Daha az yeme ve daha fazla hareket etme, kilo vermenin temellerini oluşturur. Bazı insanlar için reçeteli kilo verme ilaçları yardımcı olabilir. Bu ilaçları alırken yine de diyet ve egzersize odaklanmanız gerekir. Ayrıca bu ilaçlar herkese uygun değildir. Doktorlar genelde vücut kitle endeksiniz 30 veya daha yüksekse ve tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi kilonuzla ilgili olabilecek bir durumunuz varsa reçete yazar. Obezite & Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Coşkun, en yaygın reçeteli zayıflama ilaçları hakkında bilmeniz gerekenleri kaleme aldı:
İçindekiler
Yan etkiler arasında mide krampı, gaz çıkarma, ishal, daha fazla tuvalete çıkma ve tuvalete çıkmayı kontrol edememe gibi faktörler bulunur. Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Ancak yüksek yağ içeren gıdaları yerseniz daha da kötüleşebilir. Orlistat kullanan insanlarda ciddi karaciğer hasarı vakaları rapor edilmiştir, ancak ilacın bu problemlere neden olduğu kesin değildir.
Zayıflama ilacı orlistat karaciğer ve böbreğe geri dönülmez zararlar veriyor
Orlistat almadan önce az yağlı bir diyette (günlük kalorinin yüzde 30’undan azı yağdan) olmalısınız. Ayrıca, orlistat almadan yaklaşık iki saat önce veya sonra bir multivitamin alın, çünkü ilaç geçici olarak vücudunuzun A, D, E ve K vitaminlerini daha zor absorbe etmesine neden olur.
Orlistat, ABD’de onaylanan türünün tek ilacıdır. Diğer tüm reçeteli zayıflama ilaçları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere iştahınızı azaltır.
Şeker hastalığı olmayan kişilerde en sık karşılaşılan yan etkiler baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk, ağız kuruluğu ve kabızlıktır. Şeker hastalığı olanlarda en sık görülen yan etkiler düşük kan şekeri (hipoglisemi), baş ağrısı, bel ağrısı, öksürük ve yorgunluk.
Belviq ile bazı depresyon ilaçları kullanan insanlar, nadir görülen ancak ateş ve sersemlik içeren ciddi bir reaksiyon yüzünden çok yakından izlenmelidir. Hamile olan ya da hamile kalmayı planlayan kadınlar Belviq’i kullanmamalıdır.
Obezite nedir? Kimlere morbid obez denebilir? Tedavisi mümkün mü?
Belviq’u kullandıktan 12 hafta sonra kilonuzun yüzde 5’ini kaybetmezseniz, almayı bırakmalısınız çünkü bu ilacın size faydası yoktur.
En sık yan etkiler bulantı, kabızlık, baş ağrısı, kusma, baş dönmesi, uykusuzluk, ağız kuruluğu ve ishaldir. Bupropion ile ilişkili intihar düşünceleri ve davranışlarında artış riskiyle ilgili Contrave’ın kutusunda uyarı vardır. Uyarıda ayrıca, bupropiyon ile bağlantılı ciddi nöropsikiyatrik sorunların bildirildiği söz edilmiştir. Contrave, nöbetlere neden olabilir ve epilepsi olan hastalarda kullanılmamalıdır. İlaç ayrıca kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir.
Contrave,i kullandıktan 12 hafta sonra kilonuzun yüzde 5’ini kaybetmezseniz, almayı bırakmalısınız çünkü bu ilacın size faydası yoktur.
Mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, düşük kan basıncı ve iştah artışı. Ciddi yan etkiler kalp atış hızı, pankreatit, safra kesesi hastalığı, böbrek sorunları ve intihar düşüncelerini içerebilir.
Saxenda’yı aldıktan 16 hafta sonra kilonuzun yüzde 4’ünü kaybetmezseniz, almayı bırakmalısınız, çünkü bu ilacın size faydası yoktur.
Kan basıncını yükseltme veya kalp çarpıntılarına neden olma, huzursuzluk, baş dönmesi, titreme, uykusuzluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve daha önce yapabildiğiniz aktivitelerde sorun çıkarma gibi ciddi yan etkileri olabilir.
