Bebeklerde sağlıklı beslenme, fiziksel ve zihinsel gelişim için hayati öneme sahiptir. Yenidoğan bebeklerde yetersiz ya da kötü beslenme, zihinsel gelişim sorunlarına ve hastalıklara neden olabilir. Malnütrisyon olarak ta tanımlanan bu durum, anne sütünün erken bırakılması, temel besinlerin yeterince karşılanamaması, ya da yanlış beslenme ve yoksulluk nedeniyle gelişebilir. Kötü beslenme ile birlikte hijyen eksikliğinin de olduğu durumlarda bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan bebeklerde ölümcül enfeksiyonlar gelişebilir. Bebeklik dönemi olarak tanımlanan ilk iki yıllık süre içinde annelerin bebek beslenmede en çok dikkat etmesi gereken önemli konular ve uzman önerileri:
İçindekiler
Bebek, normal doğmuş ise, doğumu izleyen ilk yarım saat içinde, mümkünse çıplak bir şekilde anne vücuduna temas etmeli ve anne memesine tutulmalıdır. (sezaryenla doğumlarda 1-2 saat daha geç olabilir.) Böylece; anne ile bebek arasında bir bağ kurulmuş olur. Bebek tarafından anne meme başlarının uyarılması ile prolaktin (süt hormonu) salgılanmaya başlar. Böylece bebek beslenmesinin ilk adımı gerçekleşir.
Bebekler, kaç saat aralıklarla beslenmelidir? İlk kez bebek sahibi olan annenin sütü 24 saat içinde tam olarak gelmeyebilir ve bu süre 2. güne kadar uzayabilir. Ancak yine de anne bebeğini emzirmek için gayret sarfetmelidir. İlk günlerdeki süt koyudur. Kolostrum denilen bu sütün miktarı azdır ancak bebeğin beslenmesinde, bağışıklık sisteminde mikroplara karşı korumada oldukça faydalıdır.
İlk günlerde anne bebeğine alışana kadar 1-2 saatte bir hatta neredeyse her ağladıkça emzirmelidir. Anne bebeğinin ne zaman acıktığını ilk birkaç ay içinde öğrenir ve emzirme aralıklarını 2-3 saatte bir (küçük prematüre bebeklerde daha sık) olarak ayarlar. İyice beslenen bir bebek özellikle geceleri 4-5 saat hiç uyanmadan uyuyabilir. Uyandırıp beslenmeye gerek yoktur. Bebek acıkınca ağlar ve anneyi uyandırır. Anne tecrübe kazandıkça bebeğinin ne zaman acıktığını, ne zaman emeceğini hisseder.
Bebek beslenmesinde ek gıdaya ne ile başlanmalı, neye dikkat etmeli?
Bebek 2 aylık olana kadar günde 8-12 defa besleniyorsa, emme sırasında yutma hareketlerini sık sık yapıyorsa, yeterli miktarda idrar çıkarıyor, bezini ıslatıyorsa, günde 5-6 kez normal kıvamda kaka yapıyorsa, günde 20-30 gr (ayda en az 600-900 gr) kilo alıyorsa, anne memeleri emzirme öncesi dolgun, emme bitince boşalıyorsa, anne sütü yeterli oluyor demektir.
Sağlık Bakanlığı bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Tabi ki bu sürede annenin bebeğini emzirmek için zamanı uygun olmalı, sütü yeterli olmalı, bebeğin gelişimi her yönü ile sağlıklı olmalıdır. Anne sütü bebek gelişim için özellikle ilk yıllarda hayati değere sahiptir ve yerini hiç bir mama yada besin dolduramaz.
Anne bebeğini sık sık emzirmeli,günde en az 2-3 lt.su başta olmak üzere ,meyve suları, ıhlamur, ayran, çorba gibi sıvı gıdalar almalı, stresten ve gaz yapıcı gıdalardan uzak durmalıdır.
İlk 6 ay boyunca sadeceanne sütü ile beslenen bebekler, tüm besin ve sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı korur, bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İshal –kabızlık ve diş çürümeleri daha az görülür. Beyin gelişimi daha iyidir,anne sütü ile baslenen bebekler daha zeki olurlar. Bebeğin boy ve kilo gelişimi daha iyidir. Anne sütü alan bebekler,alerjik hastalıklara karşı da korunur.
Ani bebek ölüm oranları daha düşüktür. Anne sütü ekonomiktir, ucuzdur, hatta parasızdır, temizdir. Hazırdır ve ısısı uygundur .İçindeki demirin emilimi daha fazladır. Emziren annelerde meme ve rahim kanserleri daha az görülür. Emzirme süresince anne gebelikten korunur. Anne ile bebek arasında ruhsal bağlantı daha kuvvetlidir.
Eğer bebek boy ve kilo olarak normal gelişimini sürdürebiliyorsa,anne bebeğini emzirmek istiyorsa, annenin sütü yeteri kadar varsa, emzirmek için bir engel yoksa, 6.aya kadar ek gıda vermeye gerek yoktur. Ancak;anne sütü azalmış hatta yoksa, ailenin ekonomik gücü hazır mamaları almaya yeterli değilse, çocuk gelişemiyorsa ek gıdalara erken başlanabilir.
Bebeklerde uyku bozukluğu ve en etkili bebek uyutma teknikleri
Bebek; 15-20 günlük olunca doğal sıkılmış meyve suları, 2 aylık olunca muhallebi-yoğurt, 3. ayın sonunda kahvaltı (süt-bisküvi-reçel-pekmez-peynir sonra yumurta ) 4. ayın sonunda çorbalar (sebze-mercimek-yoğurt-tarhana ) 5. ayın sonunda sulu ev yemekleri, 6. ayda köfte –makarna-balık gibi ek gıdalar verilebilir. Ancak 1 yaşını doldurmadan kesinlikle bal verilmemelidir.
