Hangi yiyeceklerin insan vücudunu ne şekilde etkilediğini bilmek ve buna uygun beslenmek kilo vermek için önemli avantajlar sağlayabiliyor. Kalori değeri yüksek gıdalar tüketmek vücudun daha fazla enerji almasına neden oluyor. Kalorili ve yüksek enerjili gıdaların tüketilmesi ise kilo alımını kolaylaştırıyor. Bazı gıdaların beslenme programına eklenmesi durumunda daha kolay kilo verilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, bu gıdaların metabolizmaya etkileri ve faydaları hakkında bilgiler verdi.
Yapılan çalışmalar tarçının kan şekeri seviyesini düzenlemede yardımcı olduğunu göstermiştir. Özellikle Tip 2 diyabeti olan kişilerde tarçın iştahı azaltmak için kullanılabilir. Tatlıdan vazgeçemem diyenlerdenseniz kalori eklemeden tat almak için kahve, çay, ya da yoğurdun içine karıştırın.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
Bazı çalışmalar yeşil çayın karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil cay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Sindirimi uzun süren ve bol miktarda lif içeren greyfurt; yağ yakıcı özelliğe sahip olmasa da daha az kalori alarak kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Yemekten önce yarım greyfurt yer ya da yarım bardak greyfurt suyu içerseniz yemek sırasında daha az yiyeceğiniz için daha az kalori almış olursunuz.
Greyfurt nasıl tüketilmeli? Faydaları nelerdir? Yağı ve suyu neye iyi gelir?
Su içeriği yüksek olan gıdalar bağırsaklarda daha fazla yer kaplar; bu da yemek için daha az yer bırakır. Birçok çiğ meyve ve sebze de su içeriği yüksek olduğu için midede çok yer kaplarken düşük kalori almanızı sağlar. Karpuz likopen açısından zengin bir kaynaktır ve gün için bazı A ve C vitaminleri almanıza da yardımcı olur.
Kalori nedir? En çok hangi besinlerde bulunur? Fayda ve zararları
Armut ve elma da lifli meyveler olduğu için su içerikleri yüksektir. Bunların suyu yerine kendisini yemek hem daha fazla lif almak hem de efor harcamak açısından daha sağlıklıdır. Ayrıca her iki meyve içerdikleri yoğun lif sayesinde sindirim sistemine olumlu etkide bulunurken zayıflamayı da kolaylaştırır!
Kalori değeri diğer meyvelere göre yüksek olan üzümü ölçülü tükettiğinizde daha uzun süre tokluk hissedersiniz. Yaş üzüm yerine kuru üzüm tüketmek ise hem kalori değerini düşürür hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Üzümün detoks etkisi olduğu bilinmektedir. Üzümün özellikle çekirdekleri ile birlikte yenmesi önerilmektedir. Üzümde bulunan flavanoid isimli maddenin saçların sağlıklı ve hızlı uzamasını sağladığı ve dökülmesini engellediği de saptanmıştır.
Çiğ sebze olağanüstü bir aperatiftir. Açlık hissettiğinizde cips gibi abur cuburlar yerine doğranmış kereviz, havuç gibi sağlıklı aperatifleri tercih ederseniz daha az kalori almış olursunuz. Kereviz, sağlık açısından da önemli etkilere sahip bir sebzedir ve pek çok faydası vardır.
Bunların en başında, kanın pıhtılaşmasında önemli yere sahip olan K vitamininin güçlü bir kaynağı olması geliyor. Havuç, en fazla beta-karoten içeren meyvedir ve özellikle bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir. Doğal antioksidan olarak likopenin vücut hücrelerinin zarara uğramasını önlediğine inanılıyor. Domateste bolca bulunan Likopen’in pek çok hastalıktan koruduğu yeni araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Çalışmalar sabah protein yemenin daha uzun süre tok tuttuğunu göstermiştir. Simit ya da poğaça gibi besinler yerine yumurta yiyerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Bir yumurtada 75 kalori vardır; ancak yüksek kalitedeki protein içeriği ve diğer hayati besin maddeleri ile birlikte çok daha sağlıklı beslenmenizi sağlar.
Kahve metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur; ancak ekstra kalori içermediği sürece. Öte kandan kahvenin detoks özelliği olduğu bilinmektedir. Yeni araştırmalar kahvenin kanserden koruduğunu göstermiştir. Yine düzenli kahve tüketinin şiroz ve karaciğer kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.
Kahve içmek karaciğer kanseri riskini en az %50 oranında azaltıyor!
Lif bakımından zengin olan yulaf ezmesini bol su ya da sütle sıcak yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz. Tadını sevmiyorum diyenlerdenseniz tarçın veya Hindistan cevizi karıştırarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Yulaf kolesterol ve kan basıncını düşürür, glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri için de uygun bir karbonhidrattır. Yulafı kahvaltıda, ara öğünlerde kullanabilirsiniz.
Kremalı ve çok yağlı olmadığı sürece daha az kalori almanıza yardımcı olur. Yemekten önce yendiğinde, yüksek kalorili gıdaların yerini alabilir. Ayrıca tavuk, balık, sebze veya fasulye ekleyerek çorba dışında tek başına tatmin edici, düşük kalorili yemek yapabilirsiniz.
Akdeniz mutfağı kalbi korumakta kolesterol ilaçlarından çok daha etkili
Yemekten önce daha az kaloriyle doymanın başka bir yolu da salata yemektir. Özellikle marul midede yer kaplar su içeriği bol bir besindir. Marul yerseniz midenizde yağlı gıdalara daha az yer bırakabilirsiniz. Meyve ve sebze veya rendelenmiş peynir çeşitleri ekleyerek salatanızı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Ancak soslara dikkat edin.
Ayrıca salatınıza vücutta yağ yakıcı etkisi olduğu kanıtlanmış olan elma sirkesi de eklerseniz yağlarınızı eritme konusunda iyi bir yardımcı da kazanmış olursunuz.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Kuruyemiş, öğünler arasında açlık frenlemek için mükemmel bir yoldur. Protein, lif ve kalp için sağlıklı yağları yüksek oranda içerir. Çalışmalar fındığın ölçülü yendiğinde kolesterol düzeylerini düzenlediğini ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir.
Yağ ve tuz eklemediğiniz sürece patlamış mısır yemenizde bir sakınca yoktur. Çünkü patlamış mısır kalori içeriği çok düşük bir besindir.
Yağsız süt, yağlı sütte bulunan protein ve kalsiyumu sağlayarak tok hissetmenize ve özellikle bel ve karın bölgesinde kilo kaybınıza destek olur.
Diyabet hastaları için bilimsel beslenme önerileri ve uyarılar
Protein uzun süre tok tutarak sindirim sırasında daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur. Ama önemli olan yiyeceğiniz proteini doğru seçmektir. Derisiz tavuk göğsü, biftek gibi et türleri daha az yağ içerdiği için daha sağlıklıdır.
En iyi protein kaynaklarından biridir. Omega-3 yağ asitleri vücudun kendi üretmediği yağ grubunda yer aldığı için mutlaka balık tüketmek gerekir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Para tuzağı hepsi bişeyler satmak için en ideal kilo vermek ekmeği hemem hemen hiç yemememk suyu çok içmek ve yürümek. Dr erdo….hemde Prof erdo..))))
Sebze, meyve, et demiş ne para tuzağı. Ekonomi o kadar kötü ki, bunları para tuzağı olarak görüyor gariban.
garibanin gene allah belasini vermesin biktirdi garik bee.. varsa yicek yoksa yimicek.
🙂 ağzı olan konuşacakmı