TBMM 2003 yılı sonunda 5013 sayılı Kanunla Biyotıp Sözleşmesini de kabul etmiştir. Biyotıp Sözleşmesi Anayasanın 90 ıncı maddesinde ifade edilen temel haklara ilişkin uluslararası anlaşmalardan biridir. Bu sebeple Biyotıp Sözleşmesi ile kanunlar arasında bir çelişki çıkarsa uyuşmazlık Biyotıp Sözleşmesine üstünlük tanınarak çözümlenecektir.
Biyotıp Sözleşmesi Avrupa Konseyi çerçevesinde 4 Nisan 1997 tarihinde imzaya açılmış ve birçok ülke tarafından imzalanmıştır. Uzun adı, Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Korunması Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi’dir. Sözleşme, biyoloji ve tıbbın uygulanmasında, insanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesini güvence altına alma amacıyla hazırlanmıştır.
SGK’dan özel hastanelerde çalışan hekimlere sözleşme tuzağı!
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Sözleşmenin 20 nci maddesinin, (muvafakat verme yeteneği olmayan kimselerden kendisini yenileyen dokuların alınmasını mümkün kılan) iki numaralı bendinin, 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanunun 5 inci maddesiyle uyum halinde olmaması nedeniyle, bu hükme çekince koymuştur. Yargıtay Ceza Genel Kurulu E. 2014/12-103 sayılı kararında Biyotop Sözleşmesinin “Araştırma dahil, sağlık alanında herhangi bir müdahalenin, ilgili mesleki yükümlülükler ve standartlara uygun olarak yapılması gerekir” hükmünü kararına doğrudan dayanak almıştır.
Yargıtay’dan tartışmalı karar: Komplikasyon olsa bile görevi ihmal suçu işlenebilir
Yine, Yargıtay 13 üncü Hukuk Dairesi E. 2013/23013 sayılı kararında Sözleşmenin taraflarının, tüm insanların haysiyetini ve kimliğini koruyacak ve biyoloji ve tıbbın uygulanmasında, ayırım yapmadan herkesin, bütünlüğüne ve diğer hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesini güvence altına almakla yükümlü oldukları; araştırma dahil, sağlık alanında herhangi bir müdahalenin, ilgili mesleki yükümlülükler ve standartlara uygun olarak yapılması gerektiği kurallarına atıfta bulunmuş ve Sözleşmenin iç hukukumuzun bir parçası haline geldiğini vurgulamıştır. Bu belirleme başka kararlarda da bulunmaktadır.
Sonuç olarak Yüksek Mahkeme kararlarına göre de Biyotıp Sözleşmesi iç hukukumuzun bir parçasıdır ve doğrudan yargı kararlarına dayanak alınabilecektir. Bu durum anılan Sözleşmenin pratik önemini arttırmaktadır.
İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?