Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği akciğer kanseri ilacının uygulandığı hastalarda başarılı sonuçlar verdiği açıklandı. Faz 2 klinik çalışmaları süren ‘Gotistobart’ adlı yeni ilaç ile tedavi edilen hastaların %30’unda tümör oranı küçüldü. Toplam 27 hastaya uygulanan immünoterapi grubu ilaç kayda değer yan etki göstermezken tüm hastalardaki tümör miktarında önemli oranda gerileme saptandı ve bir hastada kanser tamamen yok oldu. BioNTech firmasından konuyla ilgili yapılan kısa açıklamanın ardından firmanın hisselerinde ciddi bir artış yaşandı. Önümüzdeki hafta Amerikan Klinik Onkoloji Derneği toplantısında daha fazla ayrıntı sunacak olan BioNTech, ilacın Faz 3 denemelerinin yılın üçüncü çeyreğinde başlamasının planlandığını açıkladı.
BioNTech ve ABD’li ortağı OncoC4 dün yaptıkları ortak açıklamada, yeni geliştirdikleri Gotistobart (ONC-392) adlı ilacın faz 2 denemelerinde metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar alındığını duyurdu. Metastatik akciğer kanserinin (KHDAK) çok kötü seyreden bir kanser türü olduğunu ve mevcut tedavilerin başarı oranlarının düşük olduğunu belirten BioNTech’in Kurucu Ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci, yeni ilacın özellikle tedavi edilmesi zor tümörleri hedeflediğini ve elde ettikleri sonuçların heyacan verici olduğunu söyledi.
Kanser tedavisinde gen modifikasyonu, FDA’nın onayladığı ilk genetik terapi oldu
Yeni akciğer kanseri ilacı Gotistobart, CTLA-4 adlı bir proteini bloke ederek etki ediyor. Kanserli hücreler bu proteini, bağışıklık sisteminden saklanmak için bir kamuflaj olarak kullanabilir. İlk bulgular Gotistobart’ın benzer ilaçlara göre daha az yan etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, gotistobart’ı kullanımdaki Keytruda ve Opdivo gibi diğer immüno-onkoloji ilaçlarına yanıt vermeyen 27 hasta üzerinde test etti. Bu hastalara uygulanan diğer tüm tedaviler durumlarını daha da kötüleştirmişti. Hastaların genel olarak %30’u gotistobart ile tedaviye olumlu yanıt verdi. BioNTech hastaların %70.4’ünde tümörlerin zaman içinde küçüldüğünü veya stabil kaldığını açıkladı.
İmmüno-onkoloji ilaçları genellikle bağışıklık sistemi ile ilişkili yan etkilere yol açabiliyor. Gotistobart çalışmasında, hastaların sadece %30’unda ciddi denebilecek yan etkiler görüldü. BioNTech, bunun benzer ilaçlarda görülen yan etki oranlarından daha düşük olduğunu belirtiyor. Firma yeni ilacı ile ilgili olarak gelecek hafta yapılacak Amerikan Klinik Onkoloji Derneği toplantısında daha fazla bilgi vereceğini açıkladı.
BioNTech’in yeni ilacı, monoterapi olarak KHDAK’ye direnç geliştirmiş vakalarda tek başına durabilme potansiyeli ile öne çıkabilir. Bu yıl yeni ilacın akciğer kanseri tedavisinde Faz 3 klinik çalışmalarının da başlaması planlanıyor.
Tıp tarihinde yeni bir aşama: FDA, kansere karşı ilk virüs tedavisini onayladı
BioNTech, geliştirdiği COVID-19 aşısından elde ettiği milyarlarca euro geliri yeni nesil kanser ilaçlarının geliştirilmesi için kullanıyor. Bu amaçla büyük yatırımlar yapan firma geçtiğimiz aylarda çok kritik bir karar alarak dünyanın en büyük yapay zeka firmalarından birisi olan İngiltere merkezli InstaDeep’i 600 milyon Euroya satın aldı. BioNTech’in kanser alanındaki yatırımları olumlu sonuçlanırsa kısa süre içinde dünyanın en büyük ilaç firmalarından birisi haline gelebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?