Kış aylarında ve özellikle de 3 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülmesiyle dikkat çeken bronşiolit, bronşiollerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Bronşiollerin virüs nedeniyle iltihaplanmalarıyla çocuklarda öksürüğe neden olan bu hastalık, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla da zaman zaman karıştırılabiliyor. Solunum yoluyla başka kişilere de kolayca bulaşabilen bu hastalıktan dikkatli ve bilinçli davranarak korunmak mümkün olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç, bronşiolitin belirtileri ve tedavisi ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi.
Bronşiolit, 2-3 aylık bebekler ile 2 yaş arasındaki çocuklarda daha sık karşılaşılan, başlangıcı ani ve seyri hızlı, kış aylarında kendini gösteren bir hastalıktır. Enfeksiyonun nedeni, çoğunlukla RSV adı verilen bir virüs türüdür. Soğuk algınlığıyla oldukça benzer belirtiler veren bu hastalık, evde iyi bir bakımla kendiliğinde düzelebilir. Ancak küçük bebeklerde, bronşiolitin neden olduğu nefes darlığı problemleri ve beslenmede zorluk yaşanması hastanede tedavi yapılması ihtiyacını gündeme getirebilir.
Hem bebek hem de çocuklarda soğuk algınlığı gibi başlayan bu hastalık; burun akıntısı, hırıltılı soluk alma, uykuya dalmada güçlük çekme, öksürük, ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Nefes almada yaşanılan güçlük, beslenmede çeşitli aksaklıklara ve huzursuz uykuya neden olabilir.
Bronşiolit tedavisinde, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. Nefes almada güçlük sorunu için de nefes açıcı ilaçlar verilebilir. Virüslerin neden olduğu bronşiolit hastalığında antibiyotikler etkisizdir, o nedenle birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik bu hastalıkta kullanılmaz. Bebek ve çocukların broşiolit tedavisi esnasında, onları sigara dumanı, parfüm ve deodorant gibi kimyasal içerikli ürünlerden uzak tutmak gerekir.
Bronşiolit öksürük ve nefes alıp verme gibi soluk yoluyla, burnun el ile teması ve elin de eşya veya kişilere doğrudan teması ile başka kişilere kolayca bulaşır. Buna engel olmak için, çocuklara küçük yaşlardan itibaren özellikle de yemeklerden önce ve sokaktan eve gelindiğinde el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?