Biyopsi, hastalıklara tanı koyabilmek için, şüphelenilen bölgelerden parça alınarak test edilmesidir. Alınan parça mikroskop ve çeşitli yöntemler ile incelenir. Başta kanser tanısı olmak üzere pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde biyopsiden yararlanılır. Ayrıca, bazı enfeksiyonlar, sindirim, solunum ve boşaltım sistemi hastalıklarının kesin tanısını için de kullanılır. Bu işlem ultrason veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin rehberliğinde lokal (bölgesel) anestezi uygulanarak iğne ile yapılır. Parça alınacak organa ve kullanılan yönteme göre işlem süresi değişebilmektedir. Ortalama 15 dakika ile 1 saat arasında sürer.
İçindekiler
Hastalıklara tanı koymak için doku ve organlardan parça alınması işlemine biyopsi adı verilir. Beyin de dahil olmak üzere tüm iç organlardan, deriden, kemiklerden, kaslardan biyopsiyle parça alınabilir.
Patoloji nedir? Patolog ne iş yapar? Patoloji testleri ve raporu
Başta kanser olmak üzere bazı hastalıklara laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı koyulamayabilir. Birçok tektik yapıldıktan sonra bile net bir hastalık teşhisinin elde edilemediği durumlar vardır. Bu nedenle birçok hastalığın kesin tanısını koymak için biyopsiden faydalanılır. Kanser hastalarında kanserin tipini, farklılaşma derecesini, iyi huylu veya kötü huylu olma durumunu belirlemek amacıyla yapılır. Biyopsiyle alınan parçanın incelenmesi sonucu kanserin evresi belirlenir ve tedavi planı oluşturulur.
Biyopsi yapılacak organa göre yapılış yöntemi, tekniği değişmektedir. Dışarıdan iç organlara iğne ile yapılacak biyopsilerde deri yüzeyi dezenfektanlarla temizlenir. Ağrıyı engellemek ve cildi uyuşturmak için lokal anestezik madde uygulanır. Örnek alınacak bölgeye küçük bir kesi yapılır. Uyuşan bölgeden iğne aracılığıyla küçük parçalar alınır. Bu işlem bazen ultrason bazen de bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme eşliğinde yapılır.
Böylece komşu organlara hasar vermeden güvenli bir şekilde yapılmış olur. Akciğer biyopsisinde soluk borusundan, mide biyopsisinde yemek borusundan, kalın bağırsak biyopsisinde makattan ince, ucunda kamerası olan bir aletle girilerek işlem gerçekleştirilir.
İğne ile tanı koymaya yetecek kadar örnek alınamadığı durumlarda hastaya ameliyat sırasında biyopsi yapılabilir. Cerrahi biyopsi esnasında bazı durumlarda hastanın etkilenmiş veya etkilenme riski olan lenf nodları ve hastalıklı doku-organın tamamı veya bir kısmı çıkarılarak aynı zamanda tedavi de sağlanmış olur.
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Lösemi, lenfoma gibi kan hücrelerini etkileyen kanserlere tanı koyabilmek için yapılır. Yapılan diğer testlerde kansızlığın nedeninin bulunamaması durumunda da uygulanabilir. Bu biyopsi sonucunda kemik iliğinde bulunan hücrelerin sayısı, cinsi ve olgunlaşma seviyeleri belirlenebilir. Genellikle kalça kemiğinden örnek alınır.
İnce, kamerası olan, esnek bir alet aracılığıyla yapılan biyopsi işlemidir. Akciğer biyopsisinde soluk borusundan, mide biyopsisinde yemek borusundan, kalın bağırsak biyopsisinde makattan ve idrar torbası için de idrar yollarından endoskopicihazı ile girilerek örnek alınır.
İdrarda nedeni bilinmeyen protein kaçağı olması halinde, böbreği tutan bazı sistemik hastalıklarda tanı koymak için ve böbrek nakli sonrası nakil olan böbreğin çalışmaması durumunda böbrek biyopsisi yapılabilir. Ultrason eşliğinde lokal anastezi uygulanarak yapılmaktadır. Kanama gözlenebildiği için biyopsinin öncesinde kan değerlerine bakılır. Böbrek biyopsisi sonrasında 24 saat izlem yapılarak herhangi bir sorun gelişmemesi halinde genellikle hasta taburcu edilir.