Phentermine sizi uyuşuk hale getirebilir ve araç sürme veya kullanma yeteneğinize engel olabilir. Bazı diğer iştah kesicilerinde olduğu gibi, ilaca bağımlı olma riski vardır. Daha az ciddi yan etkiler, ağız kuruluğu, ağızda hoş olmayan tat, ishal, kabızlık ve kusmayı içerir. Uykusuzluğa neden olabileceği için akşam geç saatlerde almayın.
Diyabet için insülin alırsanız, insülin dozunuzu ayarlamanız gerekebileceğinden, phentermine almadan önce doktorunuza bildirin. Kalp hastalığı, inme, konjestif kalp yetmezliği veya kontrolsüz yüksek tansiyon geçmişiniz varsa phentermine almamanız gerekir. Glokom, hipertiroidizm veya madde bağımlılığı geçmişiniz varsa veya hamileyseniz veya emziriyorsanız da ilacı almamanız gerekir.
Phentermine bir amfetamindir. Bağımlılık ya da aşırı kullanma riski nedeniyle, bu uyarıcı ilaçlar “kontrollü maddeler” olup, bu da özel bir reçete gerekliliğini ifade eder.
En yaygın görülen yan etkiler, el ve ayaklarda karıncalanma, baş dönmesi, ağızda değişik tat hissi, uykusuzluk, kabızlık ve ağız kuruluğudur. Ciddi yan etkiler, bazı doğum kusurları (yarık dudak ve yarık damak), daha hızlı kalp atış hızı, intihar düşünceleri veya eylemleri ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olabilecek göz problemlerini içerir.
Hamile olabilecek kadınlar Qsymia almadan önce bir gebelik testi almalı ve ilaç kullanırken doğum kontrol yöntemlerini kullanmalı ve ilacı kullanırken aylık gebelik testleri yapılmalıdır. Glokom, hipertiroidizm, kalp rahatsızlığı veya felç varsa Qsymia almamanız gerekir. İlacı başlatırken veya doz arttırırken kalbinizle ilgili düzenli kontroller yaptırın.
Qsymia’da 12 hafta sonra kilonuzun yüzde 3’ünü kaybetmezseniz, FDA bunu almayı bırakmanızı veya doktorunuzun önümüzdeki 12 hafta boyunca dozunuzu artırmasını önerir; eğer bu işe yaramazsa yavaş yavaş ilacı almayı bırakmalısınız.
Sahip olduğunuz alerjiler veya aldığınız ilaçları veya takviyeleri (bitkisel veya doğal olsalar bile); ya da hamile olup olmadığınızı, emzirip emzirmediğinizi ya da yakında hamile kalmayı planlayıp planlamadığınız gibi diğer koşulları da doktorunuza bildirin. Bu arada, bu ilaçların tamamı Türkiye’de bulunmuyor.
Piyasada farklı etkilere sahip çok sayıda zayıflama hapı bulunmaktadır ve bunların etkinliği, aktif bileşenlere, doza ve genetik, yaşam tarzı ve genel sağlık gibi bireysel faktörlere bağlı olarak değişir. Bazı zayıflama hapları iştahı bastırarak zayıflatırken, bazıları metabolizmayı hızlandırarak veya yağ emilimini engelleyerek etki eder. Bu haplar bir miktar kilo kaybına yol açabilse de, kilo vermek için sihirli bir çözüm değildir. Uzun vadeli kilo verme başarısı için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz şarttır.
Hayır, zayıflama hapları hamileliği engellemez, hamileliği önleme veya bir doğum kontrol şekli olarak hareket etme amacını taşımazlar. Cinsel olarak aktifseniz ve hamile kalmak istemiyorsanız, güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız önemlidir.
Zayıflama hapları, doğru şekilde alınmadığında veya sağlığınız için tehlikeli olabilecek maddeler içeriyorsa zararlı olabilir. Bazı zayıflama haplarının mide bulantısı, ishal, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi yan etkileri vardır. Bazıları ise kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyonu olan kişiler için zararlı olabilecek, kalp atış hızını ve kan basıncını artırabilen uyarıcılar içerebilir. Bu nedenle herhangi bir zayıflama hapı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?