Behçet hastalığı, kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan nadir bir kronik hastalıktır. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir ancak vücudun savunma sisteminde oluşan aksaklıklar (otoimmün bozukluklar) nedeniyle geliştiği sanılmaktadır. Belirtileri arasında ağız yaraları, göz iltihabı, cilt ya da genital yaralar bulunur. Hastalığın etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kesin bir teşhis yöntemi yoktur. Bu nedenle belirtiler hastalığın tanısı için önemlidir. Tedavisi için genellikle hastalığın belirtilerini azaltmaya ve körlük gibi ciddi komplikasyonları önlemeye yönelik ilaçlar kullanılır. Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
İçindekiler
Behçet hastalığı, büyük ve küçük kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan nadir ve anlaşılması güç, kronik bir hastalıktır. Hastalık adını 1937 yılında hastalığı tanımlayan Prof. Dr. Hulusi Behçet’ten almıştır. Behçet Hastalığı, genellikle 20 ve 30’lu yaşlarda ortaya çıkar. Ancak her yaş, cinsiyet ve ırktan olan kişileri de etkileyebilir. Özellikle doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Doğu Asya ülkelerinde daha yaygın görünür. En çok vakaya ise ülkemizde rastlanmaktadır.
Behçet hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir ancak otoimmün (bağışıklık) sorunlardan kaynaklandığı sanılmaktadır. Hastalığın bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırması sonucu geliştiği düşünülmektedir. Behçet hastalığı’nda bağışıklık sisteminin kan damarlarına saldırır. Bağışıklık sisteminde oluşan bu sorunu neyin tetiklediği tam bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı sanılmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, Behçet hastalığına karşı duyarlı bazı genleri olan insanlarda bir virüs ya da bakterinin hastalığı tetikleyebileceğini göstermektedir.
Romatizma nedir? Neden olur? Romatizmanın belirtileri ve tedavisi
Anevrizma nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Behçet hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişir. Kendi kendine kaybolabilir ve tekrarlayabilir. Zamanla daha az şiddetli olabilir. Belirtileri vücudun hangi bölümünü etkilendiğine bağlıdır.
Behçet hastalığının komplikasyonları belirtilerine bağlıdır. Örneğin, tedavi edilmemiş üveit görme azalmasına ve hatta körlüğe yol açabilir. Ya da genital bölgelerde görülen yaralar tedavi edilmediğinde kronikleşebilir.
Behçet hastalığını kesin olarak belirleyebilecek bir kan testi ya da görüntüleme yöntemi yoktur. Bu nedenle doktorlar Behçet hastalığını teşhis etmek için öncelikle belirtileri dikkate alır. Ayrıca diğer olasılıkları elemek için kan testleri veya başka laboratuvar testleri yapılır. Behçet hastalığının tanısı için kriterler oluşturulmuştur ancak bunlar hastalığın teşhisi için her zaman gerekli değildir. Teşhis için doktorlar başka faktörler kullanabilir. Sınıflandırma kriterleri şunlardır:
Tanı için; 12 ayda en az üç kez tekrarlayan ağız yaraları baş kriterdir. Çünkü Behçet hastası olan hemen herkeste ağız yaraları görülür. İlaveten, Behçet hastalığı teşhisi için en az iki ek belirtiye daha sahip olunması gerekir. Bunlar genital yaralar, gözde ağrılı kızarıklık, bulanık görme veya cilt yaraları olabilir.
Behçet hastalığı ihtimali güçlendiğinde doktorlar bazen hastaya pozitif paterji testi uygulayabilir. Derinin aşırı duyarlılığını ortaya çıkaran bir testtir ve pozitif olması Behçet hastalığında tanı kriteri olarak kabul edilir. Paterji testinde doktor hastanın ön koluna steril bir iğne takar ve daha sonra bölgeyi bir ila iki gün sonra inceler. Paterji testi pozitif ise iğnenin yerleştirildiği derinin altında küçük bir kırmızı yumru oluşur. Bu durum bağışıklık sisteminin küçük bir yaralanmaya aşırı tepki verdiğini gösterir.
Behçet hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak bazı tedaviler belirtileri hafifletmeye ve ciddi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Behçet hastalığının tanısı doğrulandıktan sonra hasta genellikle bu durumu tedavi etme tecrübesine sahip birkaç farklı uzmana yönlendirilebilir. Genellikle romatologlar hastalığı yönetirler. Hastalık her insanda farklı gelişebileceğinden hastanın durumuna göre bir tedavi uygulanır. Tedavi genellikle farklı ilaçların bir arada kullanılmasını içerir.
