Betanorm, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan, diyet, egzersiz ve kilo kaybının kan şekeri kontrolü sağlamada yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilen bir antidiabetik ilaçtır. Betanorm’un etkin maddesi olan gliklazid, pankreastan insülin salınımını artırarak kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. İlaç, farklı dozlarda tablet formunda eczanelerde bulunur ve tedavi sürecinde doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Hipoglisemi, yani kan şekerinin düşmesi, en sık görülen yan etkilerden biridir. Bu nedenle, ilacın kullanımı sırasında düzenli takip ve doktorun önerilerine uyulması büyük önem taşır.
Betanorm nedir?
Betanorm, yetişkinlerde, diyet, fiziksel egzersiz ve kilo kaybının tek başına kan şekeri kontrolünü sağlamada yetersiz kaldığı durumlarda tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir antidiabetik ilaçtır. Etkin maddesi gliklazid, sülfonilüre grubuna aittir, insülin salınımını artırarak kan şekeri seviyelerini düzenler ve insülin direncini azaltır. Eczanelerde 30 mg, 60 mg ve 80 mg gliklazid içeren tablet formunda bulunur. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Betanorm ne işe yarar?
Betanorm, erişkinlerde Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin direncini azaltmak ve vücutta insülin düzeylerini artırmak için kullanılır. Betanorm, fiziksel egzersiz, diyet ve kilo kaybının tek başına kan şekeri kontrolünü sağlamada yetersiz kaldığı durumlarda insülinden bağımsız olarak kullanılan bir ilaçtır.
Betanorm nasıl kullanılır?
- Betanorm’u mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın. Tip 2 diyabet tedavisi genellikle ömür boyu sürer. Doktorunuzun onayı olmadan asla tedavinizi kesmeyin, ara vermeyin, doz değişikliği yapmayın.
- Normal kan şeker düzeyine ulaşmak için ilaç tedavisiyle birlikte doktorunuzun önerdiği diyet ve egzersiz programına mutlaka uyun.
- Tabletleri kahvaltı ile birlikte bir bardak su ile yutun. Ezmeyin ya da çiğnemeyin. Tabletleri aldıktan sonra mutlaka yemek yiyin.
- Tedavinin etkili olması için ilacınızı her gün aynı saatte almaya özen gösterin.
- Betanorm’u alkol ve alkol içeren içecekler ile kullanmayın.
- Eğer bir dozu almayı unutursanız hatırlayınca alın. Ancak diğer doz saati yaklaştıysa unuttuğunuz dozu atlayıp diğer dozdan normal saatinde devam edin. Unuttuğunuzu telafi etmek için çift doz almayın.
- İlacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuz veya eczacınız ile konuşun.
Betanorm kullanırken nelere dikkat edilmeli?
- Betanorm tedavinin ilk haftalarında hipoglisemiye (kan şekerinde düşüşe) neden olabilir. Bu, sıkı takip gerektiren bir durumdur. Hipoglisemi riskine karşı yanınızda her zaman glukoz tabletleri veya küp şeker taşıyın. Şeker almanıza rağmen belirtiler devam ederse veya tekrar ortaya çıkarsa doktorunuzu arayın veya size en yakın hastaneye başvurun. (Hipoglisemiyi tetikleyen faktörler ve belirtileri için kullanma talimatına bakın).
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
- Kaza, ameliyat ya da farklı bir sebepten stresli durumda olan kişilere geçici olarak insülin tedavisi uygulanabilir.
- Bazı nedenlerle kan şekeri yeterince düşmezse hiperglisemi (kan şekeri artışı) oluşabilir. Eğer susama, sık idrara çıkma isteği, ağız kuruluğu, kaşıntı veya cilt kuruluğu, cilt enfeksiyonları, performans düşüklüğü gibi belirtiler yaşarsanız doktorunuza ya da eczacınıza danışın.
- Ayrıca Glukoz-6-fosfat-dehidrojenaz (G6PD) eksikliği olan kişiler ve porfiri hastaları Betanorm’u dikkatli kullanmalıdır.
- Hipoglisemi veya hiperglisemi görme bozukluğuna ya da konsantrasyon veya tepki verme yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Bu etkileri yaşıyorsanız araç veya makine kullanmayın.
- 18 yaş altında kullanıma uygun değildir.
Betanorm kullanım dozu
Betanorm dozu hastanın kan ve idrarındaki şeker seviyesine göre belirlenir. Eğer doktorunuz farklı bir kullanım önermediyse uygun kullanım şekli ve dozu aşağıdaki gibidir:
- Betanorm MR 30 mg: Önerilen günlük doz tek seferde kahvaltı ile birlikte 1-4 tablet arasındadır. Maksimum doz 120 mg’dır (4 tablet).
- Betanorm MR 60 mg: Önerilen günlük doz tek seferde kahvaltı ile birlikte 1/2-2 tablet arasındadır. Maksimum doz 120 mg’dır (2 tablet).
