Bilinçsiz yüzme çocuğunuzda skolyoza neden olabilir

Kategori: Ortopedi Print

Yüzmenin yararları saymakla bitmez ama zararları da var! Özellikle erken yaşta yüzmeye teşvik edilen çocuklarda skolyoz başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabiliyor. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, yüzme sporunun insan vücudu üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri hakkında şu bilgileri verdi:

Postürde asimetriyi arttırabilir

“Aileler küçük yaşlardan itibaren çocuklarını profesyonel ya da öğrenme amaçlı yüzmeye teşvik etmektedir. Ancak yüzme sporu görüldüğü kadar basit değildir. Suyun sıcaklığı bile çocuklar için önemli bir parametredir. Okul öncesi çocuklarda su sıcaklığının en az 32 derece olması gerekli.

Yüzme sırasında kulaklara dikkat!

Yüzme birçok kasın koordineli çalışmasını gerektirecek bir aktivitedir, ancak belirli kas gruplarının daha çok çalışması sonucu, dikkat edilmediğinde zamanla çocukların postüründe asimetri görülmeye başlanabilir. Oldukça fazla tartışılan bu konuya en son noktayı koyan çalışmalar kanıtlamıştır ki, yüzme postürde asimetriyi arttırıp, omurgada skolyoza neden olabilir. Ergenler üzerinde yapılan çalışmalarda, yüzme sporunun gövde asimetrisi ve kifozu (kamburluk) arttırdığı, özellikle genç kızlarda bel ağrısı ile ilişkisi tespit edilmiştir. Bu durumun nedeni olarak ergenlerde iskelet kaslarındaki hızlı büyümeye karşı, artan eğitim şiddetleri ve farklı yüzme tekniklerinin programa dahil edilmesi gösterilmiştir. Zamanla tekrarlayan travmalar sonucu kas iskelet sisteminde bozukluklar ortaya çıkmıştır.

Ergenlerde yüzme tek başına işe yaramaz

Yüzme sporunu bir de ters açıdan ele alırsak, gövde asimetrisi olan bir hastaya faydası var mıdır? Hayır! Ortepedia Traumatologia Rehabilitacja dergisinde yayınlanan çalışmada, ergen çocuklarda yüzme sporunun tek başına işe yaramadığı ekstra su içi düzeltici egzersizler ile sadece kifoz (kamburluk) açısının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca 2013 yılında yapılan Issues in Comprehensive Pediatric Nursing dergisinde yayınlanan çalışmada okulda yüzme dersi alan öğrencilerin postüral bozukluklarında bir değişiklik olmadığı, ekstra düzeltici su içi egzersizlerin postüre etkisi olacağı gösterilmiştir.

Profesyonel destek alınmalı

Profesyonel bir hoca eşliğinde, doğru yüzme teknikleri ile yapılan çalışmalar riski azaltır. Ancak omurgayı desteklemek için su içi egzersizler mutlaka programa dahil edilmelidir.

Çocuğunuzda skolyoz olduğunu nasıl anlarsınız? En önemli belirtileri ve tedavisi

Dünya şampiyonu ama skolyoz

Örneğin Cai Lin Khoo, Malezyalı olimpik yüzücüdür. Beş kez dünya şampiyonasına iki kere de olimpiyatlara katılmıştır. Üç yaşında yüzmeyi öğrenmiş yedi yaşından itibaren profesyonel bir şekilde yüzmeye başlamıştır. Ancak Cai Lin Khoo skolyoz hastasıydı ve 28 yaşına geldiğinde ameliyat oldu. Erken yaşta bilinçsiz yapılan spor omurga eğriliğine neden olmuş ve senelerce olimpiyatlara da katılmasına rağmen yüzme sporu onun skolyozunu azaltmamıştır.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla