Bebeklerde masaj ve dokunmanın güven duygusuna etkisi

Kategori: Bebek Sağlığı Print

bebek dokunmaBebeklerde algısal ve işitsel duyular daha anne karnında oluşmaya başlar ve doğumdan sonra da devam eder. Bebekler doğdukları andan itibaren görüp duyabilirler. Ancak bu duyuları henüz az gelişmiştir ve bir iki ay içerisinde hızla gelişme gösterir. Yenidoğan döneminde bebek duyduğu ve gördüğü şeyleri henüz anlamlandırma yeteneğine sahip değildir. En temel ihtiyaçlarımızdan birisi olan güvenme duygusu da daha anne karnındayken başlar. 9 ay anne karnında kalan bebek doğumla birlikte ilk teması ve ilk yakın bağı annesi ile kuracak normal bir doğumla dünyaya gelen bebeğin ilk kucağı annesinin kucağı olacaktır.

Anne ile kurulan bu ilk temas ve ilk dokunuş bebeğin içgüdüsel olarak ilk güven duygusudur aslında. Bebek ile anne arasında çok kuvvetli bir bağ vardır. Bebek bir oda dolusu insan içinden bile annesini fark edebilir. Annesinin kucağına gelince susar.

Bebekler belli şeyleri ve belirli hisleri dokunsal olarak algılar ve tanımak isterler. Yabancı oldukları ve ilk kez gördükleri şeylere dokunur, elleriyle sıkar ya da tadına bakmak ister. Böylece onların ne işe yaradığını fonksiyonların neler olduğunu öğrenerek dünyayı tanımaya çalışırlar. Bebeklerin en çok güven duyduğu varlık anneleridir. Annesine dokunarak, annesinin teninin sıcaklığını hissetmek, anne kokusunu almak çocuğa güven duygusu kazandırır. Bundan dolayı dokunma duyusu bebeklerin gelişimi için oldukça önemlidir. Güven ortamında büyüyen çocukların ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde depresyon veya diğer psikolojik rahatsızlık yaşama ihtimalleri daha düşük olur. Sevgi ortamında yetiştirilen çocuklar iletişime daha fazla açık olurlar. Çocuklarımızı sevgi dolu, iletişime açık ve kendilerine güvenen birer yetişkin olmalarını istiyorsak her fırsatta onlara sevgimizi hissettirmeliyiz.

Sürekli ağlayan bebeklerde kolik olabileceği unutulmamalı

Kadınlara özgü bir özellik olan anaçlık duygusu, bebeklikten itibaren çocuğa doğru aktarıldığında, çocuğun psikolojik gelişimi bundan olumlu etkilenir. Bebeklikte anne emzirerek ve bebekle bizzat kendisi, ten teması kurarak ilgilenir; okul öncesi dönemde birlikte zaman geçirme, yemek yeme gibi etkinliklerle annenin çocukla iletişimi sürer.

Çocukla annenin iletişimi yoğun olarak, ergenliğe dek devam eder. Kadınların yaradılışlarında var olan anaçlık duygusu, çocukla olan iletişimlerinin güçlü olması için gerekli ortamı hazırlar. Anaçlık duygusundan beslenen, annesiyle yeterince zaman geçiren çocuklar; ileriki yaşlarda daha az mutsuzluk, öz güvensizlik sorunları yaşar ve psikolojik gelişimlerini daha sağlıklı tamamlar.

Bebekler her ağladığında kucağa almak doğru mudur? Dokunmanın sakinleştirici etkisi nedir?

Anneler, bazı zamanlarda aralıksız olabilen ağlamalar karşısında ne yapacaklarını şaşırabilir. Bu şaşkınlığın nedeni, bebeğin ağlama nedenini anlayamama ve ona yardımcı olamadığını hissetme duygusundan kaynaklanabilir. Anneler, bebeklerinin ağlama nedenleri konusunda kesin bilgi edinemeyeceklerinden, sezgilerine güvenmelidir.

Annenin ağlamaya kayıtsız kalması, bebeğin daha da çok ağlamasına neden olabilir. O yüzden, bu davranışlardan kaçınılmalıdır. Bebeği rahatlatmak için, kucağa almak ve etrafa bakmasını sağlayarak dolaştırmak etkili olacaktır. Benzer şekilde bebeği emzirmek, ayakta ya da kolda sallamak da uykuya dalma eğilimine neden olacağından işe yarayabilir

Dokunmanın anne-bebek arasındaki iletişimi nasıl güçlenir?

Annelerin sahip olduğu anaçlık duygusu çocuklara öpme, sarılma, sevginin güzel cümlelerle dile getirilmesi şeklinde yansır. Bu yansıma, çocukların hem mevcut yaşta hem de ilerleyen yaşlarda öz güvenli bireyler olmasının ön koşuludur.

Yeterince anaç olmak, çocukla geçirilen zamana, zamanın niteliğine ve annenin ilgisine paralel olarak ölçülür. Örneğin; çocuğuna işten kalan anlarda zaman ayıran, ona sevgisini dile getiren ve çocuklarıyla sık sık konuşarak iletişim kuran anneler, yeterince anaçtır.

Masaj yapmak bebeğin gelişimine etkisi nedir?

Bebeğin karnına parmak uçları ve/veya avuç içiyle dairesel hareketleri saat yönünde uygulamak bebeği rahatlatır.

Dokunmanın bebeği rahatlatıcı etkisi nedir?

Çalışan anneler, çocuklarına yeterince şefkat gösteremedikleri ve zaman ayıramadıkları gibi nedenlerle, iyi bir anne olup olmadıklarını sorgulayabilir. Kadınların annelik görevlerini eksiksiz yerine getirip getirmediklerinin sorgulanması anaç duygulara gölge düşürerek, kadının yoğun stres altına girmesine neden olur.

Bebeklerde yürüme?

Çocukları için en iyisini isteyen ve bu konuda çaba sarf eden kadınların, öncelikle çocukları için yaptıkları fedakarlık ve sergiledikleri anaçlığın farkında olmaları gerekir. Sorumluluklarını yerine getiren anneler, gereksiz endişelere kapılmamalı, anneliklerinin iyi boyutlarını da görmeye çalışmalıdır.

Anne ve baba dokunuşlarının bebek gelişimine etkisi nedir?

Yapılan çalışmalarda çocuklarıyla sık oyun oynayan ve oynarken onlarla konuşan, çocuklarına kitap okuyan, çevrelerinde ilgilendikleri, işaretle gösterdikleri şeyler hakkında çocuklarıyla konuşan ve çocuklarıyla daha yakın bir iletişim halinde olmayı tercih eden ebeveynlerin çocuklarının daha olumlu davranışlar sergilediği gözlemlenmiştir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla