için, burun spreyleri ve yağlar kullanabilirsiniz. Burun spreyleri, burun salgılarını incelterek burun tıkanıklığını hafifletir. Bununla birlikte, burun spreyleri uzun süreli kullanımda bağımlılık yapabilir.

Havadaki nem oranını arttırın

Havayı nemlendirmek burun yollarındaki kuruluğu gidermeye yardımcı olabilir. Bunun için evinizde veya iş yerinizde hava nemlendirici cihazlar kullanabilir ya da su kaynatarak buhar oluşturabilirsiniz.

Bol sıvı tüketin

Vücudunuzu nemli tutmak burun yollarınızında nemli kalmanıza yardımcı olabilir. Bol miktarda su ve sıvı içecek tüketin. Ancak çok şekerli içecekler tüketmemeye dikkat edin.

Burun spreyi kullanın

Günde birkaç kez kullanacağınız tuz içerikli burun spreyleri burun pasajlarını nemlendirip kuruluğu giderir.

Burun kuruluğuna iyi gelen yağlar

Doğal yağlar ve kremler de burun kuruluğu ve çatlaklarına yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, badem yağı ve lavanta yağı burun kuruluğunu önlemeye ve burun içindeki çatlakları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Özellikle hindistan cevizi yağı, nemlendirici özelliği sayesinde burun kuruluğunu ve burun içi çatlakları için faydalıdır.  Özellikle hamile ve riskli gruplar bunları kullanmadan önce doktora danışmalıdır. 

Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Vazelin kullanın

Burnunuzun iç kısmına çok küçük miktarda vazelin veya dudak kremi sürebilirsiniz. Ancak bu yöntemi çok sık uygulamayın. Nadir de zamanla lipoid zatürree adı verilen tehlikeli bir duruma neden olabilir.

Burun kuruluğuna iyi gelen kremler

Burun kuruluğu için kullanılan kremler, genellikle burun içindeki kan damarlarını daraltan, burun tıkanıklığını hafifleten ve burun içindeki mukusu incelten maddeler içerir. Bazı burun kremleri, mentol, kamfer, eukaliptüs, okaliptol gibi doğal bileşenler de içerebilir.

  • Aloe vera jeli: Burun kuruluğunu hafifletmek için kullanılır. Aloe vera jeli, burun içini nemlendirir ve burun tıkanıklığını giderir.
  • Salin burun spreyi: Burun içindeki kuruluğu gidermek için kullanılır. Salin spreyi, burun içine püskürtülerek kullanılır.
  • Xylometazolin: Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılır. Burun damlası veya sprey olarak kullanılabilir.
  • Eukaliptüs yağı: Burun kuruluğunu hafifletmek için kullanılır. Eukaliptüs yağı, burun içindeki mukusu incelterek burun tıkanıklığını hafifletir.
  • Bu kremlerin yanı sıra, bazı doktorlar nemlendirici burun bantları veya burun filtreleri de önerirler. Bu ürünler, burun içindeki havayı nemlendirir ve kuruluğu hafifletir.

Burun kuruluğu ve çatlaklarına karşı kullanılan kremler, bazen yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, özellikle hamileler, emziren anneler, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, alerji  veya diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler, bu tür ürünleri kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca, burun kuruluğu için kullanılan kremler, kullanım talimatlarına göre uygulanmalıdır. Genellikle, burun kremleri, burun içine birkaç damla veya bir pamuklu çubuk yardımıyla uygulanır. Bu ürünlerin fazla kullanılması, burun tıkanıklığını artırabilir veya yan etkilere neden olabilir.

Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?

Burun kuruluğu için sık sorulan sorular?

Kısa Bilgiler

Burun kuruluğu için evde ne yapılabilir?

Öncelikle evde buhar makinesiyle nem oranını arttırmayı deneyebilirsiniz. Bol su tüketmek, reçetesiz tuzlu burun spreyleri, omega-3 yağ asiti içeren besinler tüketmek ve doktorunuza danışarak alabileceğiniz burun içi jel ve kremler de rahatlatıcı olabilir.

Kuru havada burun neden kanar?

Burun pasajları, nem seviyelerindeki ve sıcaklıktaki değişikliklere duyarlı hassas kan damarlarıyla kaplıdır. Kuru havada burun pasajları kuruyabilir ve tahriş olabilir, bu da burundaki kan damarlarının çatlamasına ve hatta kanamasına neden olabilir.

Burun kuruluğu neyin belirtisi?

Burun kuruluğu, bulunduğunuz ortamda havadaki nemin az olduğunun belirtisi olabilir. Ayrıca az su içiyorsanız, herhangi bir alerjiniz ya da sinüzitiniz varsa da burun kuruluğu yaşayabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Oğuzhan Yücel
Oğuzhan Yücel
2 yıl önce

Merhaba
Yıllardır burnumdan nefes alamıyorum kuru kuru burnumu çekmek zorunda kalıyorum ve bu canımı acıtıyor bi kaç saat sonrada başımın ağrısı başlıyor bununla ilgili doktora gittim kanallar açık bi sorun yok deyip gönderdiler beni ama hala hastalıgım düzelmedi yardımcı olursanız sevinirim

Yasmin
Yasmin
4 yıl önce

İyi günler benim 2 haftadir burnum çok kuru ve nefes alamiyorum ve hiç burun içinde nem yok geceleri uyu yamıyorum ilk kez oluyor
Almanya’da yaşiyorum ancak dr dan haftaya randevu alabildim sebebi ne olabilir cvp yazarsaniz çok sevinirim saygılar

Asilbey
Asilbey
2 yıl önce
Cevaben  Yasmin

Burun mukozasindandir az sıvı tüketmeden ve çok kafein içeren maddelerden tukedilginde burunda kuruluk oluşur buhar yapın veya deniz tuzu içeren spreyler kullanın geçmez ise en ya kısa sürede doktora yani bir KBB uzmanına gorune bilirsiniz geçmiş olsun..

Araç çubuğuna atla