Prof. Dr. Akay: Lazerle ben sildirme işlemleri ölümcül risklere yol açabilir

Yazan Hatice Pala Kaya
26 Kasım 2024   |    30 Kasım 2024    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Güncel / Literatür, Üye Yazıları Print

Sosyal medyada sıkça karşılaşılan “izsiz acısız ben silme” “ben temizliği” gibi reklamların tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, bu reklamların büyük bir kısmının dermatoloji uzmanı ya da hekim olmayan kişiler tarafından yapıldığını vurguladı. “Erken aşamadaki bir kanserli beni çıplak gözle tanımak zordur” diyen Prof. Dr. Akay, işlemleri gerçekleştiren kişinin uzmanlık ve deneyim eksikliğinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini, bu tür işlemlerin dermatoloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Benler sadece cerrahi işlemle çıkarılmalı, lazer gibi yöntemler dermatoloji uzmanı onayı olmadan gerçekleştirilmemeli!

Türk Dermatoloji Derneği’nin Antalya’da düzenlediği 32. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde, lazerle ben sildirme uygulamalarının sağlık üzerindeki tehlikeleri gündeme getirildi. Derneğin Dermoskopi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, basın toplantısında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kanserli beni’ çıplak gözle tanımak dermatoloji uzmanı için bile zor

Melanomun çocuklar dahil her yaşta görülebilen ölümcül bir cilt kanseri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akay, “Benlerle ilişkili kansere ‘melanom’ adı veriliyor. Erken aşamadaki bir ‘kanserli beni’ çıplak gözle bakarak tanımak ve sıradan tehlikesiz diğer lezyonlardan ayırmak dermatoloji uzmanı için bile zordur.

Cilde yapılacak en küçük müdahale bile dermatolog kontrolünde olmalıdır!

Doğru tanı için benler konusunda deneyimli dermatoloji uzmanı olmak ve başlangıç düzeyinde de olsa dermoskop kullanabilmeyi öğrenmiş olmak gerekir. Benlere işlem yapacak hekim, bunları göz önünde bulundurmak zorundadır. Aksi takdirde hekim kanserli bene yapılmaması gereken bir işlemi yanlışlıkla yaparsa, hasta için yaşamsal risk ve hekim açısından da yasal sorun oluşur” dedi.

Güzellik merkezlerinde yapılan işlemler tehlike oluşturuyor

Hekim olmayan kişilerin güzellik merkezlerinde bu tip işlemleri yapmalarının insan hayatını riske attığına işaret eden Prof. Dr. Akay şunları söyledi: “Ancak insan sağlığı açısından çok daha vahim olan şudur: Bu tip reklam yapan ‘hekim olmayan’ kişiler bulunmaktadır. Bunlar çoğu zaman güzellik merkezi adı taşıyan iş yerleridir. Bu iş yerleri benlerle ilgili işlem yaptıklarına dair reklam yapmaktadırlar.

Yaşamsal risk oluşturan ve insan hayatına kast etmek demek olan bu eylem karşılığında herhangi bir resmi, hukuki yaptırım görmemektedirler. Yani “hekim” yaptığında sorumluluk taşır ve yanlış yaptıysa hukuksal yaptırım vardır. Ama sorumluluk taşıması mümkün olmayan güzellik merkezi çalışanı yaptığında ortada muhatap yoktur. Bu konunun halkımız tarafından çok iyi anlaşılması gereklidir”.

Benlerin çıkarılması cerrahi yöntemlerle olmalıdır

Lazerle ben silme işlemleri konusunda hem yasal düzenleme hem de toplumsal bilinçlendirme çağrısında bulunan Prof. Dr. Akay, lazerle ben silme uygulamalarındaki tehlikeleri önlemek için çözüm açısından iki yaklaşımın çok önemli olduğunu kaydetti.

Cilt kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Sağlık Bakanlığı’nın, bu tip reklam veren hekim dışı kişilerin sosyal medya hesaplarını çok yakından izleyerek müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akay, “Hekim olanların da işlem yapabilme yetkisi ancak ben muayenesi ve dermoskopik inceleme eğitimi almış olanlara verilmelidir. Ya da cerrahi branş hekimlerinin çıkarılan benlere patolojik inceleme yaptırmaları tavsiye edilmelidir. Bunun içinde benlerin çıkarılması ancak ve ancak cerrahi ile olur. Lazer, dondurma, yakma gibi yöntemler dermatoloji uzmanı onayı olmadan uygun değildir” diye konuştu.

Her beyaz önlük giyenin hekim olmadığı unutulmamalı

Çözüm açısından ikinci ve en önemli yaklaşımın toplumun ben tedavisi konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akay, hastaların işlem yaptıracakları kişilerin mesleğini ve deneyimini sorgulamalarını, her beyaz önlük giyenin hekim olmadığının göz önüne alınması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Akay, cilt kanserinin erken tanısında yapay zekanın rolüne de değinerek, “Yapay zeka şu anda çok ileri boyutta ve bazı durumlarda dermatologlardan bile üstün tanıma özelliğine sahip olabiliyor. Ancak, hastayı bir bütün olarak değerlendirme yetisi sadece hekimlerde bulunmaktadır” dedi.

Melanom nedir? Cilt kanseri melanomun nedenleri, belirtileri ve tedavisi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla