Deriye rengini veren melanin maddesini yapan hücrelerin, ciltte ortaya çıkması ile oluşan deri lezyonlarına ben denilmektedir. Benler doğuştan olabildiği gibi genetik olarak ultraviyole ışınlarının etkisi ile sonradan da oluşabilmektedir. Genellikle herhangi bir tehlike oluşturmazlar. Fakat cilt kanseri belirtisi olma ihtimali için sürekli gözlemlenmelidir. Tehlikeli olup olmayacağı gözlemlenerek bilinebilir. Çünkü kansere yol açacak benler büyür, şekli değişir, rengi açılır, kanar, açık yara olur, kabuklanır, kaşıntı oluşur. Bu gibi durumlarda kesinlikle doktora gidilmelidir.
Vücudun bazı yerlerinde çıkan benler rahatsızlık verebilmektedir. Ayak tabanı, avuç içi, saç derisi ve genital bölgelerde çıkan benler fazla tahriş olabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Göz kapağında çıkan ben görmemizi kısıtlayabilir. Bu yüzden insanlar rahatsızlıklarını giderebilmek için benleri aldırmak zorunda kalırlar. Bazen ben aldırma ameliyatı sadece estetik amaçlı yapılabilir. Kişiler pürüzsüz bir cilt için ya da yüzünde rahatsız olduğu bir ben varsa herhangi tehlikesi olmasa bile benleri aldırır.
Ben aldırma ameliyatı lokal anestezi ile yapılan, kısa süreli, pratik ve ağrısız bir operasyondur. Ben ya da nevüs denilen cilt lezyonlarını dermal uzantıları olduğu için her zaman yakma, dondurma, taşlama, lazer ablasyon gibi fiziksel tahrip yöntemleri ile tedavisi mümkün değildir.
Lokal anestezi uygulanarak yapılan ben aldırma ameliyatı sırasında nevüs kökü de temizlenir. Ameliyat sonrası estetik dikiş ile kapatılır. Çıkan kökler ve alınan parçalar muhakkak patoloji testine gönderilmelidir.
Ben aldırma ameliyatı kesinlikle plastik cerraha yaptırılmalıdır. Plastik cerrahlar, benler alındıktan sonra geride yara izi bırakmadan ameliyat ederler. Çünkü ben alma ameliyatı sonrası benin yeri ve büyüklüğüne göre yara izi kalmaktadır. Zamanla bu yara izleri geçer. Bu yara izlerinin görünüşünü en aza indirmek açısından plastik cerrah önemlidir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?