Ancak bu ek gıdalara sırasına göre; bebek sevdiği oranda, azar azar başlamalı, önce tadımlık, sonra doyumluk (günler içinde) olmalıdır. 8. ay sonunda bebek ailesi ile birlikte sofraya oturup, acılı-ekşili –baharatlı-tuzlu olmamak kaydıyla ailenin yediği yemeklerden yemeye başlayabilir.
Eğer bebeğe hazır süt verilmek isteniyorsa (anne sütü yoksa ilk bir aylık dönemde yarı yarıya, 2-3 aylarda ise, (2 süt+1 su) olacak şekilde sulandırılmalı, 4 aydan sonra süt sulandırılmadan verilmelidir. Çalışan ve işi icabı bebeğini emziremediği saatlerde, anne sütü önceden sağılarak, buzdolabında dondurulmadan 24 saat hatta 48 saat bekletilip, gerektiğinde ılıtılıp bebeğe verilebilir.
Yaşamın ilk 15 haftasından önce tamamlayıcı besinlere geçen çocuklar, 6 aydan sonra tamamlayıcı besinlere geçen çocuklarla karşılaştırıldıklarında, 7 yaşında solunum sistemi bozukluklarının daha sık olduğu (sırasıyla % 21 ve % 10) ve vücut yağlanmasının daha yüksek olduğu (sırasıyla % 19 ve % 17) gösterilmiştir.
Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli
Ek besinlerin verilme döneminde öğün sayısı besinlerin enerji yoğunluğuna ve her öğünde tüketilen miktarlarına bağlıdır. Sağlıklı beslenen anne tarafından emzirilen süt çocuğunun tamamlayıcı besinlerden alması gereken günlük öğün sayısı 6-8. aylar arasında 2-3 kez, 9-11. aylar arasında 3-4 kez, 12-24. aylar arasında 3-4 kez olmalıdır.
Eğer her öğünde alınan besinin enerji yoğunluğu düşükse veya bebek emzirilmiyorsa öğün sıklığı arttırılmalıdır. Öğün sıklığının gerekenden daha fazla olması, anne sütünün daha az alınmasına yol açar. Ayrıca fazla miktarda besin hazırlığına, besinin uzun süre saklanmasına, bulaşma riskinin artmasına, güç ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bir yaş sonrası çocuğun besin tüketimine göre 5 veya 6 farklı besin verilmesi önemlidir.
Çay, bitki çayları, bal, bakla gibi besinlerin süt çocukluğu döneminde verilmesi uygun değildir. Çay: Çay, süt çocukları ve küçük çocuklara önerilmez. İçeriğinde tanin olması, demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden dolayı demir eksikliğine, içine eklenen şeker ise iştahsızlığa ve diş çürümelerine neden olur.
Bitki Çayları: Papatya çayı, yeşil çay v.s bitki çaylarının da demir emilimini azaltıcı etkisi vardır. Aynı zamanda bazı farmakolojik ajanlar içeren bitki çaylarının, süt çocukları ve küçük çocuklar için güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma yoktur.
Bal: Bal fruktoz (%41), glukoz (%41) ve suyun (%18) bileşiminden oluş- maktadır. Clostridium botulinum sporlarını içerebilmesi nedeni ile botulizm riski taşır. Süt çocuklarının mide asidi düzeyi düşük olduğundan bu sporları öldüremez, bu nedenle bir yaşından küçük çocuklara bal önerilmez.
Şeker: Şeker pancarından elde edilen bir besindir. Şeker pancarı % 16-20 arasında sukroz (glukoz ve fruktoz) içermektedir. Şeker vücuda enerji sağlar, başka bir besin değeri bulunmamaktadır. Boş enerji kaynağı olduğu için bebek beslenmesinde şeker yerine pekmez veya süt şekeri laktozun kullanılması daha doğru bir yaklaşımdır. Ayrıca çocuklarda fazla tüketilmesi iştahsızlığa ve diş çürüklerine, ileriye dönük hatalı beslenme davranışlarının gelişmesine ve dolayısıyla şişmanlığa neden olmaktadır.
Bebek ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Uyarılar ve öneriler
Bakla: Toksinli baklanın neden olduğu zehirlenme anemi, hemoglobinüri ve yüksek ateşle karakterizedir. Toksinli bakla yenildikten 24-48 saat sonra etkisi görülür. Zehirlenme taze çiğ baklanın yenmesi ile olur. Bakla pişirildiği zaman toksinin etkisi kalmaz. Favizme neden olabileceği düşü- nüldüğünden süt çocukluğu döneminde bakla önerilmez.
SADECE ANNE SÜTÜ
(Bebeğin aylara göre büyümesi izlenmelidir)
Anne sütüne devam
Yoğurt Meyve suyu, sebze suyu ve püresi
Pekmez
Şekersiz muhallebi (süt + pirinç unu)
Yumurta sarısı (1/4 oranında)
Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.
Anne sütüne devam
Yoğurt
Meyve suyu, sebze suyu
Pekmez
Pirinç unu, pirinç
Yumurta sarısı (tam)
Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et)
Bitkisel yağlar
Sebze püre veya sebze çorba
Anne sütüne devam
Yoğurt
Meyve suyu, sebze suyu
Pekmez
Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri
Bitkisel yağlar İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli)
Tam yumurta veya pastörize peynir
Tahıl – kırmızı mercimek, kurufasulye, nohut ezmeleri
Anne sütüne devam
Yoğurt Meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu
Pekmez
Yumurta (tam) veya pastörize peynir
Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (ev yemekleri, dolmalar, kıymalı sebze yemekleri, tarhana, mercimek, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, vs)
Prolaktin nedir? PRL hormonu yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?