Belirtilerin tipine ve şiddetine bağlı olarak, sadece bir alevlenme olduğunda ilaç almak gerekebilir. Ancak görme kaybı gibi gelişmekte olan ciddi komplikasyonları durdurmak için uzun süre ilaç kullanmak gerekebilir.
Romatoloji nedir? Romatolog ne iş yapar? En önemli romatolojik hastalıklar
Genital lezyonları ve cilt yaralarını tedavi etmek için topikal kremler kullanılır. Ayrıca kortikosteroid kremler, anti-enflamatuar ilaçlar veya ağrıyı hafifletmek için anestezik kremler kullanılabilir. Betametazon merhem genital ülser tedavisinde sık kullanılır.
Ağız ağrılarını azaltmak için kortikosteroidler ve diğer ajanları içeren özel gargaralar rahatsızlıkları hafifletebilir. Behçet hastalığına bağlı fakat çok ağır durumda olmayan ağız yaralarının tedavisinde, genellikle topikal (yüzeysel olarak sürülen) kremler tercih edilebilir. Orta ve ağır şiddetli yaralarda ise kolşisin ve azatioprin ilk akla gelen ve tercih edilen ilaçlardır. Kötü ağız hijyeni, Behçet hastalarının hastalık arttıracaktır. Bu yüzden hastaların ağız hijyenlerine dikkat etmeleri son derece önemlidir.
Behçet hastalığı kaynaklı üveit tedavisinde kortizon, tnf inhibitörleri ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. Anterior üveit ve retinal vaskülit için betametazon damlası kullanılabilir. Ayrıca retinal vaskülit tedavisinde Deksametazon damla da kullanılır. Behçet hastalığı, üveit dışında da göz tutulumlarına neden olabilir. Özellikle kortizona bağlı glokom (göz tansiyonu), katarakt, göz kapağının içinde yaralar ya da göz kuruluğu oluşabilir. Tedavi bu semptomların türü ve şiddetine göre şekillenir.
Prednizon gibi kortikosteroidler, Behçet hastalığının neden olduğu iltihaplanmayı azaltabilir. Kortikosteroidler tek başına kullanıldığında Behçet hastalığının belirti ve bulguları tekrarlama eğilimindedir, bu nedenle genellikle bağışıklık sisteminin aktivitesini bastırmak için başka bir ilaçla reçete edilirler. Kortikosteroidlerin yan etkileri arasında kilo alımı, kalıcı mide ekşimesi, yüksek tansiyon ve kemik incelmesi (osteoporoz) sayılabilir.
Bu ilaçlar, bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırmasını engelleyerek iltihabı azaltır. Ancak bağışıklık sisteminin hareketlerini bastırdıklarından enfeksiyon riskini artırabilirler. Diğer olası yan etkiler arasında karaciğer ve böbrek problemleri, düşük kan sayımı ve yüksek tansiyon sayılabilir.
İntron A, iltihaplanmayı kontrol altına almak için bağışıklık sisteminin aktivitesini düzenler. Behçet hastalığı olan kişilerde cilt yaralarını, eklem ağrılarını ve göz iltihaplanmasını kontrol etmeye yardımcı olmak için tek başlarına veya başka ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Yan etkiler, kas ağrısı ve grip benzeri belirtileri içerir. Anevrizma söz konusu olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir. Operasyonda yırtılan damar stent adı verilen küçük tüpler kullanılarak onarılır. Bu, genellikle tekrarlama riskini azaltmak veya önlemek için tıbbi tedavi ile birleştirilir.
Behçet hastalığı genellikle kadınlarda doğurganlığı etkilemez ancak eğer mümkünse hamileliğin planlanması ve doktor kontrolünde hamile kalınması önemlidir. Bunun nedeni, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların birçoğunun doğum kusurlarına neden olabilmesidir. Hastaya çocuk doğurmaya karar verene kadar en az bir güvenilir doğum kontrol yöntemi kullanması önerilir. Doktor hastalığın seyrine ve uygulanan tedaviye göre hamile kalmak isteyen hastaya doğru zamanı verecektir.
Öte yandan Behçet hastalığı olan erkeklerin doğurganlığı etkilenebilir. Bu, hastalığın kendisinin veya tedavide kullanılan ilaçların bazılarının yan etkisinin sonucu olabilir.
Genelde Behçet hastalığı ölümcül değildir ancak merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin gibi bölgelerde gelişirse hayati tehlike riski oluşabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Behcet's disease,2- Symptoms of Behçet's disease,3- Behcet's disease Treatment4- Behçets Disease: Symptoms, Treatments, Causes & DiagnosisYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Behçet hatasiyim bana yardımcı ulun ne yapacağımı bilmiyurum