Bilim insanları ve sağlık iletişimcileri beslenmede bilgi kirliliğine karşı buluştu

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Solunum / Enfeksiyon, Üye Yazıları Print

Sabri Ülker Vakfı, beslenme ve sağlık alanlarında yaşanan “bilgi kirliliğine karşı” bilim insanlarını ve sağlık iletişimcilerini buluşturdu. Bu amaçla düzenlenen atölye çalışmasına alanında uzman pek çok isim katıldı. Sabri Ülker Vakfı, Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı kapsamında uluslararası bilim insanları ile sağlık iletişimcilerini beslenme biliminin temel ilkelerinin yanı sıra bilim insanlarından iletişim kanallarına ulaşana kadar bilimsel bilginin geçtiği süreçlerin incelendiği bir çalışmada bir araya getirdi.

Program kapsamında etkileşimli bir atölye çalışması da yapıldı. Bu süreçler içinde bilgi kirliliği ve kirliliğin kaynaklarına yönelik görüşler de tartışıldı. Çeşitli yayınlarda çalışan yazılı basın temsilcileri, blogger ve dijital platformlardan da temsilcilerin yer aldığı çalışmaya Medikal Akademi adına Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya katıldı.

Sabri Ülker Vakfı’nın organizasyonuyla Türkiye’nin ilk uluslararası sertifikalı beslenme ve sağlık iletişim programına katılan iletişimciler, eğitimlerini Almanya’nın önde gelen beslenme topluluğu Society Of Nutrition and Food Science (Avrupa Beslenme ve Gıda Bilimi Topluluğu) tarafından verilen sertifikayla tamamladı. Sabri Ülker Vakfı, beslenme ve sağlıklı yaşam alanında güncel, güvenilir ve bilimsel bilgilerin topluma erişimi konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, 8-9 Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul’da “Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı” gerçekleştirildi.

Programın eğitim içeriği, Almanya’nın önde gelen eğitim kurumlarından Hohenheim Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Hans Konrad Biesalski tarafından oluşturuldu. Vakfın uyguladığı eğitim programı, bu içeriğiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ilk “Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı”na katılan iletişimcilere, beslenme ve sağlık konuları üzerine tüketicilerle doğru ve açık iletişim kurulmasının hayati önemi uluslararası bilim insanları tarafından aktarıldı. Vakıf tarafından yapılan açıklamada, program hedefinin iletişimcilere “iyi” bilimin ne olduğunun daha iyi anlaşılmasının sağlanması olduğu belirtildi. İletişimcilerin doğru bilgiye sürekli erişim imkanları hakkında da bilgi verildi. Programın ilk gününde Avrupa Uluslararası Yaşam Bilimleri Enstitüsü Direktörü (ILSI Europe) Prof. Diana Banati, tüketicilerin gıdalar konusunda endişe taşıdıklarını belirterek, açık ve doğru iletişimin önemini vurguladı.

Oxford Brookes Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Julian D. Stowell ise bilimsel bilginin içeriğinin değişime uğramadan yayılmasının önemine işaret etti ve bu konudaki AB üyesi ülkelerin projelerinden örnekler sundu.

Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı’nda sağlık ve beslenme ilişkisi Hohenheim Üniversitesi Biyolojik Kimya ve Beslenme Bölüm Başkanı Prof. Hans Konrad Biesalski ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler tarafından ele alındı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, katılımcılara gıda işleme yöntemleri konusunda bilgiler verirken, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Genel Direktörü Dr. Laura Fernández Celemín, besinler hakkında sıkça karşılaştığımız efsaneler ve gerçekleri örnekledi.

Programın ikinci gününde beslenme sorunlarına ilişkin bilgi ve haberin yayılmasında gazetecinin oynadığı kilit rol ve bilimsel okuryazarlık gibi konular, katılımcılara Newcastle Üniversitesi Tarım, Gıda ve Kırsal Kalkınma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Lynn J. Frewer ve Prof Diána Bánáti tarafından aktarıldı.

Program, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bülent Çaplı moderatörlüğünde düzenlenen medya atölyesi ile tamamlandı. Sabri Ülker Vakfı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen eğitim serisinin, önümüzdeki yıl da farklı uzmanlık alanlarından katılımcılara da açık olacak şekilde devam ettirilmesi planlanıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla