Börülce bolca lif, protein ve vitamin içeren baklagiller ailesinden çok faydalı bir besindir. Karbonhidrat oranı oldukça yüksektir ve zengin bir antioksidan deposudur. Kanser, diyabet, kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur. Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu dengeler, kolestrolü düşürür ve kabızlığı önler. Hamileler için hayati önem taşıyan folat bakımından da çok iyi bir besin kaynağıdır. Börülceyi taze, kuru, dondurulmuş veya konserve olarak tüketebilirsiniz. Kuru börülceyi, şişkinlik, hazımsızlık, gaz gibi sorunlar yaşamamak için pişirmeden önce ıslatın.
İçindekiler
Börülce, baklagiller ailesinden, oldukça sağlıklı bir tür fasulyedir. Göbek kısmındaki siyahlıktan dolayı karnı kara veya siyah göz olarak da bilinir. Besin değeri çok yüksek sağlıklı bir sebzedir. Kalsiyum, lif, protein ve karbonhidrat değeri yüksek, yağ ve kalori oranı oldukça düşüktür. Zengin besin içeriği nedeniyle iyi bir enerji kaynağıdır.
Börülce, kalorisi düşük bir besindir. Bir fincan pişmiş börülce, yaklaşık 194 kalori içerir. Bu sayede çok iyi bir diyet besinidir. Pek çok diyet listesine eklenebilir.
Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan börülce, aynı zamanda güçlü bir antioksidan deposudur. Börülcede başta A vitamini, B, C, E, K vitamini ve ek olarak çinko, demir, bakır, fosfor ve gibi değerli mineraller içerir. Ayrıca, içeriğinde hamileler için çok faydalı olan folat bulunur.
Börülce, sindirim sağlığı için çok önemli olan lif bakımından harika bir besindir. Bu özelliğiyle, kabızlığı önleyerek dışkı sıklığını artırmaya yardımcı olur. Reflü, hemoroid ve mide ülseri gibi sindirim bozukluklarını önler. Yanı sıra, bağırsaklardaki sindirim sağlığı için önemli olan faydalı bakterilerin büyümesini teşvik ederek probiyotik görevi görebilir. Bu bakteriler aynı zamanda kronik hastalıklardan korunmamıza yardım eder.
Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak bakliyat tüketmek kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürebilir. Börülce ayrıca kan akışını düzenleyerek damarları rahatlatır ve damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Araştırmalar börülcenin de dahil olduğu bakliyatların içerdikleri yüksek miktardaki lif, potasyum ve magnezyum sayesinde kan basıncını düşürdüğünü ve yüksek tansiyonu engelleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, börülce vücutta bulunan ve tansiyonun yükselmesine neden olabilecek iltihabı önemli ölçüde azaltabilir.
İyi bir lif kaynağı olan börülce, şekeri yükseltmez, aksine sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin ani yükselme riskini azaltır. İçerisindeki B vitamini ve magnezyum gibi besinler sayesinde vücuttaki şeker oranını dengeler. Yüksek oranda karbonhidrat içermesine rağmen glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle, kan şekeri seviyelerindeki önemli ve ani artışları engeller. Börülce, şeker hastaları için sağlıklı bir seçimdir.
A vitamini, antioksidan ve folat bakımından zengin bir besin olan börülce, kansere karşı koruyucudur. İçerisindeki fitokimyasallar sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek tümörlerin büyümesini yavaşlatabilir. Araştırmalar, folat açısından zengin besinler tüketenlerin %69 oranında pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır.
Börülce bol çözünür lif ve proteinli içeriğiyle, zayıflamaya yardımcı olan harika bir besindir. Protein, açlık hormonu düzeylerini düşürürken lifler uzun süre tokluk sağlar. Araştırmalar, düzenli börülce tüketmenin göbek yağı ve obezite riskinin azaldığını göstermiştir. (X)
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Börülceyi taze, dondurulmuş veya konserve olarak temin etmek mümkün. Kuru börülcenin yemeğini, salatasını, çorbasını yapabilir, böreklere ekleyebilir veya hem sağlıklı hem de lezzetli köfteler hazırlayabilirsiniz. Taze börülcenin ise yemeğini, salatasını yapabilir veya garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Börülceyi pişirmeden önce en az 6 saat suda bekletin. Daha sonra bu suyu döküp börülceleri yıkayın ve tekrar suda bekletin. Bu işlem hem pişirme süresini hızlandırır hem de sindirimi kolaylaştırır. Kuru börülceyi pişirmenin en hızlı yolu düdüklü tencere kullanmaktır. Taze börülceyi ise herhangi bir sebze yemeği gibi pişirebilirsiniz.
Malzemeler: 1 su bardağı kuru börülce, 2 sap taze soğan, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz, 3 yemek kaşığı kıyılmış dereotu, 1 orta boy havuç, Tuz, Zeytinyağı, Nar ekşisi ve Yarım limon suyu.
Hazırlanışı: Börülceleri bir gece önceden sıcak suya koyun. Sabah üzerine biraz daha su ilave ederek orta ateşte biraz yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok haşlarsanız parçalanabilir. Yumuşayan börülceleri süzün ve soğumaya bırakın. Kıyılmış taze soğanı, dereotunu, maydanozu, küçük küçük doğradığınız közlenmiş biberi ve rendelenmiş havucu derin bir kaseye ekleyin. Üzerine soğumuş börülceleri ilave edin. Son olarak tuz, limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyerek karıştırın.
Lif bakımından çok zengin bir besin olan börülce, sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bağırsak aktivitesini düzenleyerek kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Düzenli tüketildiğinde dışkılama sıklığını ve kıvamını düzenler.
Zeytinyağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Börülcenin içerisinde bulunan ve bir tür lif olan rafinoz, bazı kişiler için mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Kuru börülceyi önceden ıslatmak ve pişirmek rafinoz içeriğini azaltabilir. Böylece sindirimi de çok daha kolay hale gelecektir.
Kontrollü tüketilmesi halinde börülce ishale neden olmaz. Fakat aşırı miktarda tüketildiğinde, çok fazla lif içermesi nedeniyle hafif ishale neden olabilir. Börülce veya diğer baklagilleri her yediğinizde ishal oluyorsanız, baklagillere karşı alerjiniz olabilir.
Sindirim sorunu yaşayorsanız aşırı börülce tüketmeyin. Ayrıca, baklagillere karşı bilinen bir alerjiniz varsa kesinlikle börülceden uzak durun.
Börülce, hamileler için çok faydalı bir besindir. Bebek gelişimi için hayati önem taşıyan folat bakımından çok iyi bir kaynaktır. Yarım fincan börülce, bebeklerin beyin ve omurilik gelişimi destekleyen günlük folat alımının yüzde 44’ünü içerir.
Börülce genel olarak güvenli bir besindir. Ancak pişirmeden önce ıslatılmadığı takdirde şişkinlik, hazımsızlık ve gaz yaratabilir. Ayrıca, aşırı tüketilmesi halinde bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Birçok fasulye türü, lektin adı verilen toksinler içerir ve lektin en yüksek oranda kırmızı börülcede bulunur. 4-5 tane çiğ kırmızı börülce bile şiddetli mide ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Bu durumu engellemek için börülceleri en az 6 saat suda bekletin ve 10 dakika kadar harlı ateşte haşlayın. Düşük ısıda haşlamak toksinleri yok etmez ve çiğ halinden daha zehirli olmasına neden olabilir. Konserve ürünleri pişirmeden, güvenle tüketebilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Healthy food trends - beans and legumes2- Legumes: types and nutritional valueYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?