Küçük darbeler büyük sorunlar yaratabilir
Yaşlılık, kullanılan bir takım ilaçlar ya da geçirilen hastalıklar, zaman zaman beyin dokusunu etkileyerek az da olsa küçültebiliyor. Yaşanan bu küçülmeyle beyinle beyin zarı arasındaki damarlar geriliyor. Sonrasında kafaya gelen çok ufak bir darbe bile damarların yırtılmasına ve kanamanın başlamasına neden olabiliyor. Bu tip kanamaların seyri çok ağır olduğu için yaşanan travmanın hemen ardından çekilen MR’da bu durum tespit edilemeyebiliyor. Ancak travmadan yaklaşık 2 ay sonra kanın birikmesiyle birlikte ciddi sağlık sorunları yaşanmaya başlıyor. International Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. İbrahim Sun, kan pıhtısının beyin üzerindeki birikmesi sonucu oluşan kronik subdural hematomun nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi:
Ufak çarpmalar bile dikkate alınmalı
En ufak kafa darbeleri bile, özellikle yaşlılarda, ilaç ve alkol kullanımı yüksek olan kişilerde hiç beklenmedik durumlara neden olabiliyor. Beyin ve zarı arasında gerilen damarlar alınan darbeyle yırtılıyor ve kanama başlıyor. Çarpma ufak olduğu için kişi çoğu zaman bu durumu dikkate bile almıyor. Dikkate alıp doktora gitse bile bu kanama ilk muayene ve MR’larda hiçbir belirti vermiyor. Yavaş yavaş ilerleyen bu kanamanın ilk belirtileri birkaç ay sonra ortaya çıkıyor ve çoğu zaman hastalar bu duruma anlam veremiyor.
Belirtilerin önemsenmesi gerekiyor
Kanama ilerleyip beyine baskı yapmaya başladıkça, baş ağrısı, konuşma bozukluğu, elde ve ayaklarda güçsüzlük, bilinç kaybı ve uykuya meyil gibi belirtiler görülmeye başlıyor. Şayet bu şikayetleri yaşayan yaşlı biriyse zaman zaman durumun normal olduğu bile düşünülebiliyor. Nörolojik muayene ardından yapılan radyolojik görüntüleme sonrasında kronik subdural hematom tanısı konuluyor. Bu sorunu yaşayan hasta hiç kuşkusuz aylar öncesinde yaşadığı kafa travmasını hatırlamıyor. Ancak kanamaya neden olan faktörün ufak bir çarpma bile olabileceği söylendiğinde yaşadıkları durumu anımsayabiliyorlar.
Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor
Kronik subdural hematom ani bir şekilde ortaya çıkıyor diye düşünülse de esasında bu durum yaklaşık 3 aylık bir sürecin sonucu. Damar içinde yaşanan kanamayı beyin bir süre tolere ediyor. Ama bir süre sonra düşen son damlayla bardak taşıyor. Önemli olan belirtiler henüz yeni başlamışken bardak taşmadan müdahale edebilmek.Beyinde tek taraflı olarak oluşan bu kanamada çok hızlı bir şekilde doktora görünmek gerekiyor. 1cm’den büyük kanamalar ya da şikayetlerin yoğun bir şekilde yaşanması gibi durumlarda hasta acil bir şekilde ameliyata yönlendiriliyor. Cerrahi müdahalede geç kalınması durumunda kafa içi basıncının artması hastanın komaya girmesine ve hatta hayatını kaybetmesine bile neden olabiliyor.
Cerrahide 2 farklı yöntem uygulanıyor
Bu hastalarının ameliyatlarında iki farklı cerrahi yöntemi uygulanıyor. Bir tanesinde kafatasına açılan iki delikle biriken kan boşaltılıyor. Genellikle tercih edilen bu yöntemin haricinde bazı durumlarda açık cerrahi de uygulanabiliyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?