Biotin, besinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olan B kompleks vitaminidir. Cilt, saç, tırnak, göz, karaciğer, sinir sistemi sağlığı için çok faydalıdır; ayrıca kötü kolesterol ve kan şekerini düzenler. Embriyonik büyüme sürecinde hayati işlevleri olduğu için hamilelik sırasında alınması gereken başlıca vitamin desteklerinden biridir. Sigara kullanımı, yetersiz beslenme ve diyabet vücuttaki biotin seviyesini düşürebilir. Biotin eksikliği saç kaybına, tırnak kırılmasına, ciltte döküntülere, yüksek kolesterole ve kalp sağlığı sorunlarına yol açabilir. Biotin eksikliğinde depresyon, yorgunluk, halüsinasyon, kol ve bacaklarda karıncalanma gibi belirtiler gözlenebilir. Yumurta sarısı, karaciğer ve balık zengin biotin kaynaklarıdır. Biotin gıdalardan alabilir, ama bazı durumlarda takviyeler de gerekebilir. Biotin takviyeleri akne, egzama için faydalıdır, saç kaybını önler ve diyabet tedavisinde yardımcıdır.
İçindekiler
Biotin vücutta yağ, karbonhidrat ve şeker gibi maddeleri parçalayan enzimlerin önemli bir bileşenidir. Aminoasit ve yağların oluşumuna ve yapısına katılır. B-7, H vitamini veya koenzim R olarak da adlandırılır. B vitamini kompleksi sağlıklı bir metabolizma, bağışıklık, sindirim ve dolaşım sistemi için hayati önemi olan önemli bir besin grubudur.
B Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Tüm organizmalar için gerekli olan biotin, hücreler tarafından sentezlenemez ve dış kaynaklardan elde edilmelidir. Ancak bazı bakteri, maya, küf, alg ve bitki türleri kendileri sentezleyebilirler.
Biotin, vücutta yağ asitleri, aminoasitler ve glukoz metabolizması için gereken koenzim görevi üstlenir. B vitamin grubu, besinlerden yağ ve karbonhidratları parçalamak ve enerjiye dönüştürmekle sorumludur. Bu enerji, vücudun gerekli işlevlerinin çoğuna yakıt sağlar. Biotin güçlü tırnaklar ve saçları destekleyen bir protein olan keratin üretmek için de gereklidir.
Saç, tırnak ve cilt sağlığını korumada önemli rol oynar. B vitamini kompleksi metabolizma aktivitesini, beyin fonksiyonlarını, sinir sinyallemesini ve günlük fonksiyonları destekler.
Glukoz nedir, neye yarar? Düşmesi ve yükselmesi tehlikeli mi?
Biotini gıdalardan almak oldukça kolaydır; çeşitli gıdalarda yaygın olarak bulunur:
Pişirme gibi işlemler biotini etkisiz hale getirebildiği için gıdaları olabildiğince çiğ veya az işlenmiş olarak tüketmek gerekir. Doğal olarak yeterli biotin alamıyorsanız, doktorunuz tarafından bir takviye önerilebilir.
Biotin ve çinkoyu birlikte almak; ek olarak bir steroid krem sürmek saç kaybını azaltmaya yardımcı olur. Biotin eksikliğinin en bariz belirtilerinden birisi saç dökülmesidir.
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Cildin sivilce, mantar enfeksiyonları, döküntüler, şiddetli kuruluk, çatlama ve tahrişten korunmasına yardımcı olur.
Biyotin takviyeleri zayıf tırnakları olan insanlarda el ve ayak tırnaklarını sertleştirir.
Kalıtsal bir bozukluk olan bu hastalıkta klinik özellikler 3-4 yaş civarında ortaya çıkar. Bu durumdaki insanlar karışıklık, uyuşukluk, değişen mental durum, nöbetler ve kas problemleri yaşarlar. Araştırmalar biyotin ve tiamini birlikte almanın bu atakları kısaltabildiğini göstermektedir.
Biotin özellikle krom ile birlikte kullanıldığında, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerinin düşürülebilmesinde ve bacaklardaki sinir ağrısının azaltılmasında yardımcıdır. Aynı zamanda insüline bağımlı tip 1 diyabetli kişilerde böbrek hasarını önlemeye yardımcı olabilir.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Biyotin takviyesi, diyaliz alan hastalarda kas kramplarını azaltabilmektedir.
Araştırmalar doktor kontrolünde gerekli miktarda biyotin almanın, çoklu sklerozu olan kişilerde kısmi felç oranını azaltabileceğini göstermektedir. Multipl Skleroz hastası kişiler bu konuda doktorlarından bilgi alabilirler.
Hamilelikte biotin eksikliği artar ve bu nedenle bebek belirli doğum kusurları geliştirebilir. Hamilelik sırasında biotin açısından zengin yiyecekler yemek; biyotin ve folik asit içeren bir vitamin takviyesi almak bebek sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.
Biotin, metabolizmanın işlevlerini yerine getirmede kritik önemi olan genetik faliyetlere destek olur. B vitaminleri ile birlikte, yiyecekleri kullanılabilir enerjiye dönüştürür. Vücutta yeterli biotin bulunmadığında yorgunluk, sindirim sorunları, diyabet gelişimi, iştahsızlık ve depresyon gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Biotin sinir sinyallemesi ve nörotransmitter aktivitesindeki rolü nedeniyle sinir sistemi sağlığını korur. B vitaminleriyle birlikte hafıza fonksiyonlarını etkiler ve Alzheimer, bunama gibi yaşa bağlı bilişsel bozukluklara karşı savunma sağlar.