Akciğer nodüllerine tanı koymak için kaburgalar arasından bilgisayarlı tomografi veya ultrason eşliğinde biyopsi yapılabilir. Bronşlarda veya akciğer lenf nodlarında herhangi bir hastalık olduğu düşünülüyorsa ince kameralı esnek bir aletle girilerek parça alınabilir. Bu işleme bronkoskopi adı verilir. Biyopsi sonrası akciğerde hava kaçağı gözlenebilir. Bu yüzden hasta 1 gün gözlem altında tutulabilir. Ayrıca işleme bağlı kanama riski de vardır.
Tiroid bezi içerisinde yer alan tiroid nodüllerinden (yumru şeklinde şişlikler) parça alınması işlemidir. Nodülün kanserli doku içerip içermediğini anlamak için yapılır. Ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yöntemi kullanılır. Bazen tiroidin bir parçasının veya tamamının çıkarıldığı durumlarda cerrahi işlem sırasında da tirod biyopsisi alınabilir.
Akut veya kronik Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonlarında, nedeni bilinmeyen karaciğer enzim yüksekliklerinde, karaciğer nakli sonrasında karaciğerin işlevini yerine getirmemesi halinde ve karaciğer kanseri tanısı koymak, tedaviyi planlamak ve hastalığın gidişatını belirlemek için karaciğer biyopsisi yapılabilir.
İşlem öncesinde kan pıhtılaşma parametrelerine bakılır. Hasta sırtüstü yatırılarak eli başının altına koyulur. Deri lokal anestezi ile uyuşturularak ultrason eşliğinde iğne ile biyopsi yapılır. Kanama ve çevre organların zarar görmesi gibi sorunlar oluşabilir.
Biyopsi yapılma süresi 15 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. Akciğer biyopsisinde hava kaçağı olup olmadığını kontrol etmek için ve böbrek biyopsisi gibi bazı biyopsilerde kanama kontrolü için 24 saatlik hastane yatışı gerekebilir.
Biyopsiyle alınan parça patoloji doktoru tarafından ayrıntılı bir şekilde gerek makroskobik (çıplak gözle), gerek mikroskop ve başka teknikler aracılığıyla mikroskobik olarak incelenir. Sonuçlar, alınan parçanın makroskobik ve mikroskobik özelliklerini ve olası tanıyı içerecek şekilde bir rapor aracılığıyla biyopsi yapılmasını gerekli gören doktora gönderilmektedir.
Biyopsi birçok hastalığın kesin tanısını koymaya yarayan bir yöntemdir. Örneğin tıbbi öykü alınması ve fizik muayene sonucu akciğer kanserinden şüphelenilen bir hastaya akciğer tomografisi çekilir. Tomografi sonucunda bir kitle tespit edildiğinde soluk borusuna bir alet aracılığıyla girip akciğerdeki kitleden örnek alınır. Bu kitlenin kanser veya başka bir hastalık olup olmadığı, kanserse tipi, evresi, nasıl tedavi edileceği biyopsi ile belirlenir.
Biyopsi ile alınan örnek incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir. Laboratuvarda dokuları mikroskopla inceleyebilmek için birtakım işlemlerden geçirilir. Bazı hastalıklarda standart prosedüre ek olarak başka işlemler de uygulamak gerekebilir. Bu yüzden örneğin incelenmesi için hedeflenen süre uzayabilir. Sonuç çıkma süresi genellikle 2-3 gün ile 1-2 hafta arasında değişir.
Biyopsi basit ve güvenli bir işlemdir. Ancak biyopsi sonrası bazen işleme bağlı sorunlar görülebilir. Bu sorunların oluşma ihtimali iğne biyopsisinde olduğu gibi küçük bir kesi yapıldığında azalır. Oluşabilecek bazı sorunlar şunlardır:
Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi
Bazı kişiler biyopsi sırasında kanser hücrelerinin sağlıklı dokulara yayılıp o alanda yeni tümör dokusu oluşabileceğinden endişe duyarlar. Güncel tıbbi bilgilere göre günümüzde ileri teknolojilerin ve uygun yöntemlerin kullanılması nedeniyle biyopsi sonrası böyle bir durum görülmesi olası değildir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Site link vermeyi kabul etmiyor… Bkz: Cancer.net
Can a Biopsy Make My Cancer Spread? diye arayın
Bu arada tıp doktoru değilim sadece İngilizcem iyi
Yukarıdaki linkte son olarak şunu yazıyor:
Overall, while it is not impossible for needle seeding to occur during a biopsy, it is rare.
Tercümesi:
Az da olsa biopsi’nin kanseri yayma riski var.. Sıfır risk olduğu iddiası yanlış !