Böbrek ağrısı, genellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, darbe ve yaralanma gibi dış etkenler nedeniyle oluşur. Böbrek ağrısı ve sırt ağrısını birbirinden ayırt etmek zor olabilir. Ancak böbrek ağrısı genellikle kaburgalarda ve sırtta daha derin hissedilir. Pek çok ağrıya göre daha şiddetli ve ızdırap vericidir. Böbrek ağrısı, böbrek taşı, enfeksiyon, kist ya da kanser gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden ciddiye alınmalı ve doğru teşhis için mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
İçindekiler
Böbrek ağrısı; böbreklerde oluşan hastalıklar veya fiziksel dış etkenler nedeniyle oluşan yaralanma sonucu vücudun üst karın, yan veya arka kısmında tek taraflı hissedilen şiddetli ağrılardır. Böbrekler, vücudun sol ve sağ tarafında üst karın bölgesinde arka kaslara yakın bulunan organlardır.
Böbrek taşı neden olur? Nasıl düşer? Belirtileri ve tedavisi
Böbreklerin işlevi, fazla sıvıyı ve atıkları vücuttan atmaktır. Bu bölgelerdeki ağrı her zaman böbrekleriniz ile ilgili olmayabilir. Eğer ağrınıza ateş ve idrar yolu problemleri eşlik ediyorsa böbreğiniz ile ilgili ciddi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Böbrek ağrısı vücudunuzun yan tarafında, omurganızın her iki tarafında, göğüs kafesi ve kalçanız arasındaki alanda hissedilen ağrıdır. Genellikle vücudunuzun bir tarafında oluşur, ancak her iki böbreği de etkileyen bir sorun varsa iki tarafta da ortaya çıkabilir.(1)
Böbrek ağrısı, eğer böbrek taşınız varsa şiddetli ve keskin, eğer enfeksiyonunuz varsa daha hafif ve rahatsız edici bir ağrı olur. Bu ağrı çoğu zaman sabit olacak, hareketle daha da kötüleşmeyecek ya da tedavi olmadan iyileşmeyecektir.
Böbrek ağrısı, vücutta bulunan hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu üşütme gibi dönemsel bir rahatsızlık veya böbrek kanseri (tümörü) gibi ciddi bir sorun da olabilir. Böbrek ağrısının neden meydana geldiğini öğrenmek için muayene ve belirli testler yapılır. Daha sonra da gerekli tedaviye başlanır.
Böbrek taşı, böbreklerin içerisinde oluşan mineral ve tuzlardan oluşan sert birikintilerdir. Böbrek taşı oluşumunda tüketilen gıdaların ve su miktarının önemi büyüktür. Böbrek taşı oluşumunun pek çok nedeni vardır. Böbrek taşlarını geçirmek oldukça acı verici olabilir, ancak taşlar zamanında fark edilirse kalıcı hasar oluşturmazlar.
Durum hafif ise var olan ağrılar içim ağrı kesici almak ve bol su içmek önerilebilir. Ancak taşlar üriner sistemi etkiler ve komplikasyona yol açarsa, cerrahi müdahale gerekebilir.(2)
Böbrek enfeksiyonu (pyelonefrit) genellikle idrar yollarında veya mesanede başlayarak böbreklere ulaşır. İdrar yolu ile bulaşan bakteriler, böbreklere ulaşarak enfeksiyona neden olur. Böbrek enfeksiyonu, bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) tipidir. Enfeksiyonun belirtilerini yaşayan birey, derhal doktora başvurmalıdır.(3)
Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri
Tedavi edilmediği takdirde, böbreklerde kalıcı hasar bırakabilir. Kadınlar, erkeklere oranla daha çok idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonu yaşarlar. Kadınların idrar yolu ile bakterilere maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni ise üretranın kadınlarda daha kısa olmasıdır.
Erken teşhis edilen böbrek enfeksiyonu, ağrı kesici ve antibiyotik ile tedavi edilir.
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kanserli hale gelerek oluşturduğu tümörün kontrol dışına çıkması durumudur. Hemen hemen tüm böbrek kanserleri, ilk olarak böbrekteki küçük tüplerin duvarında görünür.