İnflamasyon, ateroskleroz, kalp krizi ve inme gibi yaygın kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Krom ile birlikte kolesterol seviyelerini dengeler; kötü (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olurken iyi (HDL) kolesterolü artırır.
B12 vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Biotin eksikliği tiroidal ve adrenal komplikasyonlara neden olabilir; yorgunluk, uyku problemi, kilo alma veya kaybetme gibi olumsuz semptomlar ortaya çıkabilir.
Biotin kas dokularının onarılması, inşa edilmesi, büyümesi ve korunması için gereklidir. Ayrıca kas veya eklem ağrılarına, hareket etme sorunlarına yol açabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Önerilen dozlarda kullanıldığında biotin iyi tolere edilir. Biyotin için tanımlanan günlük alım miktarları şöyledir;
Yetişkinlerde:
Çocuklarda:
Genel olarak tüketilen gıdaların çoğunluğu yeterli oranlarda biotin içermektedir. Biotin eksikliği çok nadir olmakla birlikte, bazı durumlarda biotin vücut tarafından tam olarak işlenemez ve eksikliği görülebilir.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Biotin eksikliğinin belirtileri diğer hastalıklar ile karıştırılabilir. Olası nedenleri dışlamak için kan ve ek laboratuvar testleri gerekebilir. Sebebi ne olursa olsun, genellikle biotin eksikliği doğrudan beslenme desteği ile giderilebilir.Ancak doğru beslenmenin yeterli olmadığı durumlardabiotin takviyesi almak gerekir.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Biotin, hem çeşitli dozlarda tek besin takviyesi olarak, hem de genellikle B-kompleks ve multivitamin-mineral (MVM) takviyelerinde bulunur. Birçok MVM takviyesi 30 mcg biotin içerir. Biotin vitaminleri ve takviyeleri tablet veya kapsül formunda reçetesiz olarak temin edilebilir. Genellikle 10, 50 ve 100 mcg dozlarda bulunur. Biotin takviyesini reçetesiz alıyorsanız, etiketteki tüm uyarıları dikkatle okuyun ve uygulayın. Ayrıca:
Biyotinidaz eksikliği, vücudun biotini geri dönüştüremediği kalıtsal bir hastalıktır. Tedavi edilmezse, ciddi sorunlara neden olabilir ve belirtiler çocuklukta artabilir.
Derin biyotinidaz eksikliğinde nöbetler, kas zayıflığı, solunum problemleri, işitme ve görme kaybı, hareket ve denge problemleri (ataksi), cilt döküntüleri, saç dökülmesi, kandidiyazis (mantar enfeksiyonu) ve çocuklarda gelişim geriliği görülebilir. Biyotin takviyesi ile bu hastalıklar önlenebilir.
Yetişkinler, gençler ve çocuklar için tedavi dozu, her bir birey için eksiklik şiddetine göre reçeteyle belirlenir. Bir hastalık şüphesiyle kan tahlili yaptıracaksanız ve biotin takviyeleri alıyorsanız mutlaka doktorunuza söyleyin çünkü sonuçlarını etkileyebilir
Protein, kalori yetersizliği, eser elementlerin ve vitaminlerin eksikliği durumunda saç büyümesi ve cilt sağlığı bozulabilir. Biotin genellikle saç ve tırnakların güçlendirilmesi için bir besin takviyesi olarak tavsiye edilir. Biotinin saçlardaki faydasının sebebi muhtemelen kafatası derisindeki yağ metabolizmasını düzenlemesidir. Saç vitamini olarak da bilinen biotin, şampuanlara, birçok kozmetik ve reçetesiz güzellik ürünlerine dahil edilmiştir.
Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri
Biotin, takviye olarak, topikal veya doğrudan gıda olarak yenildiğinde saç dökülmesi tedavisinde oldukça etkilidir. Uygun dozajın belirlenmesi ve tedavinin başarısı yaşınıza, saçınızın miktarına, kalitesine, beslenme durumunuza, biotin eksikliğinizin şiddeti gibi birçok faktöre bağlıdır.
Saç dökülmesi tedavisine doktor kontrolünde bir takviye dozu belirleyerek ve gün içinde tükettiğiniz biotin içeren yiyeceklerin miktarını artırarak başlayabilirsiniz. Ancak kadınlarda saç dökülmesinin dişi androjenik alopesi, demir eksikliği gibi diğer beslenme yetersizlikleri veya tiroid bozukluğu dahil olmak üzere pek çok nedeni olabilir. Bu gibi durumlarda hastayı yalnızca oral biotinle tedavi etmek, asıl nedenin tedavi edilmesini geciktirir. Öncelikle ilişkili semptomlar (seboreik dermatit, nörolojik semptomlar) açısından dikkatli bir hasta öyküsü alınmalı ve klinik muayene yapılmalıdır. Bknz:>>> Biotin,
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Serum Biotin Levels in Women2- Biotin3- What is biotin and what does it do?4- A Review of the Use of Biotin for Hair Loss5- Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline.YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?