Sık yaşanan soğuk algınlığı ve çeşitli enfeksiyonlar bronşiti tetikliyor. Daha çok sigara içen insanların ve küçük çocukların hastalığı olarak bilinen broşitten korunmak için iyi beslenme kadar gerek ciltten, gerekse gıdalardan alınan kimyasal yüklerin azaltılması da büyük önem taşıyor. Bununla birlikte bulunulan ortamın aşırı nemli ya da aşırı kuru olmaması ve ellerin sık sık antibakteriyel sabunla yıkanması gerekiyor.
Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde mümkün olduğunca sokağa çıkılmamasını, odaların sık havalandırılarak oksijen döngüsünün sağlanmasını ve bronşların temizlenebilmesi için günde 2,5 litre su tüketilmesi fayda sağlıyor.
• Havuç, elma, kuru kayısı, domates, biber gibi sarı ve turuncu renkli, A vitamininden zengin besinlere ağırlık verilmeli.
• Nane bronşit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Nanedeki etken madde olan mentol, burun tıkanıklığını açar.
• Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bu yönüyle bronşitten kurtulma sürecini hızlandırır. C vitamininden zengin besinler arasında favori portakalın yanı sıra kırmızı biber, kekik, kivi, brokoli, maydanoz ve koyu yapraklı sebzeler sayılabilir.
• Bağışıklık sistemini güçlendiren bir tonik olarak kabul edilen ginseng, akut bronşite karşı koruyucu olabilir.
• Somon, sardalya gibi yağlı balıklar, vücutta iltihapları önler, mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir.
• Yeşil çay, antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiğinden bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmış durumda.
• A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein ve yeterli çinko alımı bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca unsurlar. Bu üç unsuru birden içinde barındıran besin ise; yumurta..
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?