- Betanorm 80 mg: Önerilen doz yemek ile birlikte günde 2 tablettir (2 doza bölünmüş şekilde toplam 160 mg). Maksimum doz 4 tablettir (320 mg).
Kilo kaybı, yaşam tarzı değişiklikleri, stres gibi dış etkenler veya kan şekerinizde düzelme nedeniyle doz ayarlaması gerekebilir.
Hipoglisemi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Betanorm doz aşımı
Yüksek dozda Betanorm kullanımı hipoglisemiye neden olabilir. Kullanmanız gerekenden fazla Betanorm aldıysanız doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Hipoglisemi belirtileri yaşıyorsanız 4-6 küp kesme şeker yiyin ya da şekerli bir içecek için ve ardından mutlaka yemek yiyin.
Betanorm hangi ilaçlarla kullanılmaz?
Betanorm bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan birini ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin:Betanorm ile birlikte kullanıldığında hipoglisemiye neden olabilecek ilaçlar:
- Oral antidiyabetik ajanlar, GLP-1 reseptör agonistleri veya insülin gibi kan şekerini düşüren diğer ilaçlar,
- Antibiyotikler (sülfonamidler, klaritromisin vb.),
- Hipertansiyon veya kalp yetmezliği ilaçları (beta blokörler ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitorleri),
- Mantar enfeksiyonu ilaçları (mikonazol, flukonazol),
- Mide veya onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar (H2 reseptör antagonistleri),
- Antidepresanlar (monoamin oksidaz inhibitorleri),
- Ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar (fenilbutazon, ibuprofen vb.),
- Alkol içeren ilaçlar
Betanorm ile birlikte kullanıldığında kan şekerinde artışa neden olabilen ilaçlar:
- Antipsikotik ilaçlar (klorpromazin vb.),
- Kortikosteroidler,
- Astım tedavisinde veya efor sırasında kullanılan ilaçlar (damardan salbutamol, ritodrin ve terbutalin),
- Meme hastalıkları, majör menstrüal kanama ve endometriyozis tedavisinde kullanılan ilaçlar (danazol vb.)
- Sarı kantaron (St John’s Wort)
Hiperglisemi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Ayrıca;
- Florokinolonlar olarak adlandırılan antibiyotik sınıfına ait ilaçlar (özellikle yaşlılarda kan şekerinde düşmeye ya da yükselmeye neden olabilir)
- Pıhtılaşma önleyici (antikoagülan) ilaçlar (varfarin vb.)
Betanorm alkolle alınır mı?
Betanorm ile birlikte alkol almak ilacın hipoglisemi yan etkisini arttırabilir. Ayrıca vücut sıcaklığında artış, mide bulantısı, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle Betanorm kullanırken alkol tüketmekten kaçının.
Betanorm eşdeğer (muadili) ilaçlar
Eczanelerde bulabileceğiniz Betanorm ile aynı etkin maddeyi içeren muadil ilaçlar; Diamicron, Efikas MR, Glicla MR, Glumicron.
Betanorm formları ve türleri
- Betanorm MR 30 mg ve 60 mg değiştirilmiş salımlı tablet
- Betanorm 80 mg tablet
Betanorm kimler kullanamaz?
Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerliyese Betanorm kullanmayın:
- İlacın etkin maddesi glikazide veya içerdiği yardımcı maddelerden birine veya aynı gruba ait benzer ilaçlara karşı alerji,
- Tip 1 diyabet,
- İdrarda tespit edilen keton (protein) ve şeker,
- Şiddetli böbrek veya karaciğer yetmezliği,
- Şeker koması durumu,
- Emzirme.
Hamilelikte ve emzirirken Betanorm kullanımı
Betanorm’u hamileyken veya emzirirken kullanmayın. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. İlacı kullanırken hamile kaldığınızı fark ederseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışın.
Betanorm yan etkileri ve zararları
Betanorm’un en yaygın görülen yan etkisi hipoglisemidir (kan şeker düzeyinde azalma). Ancak bu aynı zamanda ciddiye alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmezse bilinç kaybına hatta komaya sebep olabilir. Şeker almanıza rağmen hipoglisemi belirtileri düzelmiyorsa hemen doktorunuzu arayın ya da size en yakın hastanenin acil servisine başvurun.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Sık sorulan sorular
Betanorm hangi grup ilaç?
Betanorm’un etkin maddesi gliklazid, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan sülfonilüre grubuna ait bir antidiabetik ilaçtır.
Gliklazid nedir?
Gliklazid, Betanorm ve aynı amaçla kullanılan birkaç ilacın daha etkin maddesidir. Tip 2 diyabet hastalarında pankreasın ürettiği insülin salınımını arttırarak kan şekerini düşürür
Betanorm ishal yapar mı?
Vücudunuz ilaca alışırken mide bulantısı, mide rahatsızlığı veya ishal gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu etkilerden herhangi biri devam ederse veya rahatsız edici bir hal alırsa mutlaka doktorunuza danışın.
Betanorm reçetesi / prospektüsü
Gliklazid 60 mg ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için bu linke tıklayın:>>>
YORUMUNUZ VAR MI?