Kızlarda meme tomurcuklanmasının başlaması yani göğüslerin yaklaşık ceviz büyüklüğüne gelmesi ile ergenlik başlarken erkeklerde ise yumurtalık yani testis boyutlarının yaklaşık 2,5 cm’in üzerine çıkması ile ergenlik başlamış demektir. Kızlarda normalde ergenlik 10-11 ,erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Erkeklerde ergenliğin 13,5 yaşına kadar başlamaması,kızlarda ise ergenlik belirtilerinin 14 yaşa kadar görülmemesi de normal değildir.Nedenlerinin araştırılması gerekir.
Çocuğum neden kısa? Büyüme intrauterin dönemde yani daha anne karnında başlar. Çocuğunuzun akranlarına göre boyunun kısa olduğunu düşünüyorsanız çok geç kalmadan mutlaka çocuk endokrinoloji hekimine başvurmalısınız.
Erken ergenliğin en önemli bulgularından biri çocuğun akranlarına göre daha uzun boylu olmasıdır. Doğal olarak bu ebeveynleri sevindiren bir durum olup çocuklarının uzun boylu olmasından endişe etmezler ve doktora götürme ihtiyacı hissetmezler.
Çocuklarda büyüme geriliği nasıl anlaşılır? Bay kısalığının çözümü nedir?
Halbuki, o dönemlerde uzun boylu görünen çocuğun kemik hatları hızlı büyüyüp erken kapanacağı için erişkin nihai boyu kısa kalacaktır. Boy kısalığını önlemek için bu çocuklar hemen çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli, gerekli tetkikler yapılmalı ve uygun görüldüğü takdirde ergenliğin bir süre ilerlemesini durdurmak için ilaç tedavisi başlanmalıdır. Böylece hem çocuğun ileride kısa boylu kalması önlenecek hem de ufak yaşlarda ergenliği yaşamanın getireceği psikososyal örselenme engelmiş olacaktır.
Doç. Dr. Ergun Çetinkaya
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?