Böbrek kanserlerinin çoğu diğer organlara yayılmadan önce teşhis edilebilir. Ve erken teşhis edilen böbrek kanserini başarıyla tedavi etmek daha kolaydır. Ancak, bu tümörler tespit edilmeden önce oldukça büyük olabilirler.(4)
Böbrek kanseri neden olur? Belirtileri ve en etkili tedavi yöntemleri
Bu belirtileri yaşıyorsanız veya sizi endişelendiren bir durum hissettiyseniz, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.(5)
Böbrek kistleri, böbreklerde oluşan yuvarlak keseciklerdir. En sık görülen kistler, basit böbrek kistleri olarak adlandırılan ve ciddi sorunlara sebep olmayan kistlerdir. Nadiren komplikasyonlara neden olurlar ve kanser değildirler.
Basit böbrek kistlerine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Basit böbrek kistleri, herhangi bir durum için yapılan görüntüleme testleri sırasında kolaylıkla tespit edilir. Semptomlara neden olmayan basit böbrek kistleri, genel olarak tedaviye ihtiyaç duymazlar.
Böbrek yetmezliği nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Bununla birlikte, basit böbrek kistleri polikistik böbrek hastalığı (PKBH) ile karıştırılmamalıdır. Polikistik böbrek hastalığı her iki böbrekte birden fazla kist oluşumuna neden olur ve pankreas, karaciğer gibi organlara da yayılır. Bu hastalık genetik geçişlidir.
Basit böbrek kisti, herhangi bir belirti göstermez. Ancak kist her iki böbrekte de bulunuyorsa ve durumun ciddiyeti ilerlemişse belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ateş, üst karın ağrısı, sırtta uzun süreli ve acı verici ağrı olarak sıralanabilir.
Böbrek kistinin patlaması, sırt ve bacaklarda şiddetli ağrıya yol açar. Aynı zamanda enfeksiyonlu böbrek kistleri, idrar tıkanıklığına ve böbrekte şişmeye de neden olabilir.
Böbrek ağrısı tedavisi, ona neden olan rahatsızlığa bağlıdır. Doktorunuz enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için idrar testi yaptırmanızı isteyebilir. Ayrıca ağrının nedenini bulmak için CT taraması ve ultrason gibi görüntüleme testlerine ihtiyaç olabilir. Sağlık uzmanı, belirtilerin nedenini bulduktan sonra teşhis koyar ve buna uygun bir tedavi oluşturur.
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Böbrek ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek yöntemler ve bitkisel tedaviler;
Evde hazırlanan bitkisel kürler, vücudu koruma altına alır. Ancak kürleri uygulamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Kürlerde kullanılan bitkiler, bireylerde ödem, şişkinlik veya alerji gibi sorunlar oluşturabilir.
Bol su böbrek taşı oluşumunu önleyebilir ve idrar yolu enfeksiyonu geçirmenize sebep olan bakterileri temizler. Ayrıca eğer böbrek taşınız varsa taşı vücudunuzdan daha kolay atmanızı sağlar. Ayrıca taş düşürdüyseniz de yeniden oluşmaması için günde en azından 12 bardak su içmeye devam etmelisiniz. İdrarınızın rengi çok açık sarı olmalı. Koyu sarı renkte idrar yeterli su almadığınızın belirtisidir.
Limon gibi turunçgillerde bulunan asit, böbrek taşlarının kırılmasına ve çözünmesine yardımcı olur. En iyi sonucu alabilmek için limon aromalı içecekler yerine taze limon kullanın. Uyanır uyanmaz limonlu su içmeye başlayın ve gün boyunca devam edin. Zeytinyağını limon suyu ila da karıştırabilirsiniz. Ayrıca limon suyunun bir diğer faydası da bakteri büyümesini engellemesidir.
Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?
Karahindiba çayı bir idrar söktürücüdür ve bu da daha fazla idrarın vücuttan atılarak toksinlerden temizlenmesi anlamına gelir. Karahindiba vitaminler (A, B, C, D) ve potasyum, demir ve çinko gibi mineraller içerir.
