Boğaz ağrısı; boğazda kaşıntı, tahriş ve ağrı belirtileri ile görülen ve bazen boğazda kuru bir his uyandıran bir rahatsızlıktır. Boğazda oluşan bu ağrı ve acı; hasta yutkunduğu zaman daha çok hissedilir. Boğaz ağrısı; çoğu zaman kendiliğinden geçer; özellikle kuru hava gibi çevresel etmenler ya da enfeksiyonlar yüzünden görülen boğaz ağrısı; kısa bir süre içerisinde kendi kendine geçme eğilimindedir. Boğaz ağrısının en yaygın nedenleri arasında soğuk algınlığı ve grip ilk sırada yer alır. Bakteriler; boğaz ağrısına neden olan bir diğer etkendir ve boğaz ağrısının pek yaygın görülmeyen bir çeşidi olan streptokok enfeksiyonunun ise antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir. Boğaz ağrısının bazı türlerinin tedavisinde ise karma tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
İçindekiler
Boğaz ağrısı; boğazın etkilendiği bölgeye göre bölümlere ayrılır. Farenjit, tonsilit ve larenjit’ Farenjitte ağzın hemen arka kısmındaki bölge, tonsillitte ağzın arkasındaki yumuşak doku etkilenir. Tonsilitte bademcikler şişer ve kızarırken; larenjitte ses tellerinde ya da gırtlakta şişme ve kızarıklık görülür.
Boğaz ağrısının tedavisinde daha çok boğaz pastilleri, öksürük şurupları, boğaz spreyleri kullanılmaktadır. Yine sarımsak, meyan kökü, papatya çayı gibi şifalı bitkilerle de boğaz ağrısını geçirmek mümkündür. Söz konusu bakterilerin neden olduğu streptokok enfeksiyonu olduğunda ise mutlaka doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
Farenjit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Boğaz ağrısının belirtileri; hastalığının temel nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Boğaz ağrısına neden olan yaygın enfeksiyonlar; aşağıdaki diğer bulgu ve belirtilere de neden olabilir.
Boğaz ağrısına enfeksiyonlar, bakteriler hatta yaralanmalar bile neden olabilir. Boğaz ağrısının en önemli nedenleri şunlardır: Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, boğaz ağrılarının %90’lık bir bölümünden sorumludur. Onları sırasıyla, Mononükleoz, Kızamık, Suçiçeği ve Kabakulak, takip eder.
Boğaz ağrısı tedavisi öncelikle ağrıya neden olan hastalığın tespit ve tedavisi ile çözülür. Bu ağrıları çoğu; bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısı durumunda hastanın mutlaka doktora görünmesi ve antibiyotik alması gerekir. Nefes alırken ve ağzını açarken zorlanan, ateşi 38 derecenin üzerinde olan,1 haftadır geçmeyen boğaz ağrısı çeken, kulağı ağrıyan hastalar mutlaka doktora gitmelidir.
Boğaz ağrısı neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Boğaz ağrısının ve öksürüğün hastada aynı anda görülmesi oldukça muhtemeldir. Alerji, enfeksiyon ve çevre kirliliği vb. tetikleyiciler dolayısıyla boğazında ağrı hisseden hasta; kuru öksürükten de şikayetçi olabilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar; boğaz ağrısı ve öksürüğün en önemli nedenleridir. Grip ve soğuk algınlığının neden olduğu boğaz ağrısını papatya çayı, meyan kökü vb. şifalı bitkiler ile tedavi ederken; mutlaka ilk olarak bu konuda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı bitkilerden yardım alarak; ağrı, acı ve öksürük semptomlarını en aza indirgeyebilirsiniz. Ancak; şifalı bitkiler kullanırken dikkatli olmalı, bu konuda öncelikle doktorunuza danışmalısınız. Aksi halde olası olumsuz yan etkiler ile karşılaşabilirsiniz.
Mukus benzeri bir yapısı olan kaygan karaağaç; boğaz ağrısına iyi gelen şifalı bir bitkidir. Bu geleneksel yöntemden yararlanmak için kaygan karaağaç kabuğu tozunu kaynar su ile karıştırın ve için. Kısa bir süre içerisinde bu formülün işe yaradığına tanık olabilirsiniz.
Tıpkı kaygan karaağaç gibi mukus benzeri bir bileşen içeren Marshmallow kökü; grip ve soğuk algınlığı kaynaklı öksürük ve boğaz ağrınızı tedavi edebilir. Marshmallow kurutulmuş köküne bir miktar kaynar su ilave edin. Demlediğiniz çayı; gün içerisinde 2-3 kez olacak şekilde için. Ancak diyabet hastası olan kişilerin Marshmallow kökü tüketmeden önce kesinlikle doktora bu konuda danışmaları gerekiyor. Çünkü bu kök; kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabiliyor.
Boğazdaki mukus tabakanın parçalanmasını sağlayan, bu sayede bakteriler ile savaşan elma sirkesi; boğaz ağrısının tedavisinde tercih edilen bir diğer şifalı bitki. Elma sirkesi ile gargara yaparak; boğazınızdaki ağrının ve acının geçmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için bir bardak suya 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin ve karıştırın. Ardından bu karışım ile azar azar olacak şekilde 2-3 saat aralıklarla gün içerisinde gargara yapın.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak; grip ve soğuk algınlığına bağlı viral enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir. Diyetinize ve öğünlerinize sarımsak ilave ederek; hem boğaz ağrınızı geçirebilir hem de sarımsağın diğer mucizevi etkilerinden yararlanabilirsiniz.
Bazı sağlık sorunları bulunan kişilerin boğaz ağrısına iyi gelen bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları ve doktorlarının onayları doğrultusunda bitki çaylarını içmeleri gerekir. Aksi halde sağlığınızı ciddi anlamda tehdit edebilirsiniz.
Zengin bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay; boğaz ağrısını hafifleten, doğal anti-influmatuar özellikler barındıran bir bitki çayıdır. Gün içerisinde 2-3 bardak taze yeşil çay tüketmeniz; bu zor süreci atlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak ruhsal problemleri bulunan ve bu yüzden anti-depresan kullanan kişiler; günde 1 fincan yeşil çaydan fazlasını tüketmemelidir. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız bulunuyorsa; yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Boğaz ağrısını ve boğaz ağrısına bağlı ses kısıklığını gideren papatya çayı; aynı zamanda boğazdaki şişmelere ve kızarıklıklara da iyi gelir. Soğuk algınlığı yüzünden hastada görülen boğaz ağrısı, şişme ve kızarıklık tedavisinde papatya çayından yararlanabilirsiniz.
Hazırladığınız meyan kökü çayı ile gün içerisinde gargara yaparak; meyan kökünün boğaz ağrısını iyileştirici özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Meyan kökü neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Zencefil ailesinin bir üyesi olan zerdeçal çayı da boğaz ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Güçlü bir antienflamatuar ve antiseptik olan zerdeçal çayını aktarlardan temin edebilir ve demlediğiniz çayı, gün içerisinde tüketebilirsiniz. Ayrıca bakınız:>>>
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Sore throat,2- How to treat a sore throat yourself3- About sore throats4- Sore throat,YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Doğal bir Arı ürünü olan Propolisin doğadaki en güçlü
antibiyotikten 100 misli daha güçlü olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır. Propolis aynı zamanda doğada bilinen
en güçlü antienflamatuar (iltihap giderici) doğal maddedir. Bademcik iltihabı da dahil vücuttaki tüm iltihabi oluşumlarda tam tedavi sağlayan en üstün,en etkili,en güvenilir,yanetkisiz doğal Arı ürünüdür.