Taze karahindiba suyu içebilir veya çayını yapabilirsiniz. Suyuna lezzet vermesi için portakal kabuğu, zencefil ve elma da ekleyebilirsiniz. Gün boyunca 3-4 bardak içilebilir. Karahindiba yemek bazen mide ekşimesi yapabilir. Ayrıca kan inceltici, antiasit, antibiyotik, lityum, diüretik ilaçlar kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın!
Karpuz tohumu çayı, toksinlerin temizlenmesi için bir idrar söktürücü görevi görür ve böbreklerin daha iyi çalışmasını teşvik edebilir.
Kereviz suyu böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunan toksinleri temizler. Aynı zamanda vücudu temizlemenize yardımcı olur, böylece taşı vücuttan atılabilir. Bir kaç kereviz sapını su ekleyerek blenderdan geçirin ve gün boyunca bu suyu için. Eğer herhangi bir kanama bozukluğunuz, düşük kan basıncınız ve bir ameliyat planınız varsa kereviz suyu tüketmeyin. Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Maydanoz, bilimsel olarak kanıtlanmış idrar söktürücü şifalı bitkilerden biridir. Ayrıca suyu ve çayı dışında Maydanoz, topikal (krem) olarak da kullanılabilir, ağrının giderilmesi için ağrılı bölgeye bir macun olarak uygulanabilir.
Fesleğen, böbrek taşlarının parçalanmasına ve ağrının azaltılmasına yardımcı olan asetik asit içerir. Ayrıca ürik asit seviyelerini düşürür, bu da tekrar taş oluşumu riskini azaltır. Taze ve kuru fesleğen yapraklarından çay yapabilir ve günde birkaç bardak içebilirsiniz. Taze fesleğen suyu da içebilir veya bir smoothie’ye ekleyebilirsiniz.
Uzun süre kullanıldığında düşük kan şekeri, düşük kan basıncı veya kanama artışına sebep olabileceği için 6 haftadan fazla kullanmayın.
Elma sirkesi sitrik asit içerir. Sitrik asit böbrek taşlarını eritmeye yardımcı olur. Elma sirkesi, kan ve idrarın alkalize olmasına ve yeni taş oluşumunu önlemek için mide asitlerinin artmasına yardımcı olabilir.
Böbrekleri temizlemenin yanı sıra, ayrıca taşın neden olduğu ağrıyı da hafifletir. 10 bardak suya 2 yemek kaşığı sirke ekleyin ve bunu gün boyunca için. Bu karışımı içerken diyabetli kişiler dikkatli olmalıdır. Kan şekeri seviyenizi gün boyunca dikkatlice izleyin.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Nar suyu, genel böbrek fonksiyonunun yanı sıra sisteminizdeki taş ve diğer toksinleri iyileştirmeye yardımcı olabilir. Nar suyu, ayrıca idrarınızın asit seviyesini düşürür, bu da gelecekte böbrek taşı oluşumu riskini azaltır. İstediğiniz kadar nar suyu içebilirsiniz.
Buğday çimi birçok besin maddesiyle doludur ve uzun süredir sağlık için çok faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca idrar akışını arttırarak taşı vücuttan atmaya ve böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Günde 10 bardağa kadar içebilirsiniz.
Fakat yan etkileri önlemek için mümkün olan en küçük miktarla başlayın ve kademeli olarak arttırın ve mide bulantısı riskine karşı tok karına tüketin. Taze buğday çimi suyu mevcut değilse, talimatlara göre toz haline getirilmiş buğday çimi takviyeleri alabilirsiniz.
Böbrek sağlığımızı nasıl koruruz? Böbrek taşı için beslenme önerileri
Böbrek ağrısı genellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve doğrudan travma nedeniyle oluşur. Bu yüzden de böbrek ağrısının önlenmesi için öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Böbrek ağrısı yaşamamanız için neler yapabilirsiniz?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Kidney Disease2- Kidney pain,3- Kidney infection4- What causes kidney pain?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?